12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRefacerea Celrom din Turnu Severin, aproape de final

Refacerea Celrom din Turnu Severin, aproape de final

Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Drobeta Turnu Severin se va redeschide, în urma unei investiţii de peste 20 de milioane de euro făcută de un om de afaceri care a alocat șase milioane de euro pentru acest proiect. Reconstrucţia Combinatului unde urmează să lucreze 500 de muncitori, mulţi dintre aceştia fiind vechii anagajaţi ai combinatului, a durat trei luni, iar activitatea de producere a hârtiei şi celulozei va fi reluată în perioada imediat următoare.
Trei dintre vechile hale din combinat au fost ridicate de la zero, iar altele au fost dărâmate pentru a nu se mai plăti impozit, în condiţiile în care acestea nu mai erau utilizabile. Suprafaţa rămasă în urma demolării anumitor hale va fi dată spre închiriere sau vândută.  

Una dintre halele reconstruite va fi închiriată unor investitori japonezi

O hală dintre cele trei refăcute va fi închiriată unor investitori japonezi, care vor deschide aici o fabrică specializată în producerea de cablaje auto. Acest lucru se va întâmpla la finalul lunii august, când investitorii japonezi vor pune la bătaie peste 400 de locuri de muncă.
Directorul tehnic Bogdan Urucu a declarat că refacerea combinatului se apropie de final. „Suntem undeva la 80-85 la sută, aproape de finalizare, a fost foarte mult de muncă pentru că maşina de hârtie a fost demontată în totalitate. Sunt multe reglaje de făcut, multe echipamente noi, sunt utilaje noi care trebuie puse în funcţiune, centrate, verificate, sincronizate“, a spus Bogdan Urucu.
Acesta a adăugat că muncitorii lucrează acum la vechea maşină de hârtie, inima combinatului, care a fost recondiţionată cu piese noi.
Vechii angajaţi se gândesc deja la extinderea combinatului. „După discuţiile cu investitorul, se pare că vor fi 500-600 de angajaţi în primă fază. Dacă va corespunde capacitatea de hârtie, ne vom extinde în mod sigur şi vor avea loc alte angajări, dacă va da randament, şi sperăm că va da randament“, a spus Gheorghe Talianu, fostul lider de sindicat al combinatului.
În toamna anului 2008, combinatul şi-a închis porţile din cauza datoriilor uriaşe.  Angajaţii au organizat atunci ample mişcări de protest, dar, în cele din urmă, combinatul a intrat în insolvenţă. În 2012, omul de afaceri Constantin Isvoranu l-a cumpărat pentru suma de 10,2 milioane de euro, cu intenţia de a-l reporni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS