15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHipodromul craiovean trăiește

Hipodromul craiovean trăiește

http://www.youtube.com/watch?v=5kqUFBB7stw

\n

Hipodromul din Craiova, care de ceva vreme fusese uitat de locuitorii orașului, a început, încet-încet, să revină pe linia de plutire. Deși există doar patru angajați la Clubul Sportiv Municipal Craiova care se ocupă de cai și de întreținerea locului, la hipodrom s-au reușit introducerea regimului de pensiune pentru cai și, totodată, cursurile de echitație. Aceste lucruri aduc bani la bugetul clubului, pe lângă sponsorizări și finanțarea Ministerului Tineretului și Sportului. Cea mai mare parte a hipodromului aparține, însă, Primăriei Craiova, care intenționează să prindă o reabilitare a acestuia într-un proiect pe fonduri europene.

Hipodromul din Craiova trăiește. Putem spune asta acum, după mai mulți ani în care activitatea de aici fusese redusă la aproape zero. Schimbările au început de la suprafață, de la diverse reabilitări, care au ajutat secția de hipism craioveană să se afilieze la Federația Română de Echitație. „Anul trecut am avut, poate, cea mai importantă investiție care s-a făcut la hipodromul din Craiova după revoluție. Am împrejmuit terenul de antrenament, am schimbat acoperișul la toate construcțiile pe care le avem, am făcut grup sanitar în grajdul cailor și am recompartimentat grajdul astfel încât să putem respecta legislația în vigoare. Totodată, am modernizat fânarul astfel încât, cu următoarea ocazie, să îl putem transforma într-un grajd pentru concurs“, a explicat directorul CSM Craiova, Sorin Manda. Toate aceste investiții s-au ridicat la valoarea de aproximativ 200.000 de lei, în condițiile în care, pentru anul acesta, bugetul pentru toate cele zece secții ale CSM Craiova a fost de 600.000 de lei pentru activitatea sportivă și 75.000 de lei pentru bunuri și servicii.

„Cea mai mare problemă a noastră este lipsa de personal“

La hipodrom lucrează patru persoane, încadrate pe posturi de îngrijitori. Un număr destul de mic, având în vedere că ele trebuie să aibă grijă de cei șapte cai ai hipodromului și de încă șase cai cazați în regim de pensiune, un lucru relativ nou pentru instituție. Totuși, există voluntari care mai salvează situația. „Noi avem la hipodrom și șase cai în pensiune. Costul unei pensiuni este de 650 de lei pe lună, bani în care sunt incluse asistența medicală, hrana și îngrijirea. Lumea este foarte mulțumită; am început cu un cal și am ajuns la șase. Sigur că, înainte să îi alăturăm pe caii noi celorlalți, îi ținem în carantină, pentru a vedea dacă este totul în regulă. Cea mai mare problemă a noastră este, însă, lipsa de personal. Noi avem o organigramă de 32,5 posturi, care sunt în mare parte ocupate de antrenori, iar cealaltă parte de personalul TESA. Avem doar patru persoane care sunt încadrate ca îngrijitori la hipodrom. Programul este destul de greu pentru ei și marea noastră problemă este atunci când pleacă cineva în concediu. Însă avem șapte-opt antrenori voluntari la secția de hipism, cât și sportivi care ajută cu ceea ce este nevoie la acest hipodrom“, a explicat Manda. Important de știut este că pe hipodrom se țin și cursuri de echitație, cu o taxă de 350 de lei pentru un pachet de zece ședințe.

Scaunele de pe „Oblemenco” ar putea ajunge pe hipodrom

În prezent, terenul de 26 de hectare al hipodromului este împărțit între CSM Craiova și primărie. În anul 2010 a avut loc un proces între cele două instituții, iar în urma lui, CSM Craiova a mai rămas cu 2,6 hectare. Concret vorbind, în proprietatea clubului mai sunt doar terenul de concurs, manejul mic, terenul de antrenament și toate clădirile, cu tot cu terenul de sub ele. Tribunele și restul terenului au rămas în subordinea primăriei. Pentru ceea ce administrează, CSM Craiova are mai multe planuri. „Ținta noastră principală este organizarea unui concurs național. În Craiova, după Revoluție, nu a avut loc nici un concurs de hipism și atunci trebuie să mergem pe cerințele pe care le are Federația Română de Echitație. Trebuie modernizat turnul arbitrilor, pentru că este foarte vechi și chiar ar fi un pericol dacă s-ar urca acolo cineva. Trebuie reamenajat fânarul, astfel încât să putem oferi găzduire pentru caii care vin să participe la concurs. Asta ne-ar aduce și un avantaj financiar, având în vedere că putem amenaja 42 de locuri. Taxele de participare la un asemenea grand prix sunt în jur de 100 de euro pentru un cal pe perioada concursului, iar cheltuielile nu ar fi foarte mari și ne-ar aduce și niște venituri. Mai mult, trebuie să găsim înțelegere la Primăria Municipiului Craiova ca să amenajeze tribunele, astfel încât să se poată bucura cât mai mulți locuitori ai municipiului nostru de un asemenea eveniment“, a declarat directorul CSM Craiova. În acest sens, acesta a specificat că va face o solicitare către autoritatea locală pentru ca aceasta să aducă scaunele de pe Stadionul „Ion Oblemenco“ în tribunele de pe hipodrom.

Banii pentru investiții vor ajuta la găzduirea unui grand prix

Pentru a face hipodromul cât mai popular și mai deschis pentru publicul larg, conducerea se gândește la o Săptămână a Porților Deschise. Pe lângă parteneriatul cu municipalitatea la diverse festivaluri și evenimente, hipodromul a fost inclus și în Programul „Școala Altfel“, atunci când elevii au putut cunoaște caii și noțiunile primare de îngrijire și călărie. Totodată, antrenamentele cu caii sunt deschise publicului, de marți până duminică, dimineața și seara. Însă găzduirea concursului național amintit mai devreme – sau grand prix-ul – este proiectul pe care secția de hipism și-l dorește cel mai mult. „Sperăm să se întâmple în cursul anului viitor. Anul acesta ne-am afiliat târziu la Federația Română de Echitație, prin luna iunie, iar calendarul competițional era deja stabilit“, a explicat Sorin Manda.

Primăria are în plan un proiect pe fonduri europene

Realizarea investițiilor necesare pentru a putea găzdui o astfel de competiție depind, însă, de finanțare. „Avem nevoie de cât mai mulți bani. Niciodată în sport banii nu sunt câți ne-am dori. Indemnizațiile pe care le oferim sportivilor noștri sunt foarte mici, dar încercăm să ne apropiem de cât mai mulți sponsori care să vină în ajutorul nostru. Însă ne-ar trebui mai mulți bani pentru a dezvolta cât mai mult sportul în Bănie“, a încheiat directorul clubului. În ceea ce privește partea de teren a primăriei, conform unui răspuns oficial, municipalitatea își dorește să îl includă pe acesta într-un proiect mai amplu. „În cadrul Programului Operațional Regional axa 1, s-a depus un proiect privind amenajarea Parcului «Romanescu», neincluzând însă și hipodromul. Pentru acest ultim obiectiv de investiții, municipalitatea are în vedere depunerea unui proiect în perioada următoare de finanțare“, se arată în răspunsul comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS