10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFederația Editorilor din România solicită anularea licitației pentru manuale

Federația Editorilor din România solicită anularea licitației pentru manuale

Federația Editorilor din România (FER) consideră ca rezultatele licitației de manuale pentru clasele I și a II-a sunt „profund viciate” de evaluarea „inadecvată și eronată”, fapt pentru care solicită anularea licitației, asumarea răspunderii de către cei vinovați și demisia directorului CNEE și a ministrului Educației, transmite Agerpres.

„Un punct controversat este acceptarea de către CNEE a ofertelor de preț aflate mult sub prețul estimat de autoritatea contractantă, deși au fost sesizări chiar la ședința de deschidere a ofertelor. De exemplu: manualul de comunicare în limba română pentru clasa I a fost estimat de CNEE la un preț de 8,22 lei. Editurile cu tradiție în domeniu au avut oferte de preț în jurul sumei de 8 lei (acoperind cu greu costurile)”, susțin editorii într-un comunicat remis presei.

Potrivit acestora, „câțiva” ofertanți au venit cu prețuri „neobișnuit de mici”, cu mult sub baremul de 70% prevăzut de legislație (Siveco+Litera au ofertat un preț de numai 4,74 lei, iar recordul a aparținut CD Press, cu numai 4,65 lei).
„Prețul include atât partea de print (drepturi de autor, cheltuieli de editare, tipar full-color, 120 de pagini, format mare, broșat, două volume etc.), cât și două CD-uri cu manualul digital. Prețurile foarte mici oferite de unii participanți la licitație sunt greu justificabile. Dacă cineva dorește să cumpere chiar și numai două CD-uri goale, de proastă calitate, nu prea le poate achiziționa sub 1-1,5 lei (deci aproape un sfert din preț). Costurile strict materiale (tipar, hârtie, cd, imprimare, transport) depășesc, de regulă, prețurile suspecte de dumping. Comisia era obligată de lege să ceară justificări acelor ofertanți care au propus prețuri aflate sub 70% din valoarea estimată de autoritatea contractantă. CNEE și MEN n-au comunicat dacă s-a făcut această analiză. Solicităm, în spiritul transparenței ca explicațiile ofertanților în cauză să fie făcute publice, precum și motivele acceptării lor de către comisie, în cazul în care comisia a dispus această verificare. Pentru a se vedea dacă manualele declarate câștigătoare îndeplinesc toate criteriile tehnice cerute, solicităm ca ceilalți ofertanți să le vadă, spre a se elimina astfel orice suspiciune de părtinire în evaluarea tehnică”, se arată în comunicatul FER.

Editorii precizează că MEN și CNEE „nu sunt la prima abatere” de la calendarul auto-impus al licitației

„Probabil cea mai gravă este întârzierea nejustificată și, considerăm noi, ilegală a anunțării rezultatelor, care ar fi trebuit să aibă loc pe 28 iulie și, în fapt, a fost făcută numai pe data de 4 august. CNEE nu a oferit nici o explicație în această privință. Nu înțelegem de ce a fost nevoie de 18 zile pentru a se evalua doar 9 proiecte de manuale, celelalte fiind eliminate abuziv din start, pe motive tehnice (și de preț) și nemaifiind supuse analizei de conținut. Suspectăm că aceste criterii eliminatorii au fost introduse după ședința de deschidere a ofertelor, deoarece la deschiderea plicurilor nicio ofertă nu a fost eliminată pentru neîndeplinirea baremului de 43 puncte pentru preț, criteriu invocat abia acum”, se arată în comunicatul FER.

Reprezentanții FER afirmă că nu știu cine au fost evaluatorii, iar o bună parte din observațiile evaluatorilor nu sunt „reproductibile” pe proba martor a ofertanților.
„În concluzie, apreciem că această licitație de manuale a fost organizată defectuos din punct de vedere managerial și s-a dovedit prin sutele de clarificări și contestații o adevărată catastrofă administrativă, drept pentru care solicităm demisia directorului CNEE și a ministrului Educației”, se mai afirmă în comunicat.

Vă reamintim că Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat în data de 4 august ofertanţilor rezultatele finale ale evaluării ofertelor de proiecte de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS