Acasă Actualitate Centrul Istoric al Craiovei, 60% gata

Centrul Istoric al Craiovei, 60% gata

\n

60% din cei 24.000 de metri pătrați cuprinși în perimetrul Centrului Istoric sunt gata. Constructorul lucrează acum la pavarea cu granit, la infrastructura de pe strada Frații Buzești, iar șoferii mai pot rămâne liniștiți cel puțin două luni în ceea ce privește strada C. Nicolaescu-Plopșor, care va fi atacată spre finalul proiectului, atunci când accesul auto va fi restricționat complet.

Schimbarea la față a Centrului Istoric din Craiova este din ce în ce mai vizibilă. 60% din lucrările incluse în proiect sunt gata, iar acum se lucrează în forță la elementele de suprafață. „Pe șapte străzi din cele zece incluse în proiect se lucrează la montarea granitului. Pe unde s-a pus granit, am amplasat și stâlpii de iluminat. La sfârșitul săptămânii viitoare vrem să terminăm strada Lipscani, partea cuprinsă între Frații Buzești și Theodor Aman, apoi să continuăm până la intersecția cu C. Nicolaescu-Plopșor. Vrem să terminăm strada Lipscani pentru că magazinele au avut de suferit și vrem să le redăm oamenilor această zonă cât mai repede“, a explicat ing. Victor Golfiță, șef de șantier din partea constructorului Recon SA. În ceea ce privește lucrările de infrastructură, acum se acționează pe strada Frații Buzești, unde se lucrează la racorduri, astfel încât aceasta să fie gata cât mai repede pentru pavarea cu granit.

„Rugăm lumea să se branșeze până săptămâna viitoare la conducta nouă”

Schimbările au început să se vadă și în zona Femina. Acolo, o parte dintre muncitori lucrează la amplasarea pietrelor care încep deja să descrie o mică piațetă, un soi de avanpremieră la piațeta mare, o combinație de piatră și gazon, care va fi amenajată în zona Banc Post. În paralel, se lucrează și la capitolul „curățenie“: pământul rămas este strâns în basculante și trimis în afara șantierului.
Constructorul roagă persoanele ce domiciliază în zona Centrului Istoric și nu s-au racordat încă la noua rețea de canalizare să facă asta în zilele următoare. „Săptămâna viitoare, o să decuplăm apa de pe rețelele vechi. Dorim să rugăm lumea să se branșeze până săptămâna viitoare la conducta nouă, pentru că îi vom da drumul acesteia“, a specificat Golfiță. Lucrurile încep să se miște și în ceea ce privește cablurile de utilități din acest perimetru, care au fost îngropate parțial în subteran. „O parte dintre furnizorii de utilități au venit să ia cablurile. Urmează să se dea semnal prin rețeaua cea nouă. Am rezolvat și problema cu CEZ, care va contoriza altfel consumul cetățenilor din zonă. La marginea unor străzi va fi o cutie mare cu mai multe contoare, mascată, care va arăta ca o piesă de mobilier. Am vrut să lăsăm fațadele cât mai libere, fără contoare sau cutii de gaze“, a mai precizat șeful de șantier.

Strada Nicolaescu-Plopșor, lăsată la final

Chiar dacă constructorul preconizase că se va apuca în perioada de concedii de strada Nicolaescu-Plopșor, singura din proiect rămasă neatacată, s-a decis ca aceasta să fie lăsată la urmă. „Vrem să terminăm cât mai mult din ce am început și să o lăsăm la final. Este o arteră foarte circulată și este mai bine să ne apucăm de ea spre sfârșitul lucrărilor, decât să începem de acum și să blocăm traficul“, a spus Golfiță. Lucrările vor începe de la intersecția cu Banca Comercială Română, lăsând liber accesul auto în zona prefecturii, în general în perimetrul ce înconjoară English Park. „În zona English Park nu vom intra cu granit. Ceea ce vom face este să introducem cablurile în subteran și să refacem carosabilul“, a explicat reprezentantul constructorului.
O noutate pentru mulți este că în proiectul Centrului Istoric va intra și reabilitarea toaletelor publice din English Park. Acestea vor fi refăcute în cursul iernii.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.
Exit mobile version