Acasă Actualitate Italia a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an

Italia a intrat în recesiune în al doilea trimestru al acestui an

Produsul Intern Brut (PIB) al Italiei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu declinul de 0,1% din precedentele trei luni, determinând astfel intrarea în recesiune a celei de-a treia economii din Zona Euro. Acestea sunt datele preliminare publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (Istat), informează Agerpres citând Bloomberg. Analiștii financiari se așteptau la o creștere de 0,1% a PIB-ului, în condiţiile în care, în ritm anual, economia Italiei a înregistrat o scădere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2014.

Având în vedere faptul că rata șomajului în rândul tinerilor italieni depășește 40% iar datoria externă se ridică la aproximativ 2.000 miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este presat să adopte măsuri pentru revenirea pe creștere a economiei. Recesiunea recent anunţată ar putea afecta planurile lui Renzi de a reduce deficitul la 2,6% din PIB anul acesta și de a începe reducerea datoriei, a doua cea mai ridicată din Europa. „În actualele condiții și estimând un ritm de creștere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui să găsească cel puțin 15-16 miliarde de euro pentru a realiza obiectivul de reducere a deficitului la 2,6% din PIB anul acesta”, a apreciat Wolfango Piccoli, director la compania londoneză Teneo Intelligence.

Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutățit estimarea de creștere a economiei în acest an la 0,2%, în timp ce Guvernul se așteaptă la un avans de 0,8%.

 

Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.
Exit mobile version