10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutospecială pentru intervenţia la înălţime, în dotarea ISU Gorj

Autospecială pentru intervenţia la înălţime, în dotarea ISU Gorj

O autospecială modernă pentru intervenţia la înălţime a intrat de astăzi în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj. Autospeciala a costat 200.000 de euro şi a fost achiziţionată în cadrul Programului Operaţional Sectorial, cu fonduri de la Uniunea Europeană şi contribuţii de la Guvern şi Consiliul Judeţean Gorj. Autospeciala este unică la nivelul judeţului Gorj şi poate asigura intervenţii la o înălţime de până la 48 de metri, faţă de scara de pe autospeciala veche a unităţii care putea asigura intervenţii la înălţimi de doar 30 de metri. Maşina de intervenţii este fabricată în Polonia, iar pompierii gorjeni vor face un stagiu de pregătire de o lună de zile pentru a învăţa să folosească autospeciala şi echipamentele cu care aceasta este dotată.

Aşteaptă şi alte echipamente

Autospeciala de intervenţie la înălţime are o scară telescopică dotată cu nacelă care poate prelua în acelaşi timp patru-cinci persoane cu o greutate maximă de 400 de kilograme. „Autospeciala pentru lucru la înălţime intrată în dotarea ISU Gorj a fost posibilă datorită faptului că în cadrul Programului Operaţional Regional, CJ Gorj a asigurat 2% partea de fonduri, Guvernul României 13%, restul de 85% fiind fonduri de la UE. Suntem siguri că în cadrul Programului Operaţional Regional şi pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020 vom primi tehnică nouă şi modernă de intervenţie în situaţii de urgenţă. Actualul mijloc de intervenţie este unic în dotarea ISU. Datorită faptului că este comandat electrico-hidraulic permite intervenţia la clădiri de 10 etaje, precum şi la Hotelul Gorj, care este cea mai înaltă clădire din judeţ. Braţul telescopic se poate întinde până la 48 de metri pe secundă, la viteza vântului mai mică de 12 metri pe secundă. De asemenea, permite ca nacela să transporte simultan 5 persoane. Odată cu intrarea autospecialei în dotare va fi eficientizată intervenţia pentru stingerea incendiilor la clădiri înalte. Costul este în jur de 200.000 de euro”, a precizat Liviu Dumitraşcu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Simulare a unui accident în Defileul Jiului

De asemenea, autospeciala va fi trimisă joi în Defileul Jiului pentru a participa la un exerciţiu demonstrativ. Acesta are loc cu ocazia „Zilei pompierilor din România”, sărbătorită pe 13 septembrie: „Începând cu ora 10.00 se va desfăşura exerciţiul cu tema „Gestionarea unei situaţii de urgenţă în cazul producerii unui accident major produs pe Calea Ferată Bumbeşti Jiu – Livezeni”, exerciţiu în care vor fi implicate forţe şi mijloace de la mai multe instituţii cu atribuţii în gestionarea unui astfel de tip de risc din mai multe judeţe limitrofe judeţului Gorj. Loc de desfăşurare: Defileul Jiului, kilometrul 110+600, între staţiile Strîmbuţa – Pietrele Albe. Pe 12 septembrie, între orele 9.00 – 13.00, la sediul I.S.U. Gorj din Târgu Jiu şi al subunităţiilor din Motru, Turceni, Novaci, Bumbeşti Jiu, Tismana şi Hurezani se va organiza „Ziua Porţilor Deschise”, iar pe 13 septembrie, începând cu ora 10.00, la sediul ISU Gorj din municipiul Târgu Jiu, strada Calea Bucureşti numărul 9 J, se vor desfăşura manifestările evocatoare dedicate Zilei Pompierilor din România”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.


Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS