22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVâlcea: Păstrăvăria de pe lacul de acumulare Brădişor, înconjurată de zeci de tone de gunoaie

Vâlcea: Păstrăvăria de pe lacul de acumulare Brădişor, înconjurată de zeci de tone de gunoaie

În urma ploilor de săptămâna trecută, zeci de tone de gunoaie au ajuns în lacul de acumulare de la Brădişor, de jur împrejurul  păstrăvăriei administrate de Direcţia Silvică Vâlcea, informează Adevarul.

Din cauza viiturii, complexul salmonicol a rămas deja fără o parte din lostriţele crescute în captivitate. Apele umflate ale Râului Lotru au adus cu ele zeci de tone de gunoaie, iar mizeria s-a strâns pe lacul de acumulare din comuna Mălaia, de jur împrejurul platformelor plutitoare în care sunt ţinuţi păstrăvii. Pe lac se găsesc acum buşteni, mii de pet-uri, un boiler electric şi chiar un acoperiş din tablă.

În plus, toate cele 12 bazine de la sol au fost inundate săptămâna trecută, angajaţii Complexului Salmonicol Brădişor reuşind să mai salveze doar o parte din lostriţe. „Apa din lac a intrat pe canalele de refugiu în bazine, totul era un corp comun cu lacul. Ne-au scăpat 14 exemplare de lostriţă, fiecare de peste 9 kilograme. O lostriţă are nevoie de 10 ani ca să atingă această greutate. Pe platformele plutitoare nu ştim cât de gravă e situaţia, nu am putut face o evaluare, avem 30 de tone de peşte aici. Acum, platformele sunt înconjurate, zic, eu, de 100 de tone de gunoaie „, a declarat Gheorghe Cerbu, inginer în cadrul Complexului Salmonicol Vâlcea.

Complexul Salmonicol Brădişor este unic în sud-estul Europei, doar aici se mai cresc lostriţe în captivitate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS