8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtletul Oscar Pistorius, declarat vinovat pentru ucidere din culpă

Atletul Oscar Pistorius, declarat vinovat pentru ucidere din culpă

Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorius a fost declarat astăzi vinovat pentru ucidere din culpă, după ce judecătoarea Thokosile Masipa de la Înaltă Curte din Pretoria a exclus în urmă cu o zi încadrările de crimă cu premeditare și crimă cu intenție în cazul morții iubitei sale, Reeva Steenkamp din 14 februarie 2013, informeaza Reuters.
Judecătoarea a decis menținerea în libertate pe cauțiune pentru Oscar Pistorius, până în data de 13 octombrie, atunci când va fi anunțată pedeapsa în cazul verdictului de ucidere din culpă a fostei sale iubite, Reevan Steenkamp.
Potrivit CNN, pedeapsa maximă prevăzută de legislaţia sud-africană pentru omor din culpă este de 15 ani, iar cea pentru celălalt cap de acuzare în care a fost găsit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani.  Nu există un minim de pedeapsă, astfel că atletul poate scăpa chiar şi cu o condamnare cu suspendare!

Pistorius a fost găsit nevinovat în cazul a două acuzații de posesie ilegală de muniție și tragerea cu o arma de foc prin trapa unei mașini, însă a fost găsit vinovat de tragerea cu armă de foc într-un loc public, și anume sub o masă dintr-un restaurant plin cu oameni din Johannesburg.
Judecătoarea Masipa și-a bazat decizia de vinovat pentru ucidere din culpă pe faptul ca Pistorius s-a comportat nerezonabil și neglijent când a tras 4 focuri de armă, cu un pistol de 9mm, în ușa de la o toaleta din casa sa din Pretoria, omorând-o aproape instant pe Reeva  Steenkamp, care se afla după ușă.
În cadrul procesului, procuratura a susținut ca Pistorius a omorât-o intenționat pe Steenkamp după o ceartă avută în primele ore ale zilei de Sfântul Valentin, anul trecut, însă Masipa a arătat că reprezentanții statului nu au reușit să aducă suficiente dovezi care sa sprijine această acuzație. Pistorius a susținut că a tras crezând eronat că un hoț se ascunde în baie. El s-a declarat îngrozit de ce s-a întâmplat și a povestit cum a încercat să oprească sângererea și să o salveze pe iubita sa când și-a dat seama de eroare. Procesul lui Oscar Pistorius a început pe 3 martie 2014 și a fost în mare parte televizat.

Multiplu campion paralimpic la atletism

Atletul de 27 de ani a devenit celebru după ce a alergat cu proteze, ambele picioare fiindu-i amputate. Supranumit „blade runner” (Atletul Tăios), Pistorius  a câștigat două medalii de aur la Jocurile Paralimpice din 2012 și a participat și la Jocurile Olimpice din același an.
Revista People l-a clasat anul trecut între cei mai sexi bărbați din lume. Pe pagina lui de internet, sportivul are ca motto: „nu ești mutilat de infirmitățile pe care le ai, ci ești avantajat de calitățile pe care le ai”. Cu un venit de două milioane de dolari pe an, Pistorius părea ca are totul.


Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS