16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnșelat cu o mașină de taxi?

Înșelat cu o mașină de taxi?

Un bărbat din comuna doljeană Întorsura se plânge că a plătit SC D&D International SRL 17.000 de lei pentru un autoturism Chevrolet Aveo, însă a rămas și fără bani, și fără mașina pe care a lucrat ca taximetrist câteva luni. Încă de anul trecut, inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj au intrat pe fir și au sesizat procurorii privind suspiciuni de evaziune fiscală la firma de taxi D&D din Craiova.

Doljeanul Mircea Rada ne-a sesizat la redacție faptul că a fost păcălit de administratorul SC D&D International SRL, firmă de la care a cumpărat un autoturism pe care a lucrat ca taximetrist. „Pe 18 decembrie 2013, am mers la SC D&D Internațional pentru a cumpăra un Chevrolet Aveo. Am plătit suma de 17.000 de lei, iar doamna Curteanu Dana Maria a făcut un antecontract de vânzare-cumpărare pe care a trecut doar 10.000 de lei, iar restul de 7.000 de lei nu sunt trecuți în nici un act, nu am primit factură sau chitanță“. Ulterior, bărbatul s-a înțeles verbal cu administratoarea firmei, Maria Curteanu, să lucreze ca taximetrist pe mașina cumpărată. „Până la data de 6 august am achitat firmei D&D, lunar, între 1.000 și 1.500 de lei, fără a primi chitanțe pe aceste sume de bani, iar pe 6 august am fost chemat la firmă, să le mai dau 4.000 de lei, lucru pe care nu l-am făcut, pentru că nu le datoram nici un leu. Au venit la mine patru vlăjgani și au rupt plăcuțele de pe taxi, au luat stația și casa de marcat, apoi mi-au cerut actele mașinii. Am luat punga în care țineam actele mașinii, actele personale și suma de 4.300 de lei, bani împrumutați pentru o operație, pentru a le da certificatul, dar mi-au smuls punga din mână“, a continuat bărbatul. Rada a sunat la 112 și a sesizat că a fost jefuit, însă polițiștii care au venit la fața locului i-au spus că nu au cum să îl ajute. „Cei doi polițiști au intrat la Maria Curteanu în birou, iar când au ieșit, după zece minute, mi-au spus că nu au ce să îi facă, pentru că în acea pungă erau doar niște ziare. Vă rog să mă ajutați, pentru că am rămas sărac, fără bani și fără mașină. Au luat banii pentru mașină, iar acum nu vor să facă contractul de vânzare-cumpărare“, mai spune Mircea Rada. Pe 28 august, același Rada a fost chemat la SC D&D pentru a discuta din nou cu administratoarea Curteanu, însă de data acesta bărbatul a rămas și fără mașină. „M-au chemat la firmă să vorbesc cu doamna Curteanu, iar când am ieșit nu mai era mașina. Am sunat din nou la 112 și am anunțat poliția“, a încheiat doljeanul.
În antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat între Mircea Rada și SC D&D International SRL scrie negru pe alb că vânzătorul este proprietarul exclusiv al autoturismului Chevrolet Aveo cu numărul de înmatriculare DJ-21-ELL, iar obiectul antecontractului îl reprezintă „obligația părților de a încheia în viitor un contract de vânzare-cumpărare, în formă autentică, având ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra autoturismului“. Când anume în viitor nu se spune în document, însă, către final, se precizează că antecontractul se desfășoară pe o perioadă de… cinci ani, iar după această perioadă, în cazul în care cumpărătorul nu trimite o notificare scrisă vânzătorului, acesta din urmă „își rezervă dreptul de a încheia un contract de vânzare-cumpărare cu alt potențial cumpărător, promitentul-cumpărător, semnatar al prezentului antecontract, decăzând din dreptul de preempțiune“. Prețul trecut în document este de 10.000 de lei fără TVA, „doar dacă valoarea de intrare a autoturismului în contabilitate a fost amortizată“.

SC D&D a cumpărat un Logan cu… 1.000 de lei
 
SC D&D International SRL nu este la primul incident de acest fel. Anul trecut, o femeie a vândut aceleiași firme de taxi o Dacia Logan cu suma de 1.000 de lei, tot în baza unui antecontract. Astfel, GdS a prezentat pe 6 iunie 2013 („Escrocherii cu maşini de taxi?“) povestea Corneliei Chițibura, care se plângea că a fost înșelată de aceeași Dana Maria Curteanu. „Am fost diagnosticată cu o boală incurabilă și, pentru că nu aveam alt venit, am încercat să înscriu maşina mea personală DJ-21-RBL în activitatea de taximetrie. M-am prezentat la SC D&D International pentru a discuta cu Curteanu Dana Maria, care, după ce a aflat că sunt bolnavă, mi-a explicat că mă poate ajuta să înscriu maşina să desfăşoare activitatea de taximetrie. Mi-a explicat că vom încheia un contract de vânzare-cumpărare, eu să am garanţia că îmi voi primi înapoi autoturismul atunci când nu mai doresc ca acesta să desfăşoare activitatea de taximetrie“, spunea atunci Cornelia Chiţibura. Suma trecută în antecontractul de vânzare-cumpărare pentru autoturismul Dacia Logan a fost de… 1.000 de lei, dar nici aceşti bani nu i-a mai primit.
Potrivit documentului, firma D&D International se obliga să încheie în viitor un contract, în valoare tot de 1.000 de lei, prin care să revândă autoturismul celei de la care l-a cumpărat, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
„Am dotat maşina pe banii mei cu instalaţia de gaz, ceas taxi, firmă taxi, staţie taxi, am suportat toate cheltuielile de reparaţii ale maşinii. În data de 10.09.2012, am trimis şoferul să predea plăcuţele de la primărie pentru a încheia activitatea de taximetrie şi mi-a fost oprită maşina la firmă. Am mers personal pentru a solicita încheierea activităţii şi pentru a mi se transfera dreptul de proprietate asupra ei, dar Curteanu Maria a refuzat să discute cu mine, cerându-mi să trimit notificare prin poştă. Am trimis opt notificări, iar la ultima mi-a spus că nu îmi va restitui maşina întrucât aşteaptă să mor şi că, indiferent unde fac plângeri penale, dumneaei este o femeie puternică la nivelul Craiovei“, mai spunea femeia.
Cornelia Chiţibura a sesizat și poliția, însă i s-a spus că nu o pot ajuta pentru că era vorba de un litigiu care se poate rezolva în instanță.

Suspiciuni de evaziune fiscală

În iunie 2013, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj susțineau că ar putea fi vorba de un fel de escrocherie și vor fi demarate verificări încrucișate la SC D&D International SRL.
Întrebați despre aceste verificări, inspectorii DGFP Dolj au precizat pentru GdS că s-au încheiat și au fost sesizați procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care fac cercetări într-un dosar penal privind comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au explicat GdS că, într-adevăr, procurorii au deschis un dosar de evaziune fiscală, care se află însă în lucru la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj.
La rândul lor, polițiștii au confirmat existența unui dosar penal în cazul SC D&D International SRL, însă au precizat că nu pot oferi mai multe amânunte. „La nivelul IPJ Dolj, Serviciul de Investigarea Fraudelor, este înregistrat un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, iar la finalul cercetărilor se va propune o soluție legală prin unitatea de Parchet. În această fază a cercetărilor nu se pot oferi mai multe informații pentru a nu periclita bunul mers al anchetei“, a precizat inspector-principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Am încercat să aflăm ce părere are administratoarea Maria Dana Curteanu despre situația lui Mircea Rada și dacă a emis sau nu o factură sau chitanță atunci când i-a vândut mașina, însă de la firmă ni s-a explicat că doamna Curteanu lipsește toată săptămâna. „Întrebați la poliție despre această problemă. Doamna Curteanu nu este, încercați luni“, a spus o angajată a SC  D&D International SRL.

Antecontract cu probleme

Potrivit specialiștilor, antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat între doljean și SC D&D International SRL are mai multe hibe. „În cazul unui astfel de antecontract, indiferent de obiect, cumpărătorul trebuie să se asigure că documentul conține prețul corect, modalitatea și termenul de plată. De asemenea, trebuie identificat obiectul vânzării și să se precizeze momentul la care va fi perfectat contract de vânzare-cumpărare“, a precizat, pentru GdS, avocata Lavinia Tumbăr, partener la societatea de avocatură Tumbăr, Cega & Popa.  
Mircea Rada se poate adresa instanței de judecată, care poate emite o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. Pentru asta, Rada ar trebui să prezinte documentele prin care să ateste măcar plata celor 10.000 de lei, însă bărbatul spune că nu a primit o factură sau chitanță. În această situație, Rada are posibilitatea de a sesiza organele de cercetare penală, lucru pe care doljeanul l-a făcut deja.

Secția 1 face cercetări

În legătură cu sesizările făcute de Mircea Rada, reprezentanții IPJ Dolj au mai spus că, la Secția 1, au fost înregistrate mai multe plângeri pentru comiterea unor infracțiuni de înșelăciune, șantaj și furt. „În acest moment se fac cercetări pentru a se stabili dacă sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunilor sesizate“, au mai explicat polițiștii doljeni.

Camera Taximetriștilor nu poate interveni

Potrivit conducerii Camerei Naţionale a Taximetriştilor Dolj, în astfel de cazuri este vorba de un act bilateral, întocmit între angajator și angajat, iar Camera nu poate interveni în eventualele litigii apărute.
În ceea ce-l privește pe Mircea Rada, Nistor Duval, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor Dolj, a precizat pentru GdS că este înregistrat în evidențele Camerei ca fiind o persoană neserioasă, care se mută de la o firmă la alta și nu își achită obligațiile financiare față de operatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS