12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrul Istoric, viitoare zonă nerezidențială?

Centrul Istoric, viitoare zonă nerezidențială?

Primăria Craiova are în lucru reanalizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al Centrului Istoric – Zona Pilot – Lipscănia Craiovei, prin care se va exclude funcțiunea de locuire de tip rezidențial în această zonă. Din momentul aprobării sale în consiliul local, cei care vor dori să cumpere sau să închirieze imobile în Centrul Istoric nu vor putea să locuiască acolo decât în regim de serviciu, în regim hotelier sau să își deschidă birouri, restaurante sau diverse magazine. PUZ-ul va fi supus dezbaterii publice în perioada următoare.

Primăria Craiova dorește să schimbe reglementarea funcțiunilor clădirilor permise în zona Centrului Istoric (perimetrul cuprins între străzile Arieș, Mihail Kogălniceanu, A.I. Cuza și C. Nicolaescu – Plopșor). Pentru aceasta, municipalitatea a scos la licitație reactualizarea Planului Urbanistic Zonal din Centrul Istoric – Zona Pilot – Lipscănia Craiovei, și a specificat, în caietul de sarcini, că va fi exclusă funcțiunea de locuire de tip rezidențial. Mai exact, în documentația de atribuire este specificat că se va face „reglementarea funcțiunilor permise în zonă, după cum urmează: excluderea funcțiunii de locuire de tip rezidențial, fiind permisă doar locuirea în regim hotelier (pensiune, hotel, hostel, bed&breakfast), locuirea de serviciu atunci când deservește o activitate desfășurată în imobil“.
Surse apropiate proiectului au menționat pentru GdS că persoanele care domiciliază în prezent în Centrul Istoric nu vor fi afectate de aceste eventuale decizii. „Nici o lege sau hotărâre nu se aplică retroactiv. PUZ-ul este în faza de proiect și va fi supus dezbaterii publice. Evident că pot să existe amendamente la cerințele noastre“, au explicat sursele amintite.

PUZ-ul va conține toate tipurile de activități comerciale permise

În caietul de sarcini mai este menționat că trebuie să fie detaliate funcțiunea comercială „cu indicarea specifică a tipurilor de comerț permise (articole de îmbrăcăminte/încălțăminte de lux, cosmetice/parfumerii de lux, antichități, librării/anticariat, suveniruri, coloniale, tutungerii)“, funcțiunile culturale permise (biblioteci, galerii de artă, alte spații expoziționale, centre culturale), dar și funcțiunea de „servicii și birouri (sedii de asociații, asociații profesionale, sedii de firmă, cabinete notariale, de avocatură, birouri pentru activități independente, saloane de înfrumusețare de lux, agenții de turism)“. Totodată, funcțiunea de alimentație publică va fi permisă în toate formele, se arată în documentație.

OAR: „Tendințele spun că zonele se animă și cu funcțiunea de locuire“

Președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) – filiala Oltenia, arh. Radu Ionescu, este de părere că excluderea locuirii de tip rezidențial „este o cerință atipică. Vii cu ideea de a opri locuirea rezidențială, însă consecința este că vor putea exista momente în care zona să fie depopulată. Nu există precedent, sau cel puțin noi nu știm. În anumite zone, chiar se încurajează acest lucru pentru a anima locul respectiv. Acest lucru nu coincide cu tendințele care spun că zonele se animă și cu funcțiunea de locuire. Ar trebui gândite niște înlesniri care să prefigureze succesul zonei“, consideră Ionescu. Acesta a menționat că PUZ-ul ar trebui să fie realizat cu foarte mare atenție, pentru a nu fi excluse anumite meșteșuguri sau magazine în care acestea să se desfășoare. „Cel care realizează acest plan urbanistic zonal trebuie să ia în vedere mai multe activități comerciale care se pot desfășura într-o astfel de zonă. Vorbim aici despre bombonerii, cizmării, ceasornicării, magazine care dau culoare zonei. E nevoie de atenție pentru că, dacă cineva dorește să își deschidă o ceasornicărie în zonă, trebuie să nu se lovească de faptul că acest tip de magazin nu este specificat în Planul Urbanistic Zonal“, a explicat președintele OAR Oltenia.
În noul PUZ vor fi reanalizate și regimul de înălțime permis în zonă, permisivitățile cu privire la modul de tratare al fațadelor și al firmelor de identificare, dar și detalierea cerințelor care trebuie îndeplinite în faza de emitere a autorizației de construire. În viitor, PUZ-ul va fi supus dezbaterii publice, lucru care va fi anunțat în timp util de către Primăria Craiova. După aceasta, urmează trecerea prin votul consilierilor locali, cu eventualele amendamente care vor fi aduse de către societatea civilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS