„De ce, doamna primar?“Un polițist local din Craiova a fost sancționat disciplinar pentru că și-ar fi exprimat opinia pe Facebook. „Toți imbecilii puși în funcții la regii. De ce, doamna primar?“, ar fi scris acesta pe pagina de comentarii a Gazetei de Sud. Identitatea contului de Facebook nu a fost probată, iar cazul a ajuns în instanță. În 2013, polițistul fusese felicitat de conducerea instituției pentru că a salvat de la moarte o femeie.

Marcel Enache, angajat în cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova (PLMC) – Serviciul Ordine și Liniște Publică Romanești, a fost sancționat cu mustrare scrisă de conducerea instituției pentru că ar fi postat prin rețeaua de socializare Facebook un comentariu la un articol din ediția on-line a Gazetei de Sud. Pe 18 februarie 2014, a abordat problema facturilor uriașe emise către craioveni de către Termo Craiova SRL, furnizorul de agent termic al orașului, titrând: „Surpriza Termo Craiova: facturi de cinci ori mai mari“. Materialul a avut numeroase comentarii din partea cititorilor. Printre acestea, s-ar fi aflat și un comentariu care suna în felul următor: „Toți imbecilii puși în funcții la regii. De ce, doamna primar?“. Imediat, Poliția Locală s-a sesizat. Dar nu în ceea ce privește directorii regiilor. Polițiștii au investigat postările de pe Facebook, căutând să afle cine este autorul mesajului. Au listat imediat pagina de comentarii din GdS și s-au dus glonț la Marcel Enache, colegul lor de serviciu, pe care imediat l-au acuzat că a încălcat codul de conduită, aducând prejudicii „atât persoanelor care ocupă funcții în cadrul regiilor aflate în subordinea CL Craiova, cât și doamnei primar al municipiului Craiova“. În raportul întocmit de șeful de serviciu Viorel Rusu, se invocă art. 21 alin. 2 lit. m din Legea nr. 155/2010 a Poliției Locale – care spune că polițistului local îi este interzis „să redacteze, să imprime sau să difuzeze materiale ori publicații cu caracter politic, imoral sau ilegal“, dar și art. 21 alin. 6 – care stipulează că „polițistul local are obligația să se abțină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului poliției locale și/sau autorităților publice“. Tot în acest raport, este invocat art. 7 alin. 1 din Legea nr. 7/2004, privind codul de conduită al funcționarilor publici – care spune că funcționarii „au obligația de a apăra în mod loial prestigiul autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea, precum și de a se abține de la orice fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia“.

Unde este prejudiciul?

După raportul preliminar, polițistul a intrat în morișca disciplinară a instituției. A fost sesizată Comisia de disciplină și a fost chemat la audieri. Polițistul a cerut clasarea sesizării, arătând că nu s-a produs nici un prejudiciu.

Potrivit HG nr. 1344/2007, privind normele de organizare și funcționare a comisiilor de disciplină (art. 27, alin. 1), Comisia de disciplină poate fi sesizată de orice persoană care se consideră vătămată prin fapta unui funcționar public. „Autorul acestui raport nu justifică interesul în formularea acestuia, nu a suferit nici un prejudiciu material sau moral cauzat de mine, neavând calitatea legală de a formula această sesizare“, se arată în întâmpinarea depusă de Marcel Enache. Mai mult, acesta susține că postarea cu pricina nici nu-i aparține, neavând cont de Facebook.


„Am fost foarte surprins să aflu că mi se aduc astfel de acuze și din curiozitate am încercat să găsesc acea pagină „Enache Marcel“ de pe care se susține că ar fi fost postat mesajul în cauză, dar nu am găsit nici pagina de Facebook și nici pe site-ul Gazetei de Sud postarea la care se face referire“, a mai scris acesta în întâmpinare. Fotografiile de pe contul „Enache Marcel“ ar fi fost sustrase de pe contul de Facebook al fiicei sale, a spus polițistul. Departe de a fi simplu, cazul ridică și altă problemă legală: Facebook este o rețea de socializare accesibilă oricui. Nu se poate stabili cu exactitate identitatea unui utilizator. Oricine poate crea un cont de pe care să posteze mesaje.

Cum ajungi de la felicitare la mustrare

Cazul are și alte implicații, pentru că la Comisia de disciplină au mai fost audiați doi polițiști locali. Unul dintre martori a susținut că Marcel Enache și-ar fi recunoscut postarea „motivând faptul că era supărat pentru că ultima factură la căldură era foarte mare, iar cei de la Termoficare nu își fac treaba, facturile fiind foarte mari“. Polițistul s-a adresat Sindicatului „Forța Legii“, care l-a îndrumat către instanță. În sesizare, acesta a scris că ar putea fi victima unei răzbunări: în 2010, Marcel Enache a fost concediat în contextul reducerilor de personal; după doi ani de procese, a câștigat dreptul la reangajare; instituția a refuzat să pună în aplicare hotărârile judecătorești; în consecință, a fost nevoit să facă plângeri penale împotriva conducerii instituției; în cele din urmă, a fost reîncadrat (28 iunie 2012); polițiștii cercetați penal atunci au făcut acum parte din Comisia de disciplină care l-a sancționat. În încheiere, trebuie spus că polițistul Marcel Enache a fost felicitat de șeful instituției în 2013, pentru că a salvat de la moarte o femeie care voia să se sinucidă în lacul din Parcul „Nicolae Romanescu“. Iată cum suna scrisoarea de felicitare: „Dovada de curaj și promptitudinea dumneavoastră, prin care a fost salvată viața doamnei (…) vă onorează și vă conferă dreptul de a fi un exemplu de urmat pentru toți colegii. (…) Devotamentul și abnegația dumneavoastră au fost confirmate cu ocazia acestui eveniment la care ați intervenit, motiv pentru care fapta ta va fi cunoscută și prețuită de toți colegii tăi. Încheiem prin a spune, încă o dată, că îți datorăm RESPECT“.

Șeful Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu, nu a putut fi contactat până la închiderea ediției pentru un punct de vedere asupra acestui caz.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 4 august 2014

Actualitate

» „De ce, doamna primar?“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Guvernul suplimentează numărul de ofițeri și agenți de poliție judiciară din DNA
» Continuă umilința de la Buletine
» Salvamontiştii au mai salvat nouă persoane
» Tabără de pictură
» Fermierii afectaţi de inundaţii nu îşi pierd subvenţiile APIA
» Alimente pentru sinistraţi
» Israelul și-a reluat operațiunile în Gaza, după un scurt armistițiu unilateral
» Cutremur de 3,1 magnitudine, produs în zona Vrancea
» Restanţierii pot rămâne fără apă caldă
» Romeo Stavarache, transferat din arestul Poliţiei la penitenciar
» Au fentat legea … legal
» Afine de Robănești
» Câine ucis cu bocancul
» Ce facem cu produsele alterate cumpărate?
» S-a inaugurat cel dintâi muzeu din Rusia consacrat Primului Război Mondial
» Gorj: Prefectul a anunțat că se va verifica modul în care s-a defrișat în zona Novaci
» Gorj: Doi bărbaţi au fost prinşi în timp ce făceau transport ilegal de cărbune
» Companiile energetice vor da mai mulţi bani pentru combustibili şi mai puţini pentru reparaţii
» Olt: ITM controlează condiţiile de muncă din zilele caniculare
» India: 600 de pescari dați dispăruți după o furtună
» Avocatul lui Voiculescu cere să fie audiaţi Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş

Local

» Vâlcea: 20 de locuinţe modulare vor fi date sinistraţilor
» 5.000 de euro o pot salva pe micuţa Sara Maria
» Îmbietoarea atmosferă tradiţională de la Hanul Domnesc
» 15 milioane de euro pentru Parcul „Romanescu“
» Mehedinţi: Incendiu la o casă, izbucnit de la un trăsnet
» Olt: Prefectura organizează o campanie umanitară pentru oamenii loviţi de inundaţii
» Vâlcea: Ultimul bilanţ al inundaţiilor

Dolj

» Câine împușcat de două ori, ucis cu bocancul
» Dolj: A treia ediție a Taberei RYLA dedicată tinerilor din România, Grecia, Serbia şi Bulgaria, la Calafat

Sport

» Fotbal – Felix Grigore: Demiterea lui Jerry Gane e o glumă bună
» Volei – Echipele craiovene şi-au reluat pregătirea
» Voleibaliștii și baschetbaliștii de la SCM-U, din nou la muncă
» Craioveanul Roşca a condus România spre titlul mondial
» Oprea luptă în cușcă la Mamaia
» Brandan e jucătorul „surpriză”
» Vâlcenii, victorioşi în faţa CS Baloteşti
» CSU, pusă la colţ de Steaua
» Handbal (f) – Gabriela Szabo a felicitat campioanele mondiale
» Fotbal – Noul șef al CCA, grecul Kyros Vassaras, prezentat oficial
» Atletism – Cluburile craiovene au patru reprezentanți la CE
» Baschet (m) – Reunire în efectiv redus la SCM-U

Bani & Afaceri

» BNR recomandă băncilor să nu reducă dobânzile la depozite
» INS: În România continuă creşterea economică

Sanatate

» Cancerul, boala care omoară milioane de oameni
» Ministerul Sănătăţii va achiziţiona doze de vaccin BCG şi antihepatic B

Magazin

» Horoscop

Top