11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoala limbii albastre, în Gorj

Boala limbii albastre, în Gorj

Suspiciuni de boala limbii albastre au apărut în câteva localități din județul Gorj: Albeni, Berlești, Roșia de Amaradia, Turceni, Borăscu, Turcinești, Prigoria. Medicii veterinari din tot județul au fost instruiți să verifice animalele pentru a depista, dacă este cazul, boala limbii albastre.
„Este o boală care afectează bovinele, ovinele și caprinele. Apar afte la nivelul mucoasei bucale și mucoasei cutanate și la copitele animalelor. Nu se transmite de la un animal la altul, ci doar prin înțepătura țânțarilor de la un animal la altul. Județul Gorj nu a avut niciodată această boală, acum au apărut aceste cazuri în câteva localități. Suspiciuni de boala limbii albastre au apărut deja în Albeni, Berlești, Roșia de Amaradia, Turceni, Borăscu, Turcinești, Prigoria. Analizele medicale au fost trimise la București. Animalul se pune sub observație, proprietarii de animale au obligația să nu scoată animalul din curte. Boala nu se transmite la om“, a spus medicul Ion Iliuță, șeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor insecte şi nu prin contactul direct între animale. Dacă animalele gorjenilor vor muri din cauza acestei boli, proprietarii vor fi despăgubiți, dacă vor anunţa la timp autorităţile sanitar-veterinare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS