10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParcurile orașului, vândute prin agenții imobiliare

Parcurile orașului, vândute prin agenții imobiliare

În Craiova, tot mai multe spații verzi, parcări, alei, locuri de joacă din cartierele de blocuri ale orașului dispar în urma retrocedărilor, amenajările făcute de-a lungul timpului sunt rase în câteva zile. Parcuri, parcări sau locuri de joacă ajung să fie vândute prin agenții imobiliare. Până și administrația locală se vede nevoită să elibereze respectivele zone de plante și arbori sau să ridice echipamentele de joacă și utilitățile. Proprietarii blocurilor învecinate se plâng în zadar atunci când se trezesc fără aleea de acces, fără parcare, fără spațiul verde sau fără platforma de gunoi.

Într-o astfel de situație sunt proprietarii din blocurile 68, 69, 70, 71 și 72 de pe strada Serg. Dimitrie Radovici din cartierul craiovean Brazda lui Novac. Locatarii din blocurile 71 și 72 se plâng că au rămas fără aleea de acces în imobile după ce o persoană și-a făcut apariția în zonă și a început să traseze o linie de hotar. Persoana respectivă le-a spus oamenilor că este noul proprietar pe clădirea învecinată (clădire ce ar fi aparținut în anii ’80 trustului de construcții care s-a ocupat de construirea blocurilor) și o parte din teren.
„Au apărut niște persoane care ne-au spus că sunt proprietari pe teren și clădire. Eu știu că acest imobil a fost un punct de lucru pentru un trust de construcții. În privința terenului, era domeniu public. Ne-au arătat niște documente, cadastru, și ne-au avertizat pe noi ca asociație și Salubritatea să ridicăm tomberoanele de gunoi de pe acest teren. Au făcut delimitări și urmează să închidă cu gard. Proprietarii sunt nemulțumiți că rămân fără aleea de acces în blocuri“, a explicat Gheorghe Irimescu, președintele Asociației de Proprietari nr. 19 Brazda lui Novac. Acest lucru este contestat de proprietarii afectați.
„Am rămas fără platforma de gunoi, fără aleea de intrare în bloc și fără spațiul verde. Proprietarul inițial ne-a spus că ne lasă aleea, acum ne acaparează și calea de acces în bloc, iar noi ca să intrăm în bloc trebuie să tăiem gardul verde și să desființăm mare parte din grădină. Vrem ceva scris să avem certitudinea că ni se amenajează altă alee“, a spus Ștefan Dumitrache, proprietar în blocul 70, scara 1.
Locuitorii din cvartalul de blocuri se gândesc și la situații mai puțin plăcute. „Punem și problema unui incendiu sau dacă vine ambulanța la o urgență. La orice intervenție nu este acces. Ne taie foarte mult și din locurile de parcare“, este părerea lui Pompiliu Gașpea, alt proprietar. Confirmarea vine din partea unui bărbat care se îngrijește de imobilul în cauză și care face toate demersurile pentru delimitarea și împrejmuirea terenului. Acesta susține că este reprezentantul proprietarului, Oana Gabriela Dragnea. „Terenul a fost cumpărat de la cel care l-a câștigat în instanță. Peste clădirea respectivă se va ridica o mansardă. Acum ne ocupăm de împrejmuire. Avem avize pentru construirea gardului, proprietarul este din București, iar eu îl reprezint“, a spus un bărbat care se ocupă de delimitarea terenului. Într-adevăr, la Primăria Craiova pentru locația de pe strada Serg. Dimitrie Radovici nr. 3A autorizația cu numărul 1113/2014 „pentru împrejmuire teren și mansardare locuință“, a fost eliberată în acest an pentru Oana Gabriela Dragnea.

Parc „de vânzare“

Alt cartier, alt parc a fost ras recent de pe fața pământului. Arborii au fost defrișați, plantele și arbuștii dezrădăcinați de RAADPFL. Este vorba de părculețul din zona mall-ului de pe Calea București în imediata vecinătate a blocului T6, și 6,7, 8N, unde tronează o pancartă pe care scrie „de vânzare“. „A venit o persoană, am înțeles că este din Pielești, și se ocupă cu afaceri cu terenuri și a distrus toată zona verde. Copacii mai mari i-a tăiat, gardul verde la fel. Cei de la primărie și-au luat florile și arbuștii. Acum văd că au dislocat și bordurile de la parcarea făcută anul trecut. Spun că o ocupă și pe aceasta. Nu avem nici o putere“, a spus Jean Gheorghișor, proprietar în blocul T6.
Că această schimbare radicală a destinației terenului este nefirească o spune și Ilie Gheorghe, proprietar în blocul T6. „De 20 de ani, în fața blocurilor noastre a existat acest părculeț unde s-au plantat copaci, iarbă, flori, gard viu. S-a făcut parcare cu borduri și asfalt, anul trecut s-au sădit pini. Totul corespundea cu planul arhitectural conceput atunci când s-a construit podul rutier și cartierul. Acum a venit un proprietar, care ar fi avut teren pe pământul unde era Electroputere și susține că acest teren l-a câștigat acum șapte ani și a defrișat totul. Ba, mai mult, l-a scos la vânzare“, a explicat Ilie Gheorghe. Oamenii se plâng în zadar, pentru că în Craiova tot mai multe terenuri din imediata vecinătate a blocurilor de locuințe și care până mai ieri erau locuri de joacă sau grădini publice au fost retrocedate.
Am încercat și noi să luăm legătura cu proprietarul acestui teren, însă la numărul de telefon afișat pe anunțul „de vânzare“ a răspuns reprezentantul unei agenții imobiliare.
Conform celor spuse de purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuț Pârvulescu, șapte spații verzi și locuri de joacă au fost desființate de la începutul anului în urma retrocedărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS