11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFenomenele climatice extreme, tot mai dese la nivel global

Fenomenele climatice extreme, tot mai dese la nivel global

Fenomenele climatice extreme sunt tot mai dese în lume, experţii arătând că încălzirea globală afectează parcursul natural al curenţilor de aer, ceea ce le permite să crească în intensitate şi să provoace tot mai multe ploi torenţiale, uragane sau tornade. Şi în România tornadele încep să fie un fenomen tot mai obişnuit în România, iar inundaţiile au devenit mai degrabă o regulă decât o excepţie.

Un studiu realizat de specialişti a confirmat că frecvenţa dezastrelor naturale pe timpul verii a crescut în anii 2000, faţă de anii ’80 şi ’90. Experţii de la Institutul de cercetare a impactului schimbărilor climatice din Potsdam, Germania, au arătat că valurile de căldură şi ploile torenţiale sunt tot mai frecvente în emisfera nordică. „Noi încălzim atmosfera emițând dioxid de carbon din combustibili fosili, dar frecvența valurilor de căldură devastatoare în regiuni precum Europa sau Statele Unite ale Americii pare disproporționată”, a afirmat Dim Coumou, autor al unor studiu privind fenomenele climatice extreme.

Cercetătorii susţin că schimbările climatice perturbă fluxul curenţilor, care se deplasează de la vest la est în jurul Terrei şi formează valuri înalte în atmosferă. Acestea provoacă fenomene extreme prin faptul că stagnează şi cresc în intensitate. În plus, o altă contribuţie la acest efect o mai poate avea şi aerul rece rezultat din topirea gheţarilor. Studiul publicat în publicaţia Proceedings of the National Academy of Science oferă şapte exemple de fenomene extreme din anii 2000, faţă de trei în anii ’90 şi patru în ’80.

Majoritatea statelor lumii şi-au luat angajamentul de a accepta până în anul 2015 un acord ONU pentru combaterea schimbărilor climatice.

Curierul Național

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS