10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa firma de recrutare e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

La firma de recrutare e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

 

Mai mulți oameni s-au plâns redacției GdS că firma de recrutare JobGo, care are sediul în clădirea Camerei de Comerț din Craiova, le sugerează să plătească 68 de lei pentru un CV și pentru a fi introduși în baza de date. Firma promite salarii de sute de euro, dar oamenii spun că ei sunt, de fapt, cei cărora li se cer bani.

Unii dintre craiovenii care caută locuri de muncă au apelat la serviciile firmei de recrutare JobGo Craiova. Firma își face promovare pe site-ul propriu și prin anunțuri în ziare în care spune că le găsește un job avantajos. Niciunde nu este însă menționat că persoanele interesate ar trebui să scoată niște bani din buzunar în acest scop. Odată ajunși la sediul firmei, oamenii sunt însă anunțați că ar fi indicat să plătească 68 de lei pentru a li se întocmi un CV Europass, așa cum cer firmele angajatoare, dacă vor să aibă prima șansă la angajare.
Craioveanul Adrian M. a sesizat redactorilor GdS că soției sale i s-au cerut 68 de lei atunci când a mers pentru angajare la sediul firmei JobGo, atrasă fiind de salariul de 750 de euro promis de această firmă în anunțul postat în ziar. „Această firmă are numeroase anunțuri de angajare în ziare, pentru diverse meserii. Pentru a atrage potențiali clienți, în anunț se specifică și un salariu atractiv. Se dă și un număr de telefon. Cine caută un loc de muncă este chemat la «interviu». La telefon se specifică și faptul că la interviu va fi prezent și angajatorul. Însă, la așa-zisul interviu, nu discuți cu nici un angajator. Ți se spune că ei sunt o firmă foarte serioasă, firmă de recrutare cu o mare bază de date. După ce te prezinți, persoana din fața ta începe să te măgulească, să-ți spună că ești o persoană competentă, cu șanse bune de angajare. Apoi, spre final, începe escrocheria“, a spus bărbatul.

„Dacă vin cu CV-ul făcut în oraș o să am șansa a doua de angajare“

Soția lui Adrian a povestit că atunci când s-a prezentat pentru angajare avea un CV Europass la ea, dar i s-a spus că nu este bun. „Mi-au spus că nu o să mă angajez nici la coțul străzii cu acest CV și mi-au arătat un model de-al lor. Nu era nici o diferență majoră, numai că acela pe care mi l-au arătat era varianta 2014. Le-am spus că mie mi se pare că sunt la fel, iar ei au zis că este diferit pentru că acela arătat de ei este color și are poză. Mi-au mai spus și că pot să îl fac în oraș, dar că mă va costa 100-150 de lei și că ei mi-l pot face dacă le dau 68 de lei. De asemenea, mi s-a pus în vedere că dacă vin cu CV-ul făcut în oraș o să am șansa a doua de angajare. Problema este că am văzut acolo mulți oameni dispuși să plătească, în speranța că se vor angaja. Când soțul meu a povestit la serviciu ce mi s-a întâmplat, un coleg i-a spus că pățise același lucru“.
Femeia era interesată de un post de îngrijitoare, dar susține că nu i s-au oferit informațiile de care avea nevoie. „Mi-au spus doar că sunt zece posturi în oraș pentru această meserie, dar că nu pot să îmi spună firmele care le oferă și că, poate, în două luni o să mă contacteze“, a mai spus craioveanca.

„Nu văd de ce ar trebui să achit taxa de 68 de lei”

Alt craiovean care a apelat la serviciile JobGo, aceeași poveste. D.G. a sunat la telefon și a fost invitat la un interviu la Camera de Comerț, acum două săptămâni. Acolo a fost întâmpinat de o secretară, care i-a solicitat să completeze un chestionar cu date „foarte succinte“ despre activitatea profesională, după care a fost invitat într-un birou pentru un scurt interviu. „Interviul s-a rezumat doar la un minut sau două despre activitatea mea profesională anterioară și mi-a fost sugerat că firma angajatoare care recrutează pentru acel post solicită un CV model Europass care este foarte, foarte greu de găsit și că, în oraș, dacă merg să-l redactez la o firmă care se ocupă de așa ceva, o să mă coste undeva în jur de 100 de lei, dar că ei o să-mi faciliteze redactarea CV-ului la un preț mult mai bun, 68 de lei. Nu am înțeles de ce se cere acest lucru, în condițiile în care toate site-urile au CV-uri care se pot trimite pe mail și care sunt updatate și actualizate cu toate standardele Europass. Nu văd de ce ar trebui să achit taxa de 68 de lei. Mi s-a arătat un model Europass și le-am spus că pot să le trimit într-o jumătate de oră, o oră CV-ul cerut de ei. Dar nu au fost de acord“, a povestite craioveanul.
D.G. a refuzat să plătească suma cerută de reprezentanții firmei, dar spune că a văzut la sediul JobGo din Craiova mulți oameni care își căutau loc de muncă și erau dispuși să dea acești bani pentru a câștiga un salariu lunar. „M-au întâmpinat trei fete la recepție, care aveau o listă unde era și numele meu trecut printre alte foarte multe nume. Era o mare de oameni. Se preluau foarte multe persoane. Și sunt convins că din 30, 40, 50 de persoane care veneau la așa-zise interviuri, cel puțin zece din ei plăteau acei bani. E foarte urât să ceri bani și să încerci să înșeli șomeri, oameni care-și caută cu disperare un loc de muncă“, a mai spus D.G.

„Suntem o companie de resurse umane și trebuie să ne acoperim și noi cheltuielile”

În urma sesizărilor primite de la cititori, redactorii GdS s-au pus în postura unei persoane care își dorește să se angajeze și au sunat pentru a stabili un interviu de angajare la firma JobGo. După mai multe apeluri la care telefonul firmei suna ocupat, am reușit să vorbim cu cineva. Din start, am fost programați pentru ziua următoare (vineri – n.r.), la ora 10.30, pentru a susține interviul. La telefon ni s-a spus că tot ceea ce trebuie să facem este să ne pregătim „sufletește“ și că în cadrul interviului se vor discuta mai multe.
La ora stabilită, unul dintre redactorii GdS s-a prezentat la interviu având în posesie un CV Europass. Dar reprezentanta firmei a spus din prima că nu este formularul potrivit. „Așa nu! Vă trebuie un CV Europass care este recunoscut de Uniunea Europeană în 2014. Noi suntem o companie de resurse umane și trebuie să ne acoperim și noi cheltuielile“, a spus reprezentanta firmei. Aceeași persoană i-a spus redactorului nostru că trebuie să plătească suma de 68 de lei pentru a i se face CV și pentru a fi introdus în baza de date timp de un an și că, dacă va accepta să îi fie făcut CV-ul contracost, atunci va avea mai multe șanse la angajare.
Iată cum s-a derulat discuția cu reprezentanta firmei:
„GdS: Stați, nu am înțeles. Deci, dacă plătesc acum 68 de lei înseamnă că sunt introdus și în baza de date?
Reprezentantă firmă: Da, cu tot cu baza de date!
GdS: Am înțeles, bun, și dacă ar fi să accept acum, mergem să facem CV-ul?
Reprezentantă firmă: Da, după vă introducem în baza noastră de date, iar la sfârșitul zilei o să vă recomandăm mai departe.
GdS: Atunci ar trebui să primesc un răspuns în termen de…?
Reprezentantă firmă: Deocamdată nu știm termenul. Eu vă recomand companiilor de angajare și poate vă acordă o șansă, dacă nu, avându-vă în baza noastră de date timp de un an, noi o să vă sunăm pentru alte posturi care apar, da?
GdS: Se poate ca CV-ul să fie făcut de mine și eu doar să rămân în baza de date?
Reprezentantă firmă: Nu…
GdS: Un CV Europass se poate face și on-line, eu l-am luat pe ăsta (CV Europass, dar fără poză și completat de mână – n.r.) de la buticul de lângă…
Reprezentantă firmă: Puteți să reveniți cu un CV Europass…, dar aveți șansa a doua la angajare“.

Vorba lungă, sărăcia omului

GdS a solicitat un punct de vedere și reprezentanților firmei JobGo, dar directorul a spus că nu ne poate da un răspuns vineri. „Putem stabili pentru mâine (sâmbătă – n.r.) sau luni o întâlnire. Eu acum am venit la firmă și plecam. Acum nu pot. V-am zis, am venit și plec. Putem stabili luni, mâine“, a spus directorul firmei. Ulterior, directorul s-a răzgândit și a contactat redactorul GdS, spunând că este de acord să ofere un punct de vedere, dar numai la ora 18.00. Redactorul GdS l-a invitat la sediul ziarului și i-a dat adresa redacției, dar acesta a spus că va veni numai dacă va găsi adresa pentru că nu știe unde se află sediul. La ora anunțată, directorul nu a mai venit, dar la sediul GdS s-au prezentat doi reprezentanți ai firmei JobGo Craiova, care, în loc să explice situația, au spus pe un ton agresiv că sesizările primite de GdS ar putea veni din partea concurenței și că informațiile sunt exagerate. Unul dintre ei, care s-a recomandat Adrian Diaconu, directorul de resurse umane al JobGo Craiova, a lăudat activitatea firmei, dar nu a dorit să spună câți oameni s-au angajat prin intermediul sesiunilor de recrutare organizate de firmă. Întrebat cum își explică faptul că solicitanților li se sugerează să plătească pentru întocmirea unui CV, altfel au a doua șansă la angajare, Diaconu a spus că nu știe despre acest lucru și a dat vina pe angajații JobGo, care nu ar trebui să se exprime în felul acesta. „Oamenilor li se oferă varianta de a plăti pentru un CV Europass 2014. Noi lucrăm cu angajatori care doresc un CV bine pus la punct, colorat, cu fotogafie. Mulți dintre cei care vin la interviu nu știu să-și facă un astfel de CV“, a spus el. La insistențele GdS, Diaconu a spus că prin banii primiți pe CV-uri firma își recuperează din cheltuielile de funcționare, în condițiile în care primește comision de la firmele cu care are contracte încheiate doar pentru cei care se angajează efectiv. Pentru restul, cheltuielile zilnice sunt suportate de firmă. Ca să fie mai convingător, dar fără a atinge fondul problemei, Diaconu a mai spus că JobGo este „singura agenție de recrutare națională care oferă trei luni de garanție angajatorului“. Asta înseamnă că, în contractul cu firma angajatoare, agenția se angajează să asigure personal pe respectiva perioadă, fără comision suplimentar, în situația în care persoanele selectate nu corespund sau pleacă de la locul de muncă. Această facilitate nu le aduce nici un beneficiu, persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Reprezentantul altei firme de recrutare din oraș a spus că ei nu solicită bani pentru întocmirea CV-ului. „Noi nu procedăm așa. În general, nu se întâmplă așa. Firmele mari și serioase nu procedează așa. Nu e normal, dar dacă o firmă îl convinge pe om să plătească o sumă pentru că îi așază CV-ul într-o anumită formă și candidatul este de acord, nu este ilegal“, a spus acesta.

La acest articol a contribuit și Mihnea Socol, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS