14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenție, șoferi! A fost modificat Codul Rutier!

Atenție, șoferi! A fost modificat Codul Rutier!

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută drept Codul Rutier, a fost modificată prin Ordonanța nr. 21/2014, iar noile reglementări vor intra în vigoare la sfârșitul acestei luni. Printre modificările aduse Codului Rutier se numără posibilitatea recoltării probelor de sânge în ambulanță și sancțiuni pentru șoferii care nu transportă copiii în siguranță.

Ordonanța nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier) a fost publicată în Monitorul Oficial vineri, 29 august, și va intra în vigoare după 30 de zile, la sfârșitul lunii septembrie.
Modificările aduse Codului Rutier lămuresc situațiile în care persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori cele care dovedesc că se află la studii în țara noastră pot obține un permis de conducere, dar și în ce condiții pot fi conduse pe drumurile publice tractoarele agricole sau forestiere. De exemplu, permisul de conducere categoria B este valabil pentru vehicule din categoria Tr cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg.
De asemenea, a fost modificat art. 9, alin. 4, din Codul Rutier, care spunea că, pentru a fi menținute în circulație, vehiculele înmatriculate se supun inspecției tehnice periodice (ITP). Noile reglementări prevăd că și vehiculele înregistrate „cu excepţia maşinilor autopropulsate cu o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 25 km/h, a autovehiculelor cu şenile, a tramvaielor şi a vehiculelor cu tracţiune animală se supun inspecţiei tehnice periodice, conform legislaţiei în vigoare“.
Printre vehiculele care se înregistrează la nivelul primăriilor se numără și mopedele, troleibuzele și tractoarele agricole sau forestiere, inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea.

Șoferii trebuie să își informeze pasagerii că trebuie să poarte centurile

Dacă până acum Codul Rutier obliga șoferii și pasagerii să poarte centurile de siguranță, Ordonanța nr. 21/2014 aduce câteva modificări. Astfel, la art. 36, după alin. 1, se introduc trei noi alineate (11-12-13). Primul spune că șoferii de „autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice“, iar al doilea că șoferii au obligația „să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate“. Ultimul alineat prevede că șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor. În taxiuri, copiii de până la trei ani nu pot ocupa locul din față. Copiii cu vârsta de peste trei ani, care au o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Șoferii care nu se asigură că minorii poartă centuri de siguranţă sau că sunt transportați în scaune pentru copii omologate pot fi sancționați cu patru-cinci puncte amendă (360 sau 450 de lei), plus trei puncte de penalizare. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru nerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Pentru pasagerii care nu poartă centurile de siguranță amenda rămâne aceeași, între 180 și 270 de lei.

Se pot recolta probe de sânge și în ambulanță

Altă modificare vizează condițiile în care șoferilor le pot fi recoltate probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Dacă în prezent acest lucru se poate face numai la un spital sau la instituțiile medico-legale, după ce va intra în vigoare ordonanța care modifică Codul Rutier șoferilor li se poate lua sânge și într-o ambulanță.
Ca și până acum, recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, însă și în ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță sau SMURD, iar medicul sau asistentul medical „poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport“. Transportul mostrelor biologice recoltate în ambulanțe va fi făcut la unitățile medico-legale de poliţiștii de la Rutieră.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj spun că sunt binevenite aceste modificări aduse Codului Rutier. „Ordonanța nr. 21/2014 va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar până atunci polițiștii rutieră vor desfășura campanii de informare a conducătorilor auto. În cazul reglementărilor privind informarea pasagerilor cu privire la obligaţia de a purta centurile de siguranță se crește gradul de responsabilizare a conducătorilor auto, mai ales în ceea ce privește transportul copiilor în condiții de siguranță. Cât despre recoltarea probelor biologice de personalul ambulanțelor, putem spune că va crește operativitatea“, a explicat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS