10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrețul lămâilor a explodat

Prețul lămâilor a explodat

În plin sezon estival, un kilogram de lămâi a ajuns să coste și 13 lei. Importatorii profită de faptul că producția de citrice a scăzut, așa că imediat au majorat prețurile.

În piețele și în  magazinele din Craiova, un kilogram de lămâi costă și 13 lei. De vină sunt importurile mici din această perioadă și faptul că producția a scăzut semnificativ. Din acest motiv, comercianții profită din plin și le vând la prețuri destul de piperate. „Acum o lună, aveam kilogramul de lămâi cu opt-nouă lei, dar în ultima perioadă s-au scumpit exagerat. Le iau de la angro cu zece lei și le dau cu 12-13 lei în piață“, spune un comerciant.
Vânzătorii din piețe cumpără citricele de la depozitele angro din Craiova, unde kilogramul de lămâi variază între șapte și zece lei. Comercianții spun că, odată cu creșterea prețurilor, au scăzut și vânzările și preconizează că scumpirile lămâilor nu se vor opri aici. „Eu le iau din București cu șase – șapte lei și nici nu pot pune adaos foarte mare pentru că deja sunt foarte scumpe. În Argentina s-a făcut foarte puțină producție anul acesta. În Turcia, prețul a crescut foarte mult, kilogramul de lămâi ajunge la şase dolari, adică 20 de lei. Și în Grecia sunt foarte scumpe lămâile, un kilogram este 2,40 euro“, spune un comerciant de origine turcă.

„Am dat patru lei pe două lămâi“

Cumpărătorii își chibzuiesc bine banii și în loc de un kilogram cumpără una sau două lămâi. „Cantitatea vândută a scăzut foarte mult. Mi se pălesc și mi se strică lămâile pentru că nu mai cumpără oamenii la fel ca înainte. Ca să le dau și pe astea pălite, am scăzut prețul la 11 lei kilogramul, dar nici așa nu se îngrămădește lumea“, spune un comerciant din spatele tarabei, dezamăgit de vânzările mici.
O bătrână se oprește la taraba unde kilogramul de lămâi costă 12 lei. Cere două lămâi și lasă pe tejghea patru lei. „Scumpe, foarte scumpe. Nu știu de ce au crescut atât de mult prețurile. Când erau mai ieftine, cumpăram câte un kilogram, poate și mai mult, dar acum nu îmi permit să iau așa multe. Am dat patru lei pe două lămâi“, mărturisește Nicolița Buleandră.
Oamenii se opresc la tarabe, se uită, cer să li se cântărească doar câteva lămâi, după care aleg să plece cu plasa goală acasă. „Le iei sau nu le iei? Costă nouă lei toate“, se răstește vânzătorul la bărbatul nehotărât din cauza prețului.

Oamenii nu își mai prepară limonada acasă

Prețul lămâilor bate recordul pe piață în această vară. Dacă 13 lei este prețul unui kilogram de lămâi, pentru un kilogram de afine oamenii scot aceeași sumă din buzunare. Căpșunele, strugurii, perele sau murele costă șapte lei kilogramul, deci mult sub prețul lămâilor în acest sezon. Tarabele unde se vând prune, nectarine, mere și banane sunt mult mai aglomerate pentru că acestea au prețuri accesibile.
În alți ani, oamenii cumpărau lămâi ca să își prepare limonadă acasă, dar în ultimul timp mulţi au renunţat la acest obicei. „Ar trebui să cumpăr vreo trei lămâi pentru o sticlă de limonadă, deci aș da cam nouă-zece lei pe ele. Așa, mai bine o cumpăr din magazin gata făcută“, spune o tânără care analizează prețurile de pe piață.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS