10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa radio lovește sub centură

Taxa radio lovește sub centură

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV) pretind taxele radio și TV de la firme indiferent dacă acestea dețin sau nu receptoare. În ediția de ieri a GdS („Taxa TV, scandal cu repetiție“), am arătat că SRTV contrazice legea de funcționare a instituției, pretinzând taxă pentru un serviciu nefurnizat. „Legiuitorul instituie obligativitatea plății taxei TV în sarcina persoanelor juridice, fără a o condiționa de calitatea de deținător al unui receptor TV“, se precizează în notificările prin care SRTV somează firmele să achite restanțe de mii de lei în contul acestei taxe. Art. 40 alin. (3) din Legea nr. 41/1994, privind funcționarea celor două instituții, stipulează că firmele sunt obligate să achite taxa „în calitate de beneficiari ai acestor servicii“. Așadar, numai beneficiarii serviciilor sunt obligați să achite taxa. Taxele radio și TV pentru firme au fost anulate la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), însă cele două instituții nu recunosc acest lucru. Mai mult, Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât că prevederile art. 40 alin. (3) „sunt constituționale în măsura în care taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune și televiziune se aplică numai persoanelor juridice care beneficiază de aceste servicii“. Așadar, pretinderea taxelor de la persoane care nu dețin receptoare radio și TV este neconstituțională.

Cum plătești taxa de două ori

 plătești taxa de două oriÎn multe cazuri, sediul social al firmei se află în apartamentul patronului, care plătește deja taxele radio și TV pe persoană fizică. În aceste situații, patronul este somat să plătească taxele și pe persoană juridică. Într-o notificare primită de una dintre firme, SRR afirmă că „achitarea taxei de către persoana fizică înregistrată la aceeași adresă cu persoana juridică nu exonerează persoana juridică de obligația plății acestei taxe“. Firma este amenințată cu amenzi de la 100 la 500 de lei și plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute pe o perioadă de un an. Mai mult, SRR interpretează în stil propriu Legea nr. 41/1994 și susține că firmele „au obligația să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune, necondiționată de deținerea de aparate radio“. Prin receptoare radio, SRR înțelege „orice aparat care poate recepta programele de radio, respectiv: radio la domiciliu, mașina personală, telefonul mobil, calculator, iPoduri sau orice alte aparate de natura celor care pot recepta în orice mod programele de radio, precum și abonamentele la cablu TV“. 

Definiția taxei, confom legii

Potrivit Legii nr. 273/2006, privind finanțele publice locale, taxa este definită ca suma plătită de o persoană fizică sau juridică „pentru serviciile prestate acesteia de către un operator economic, o instituție publică ori un serviciu public“. CCR constată că, „spre deosebire de impozit, în cazul taxelor beneficiarul este direct, astfel, cel care plătește taxa se va bucura în mod imediat de plata efectuată, primind serviciul solicitat“. În concluzie, „în conformitate cu principiile generale ale fiscalității, orice taxă instituită pentru persoane fizice sau juridice trebuie să fie urmată de un serviciu sau o lucrare efectuată în mod direct și imediat de către organe sau instituții publice“. Pe de altă parte, SRR face discriminare între persoanele fizice și cele juridice. Pe site-ul propriu, SRR face câteva precizări referitoare la aplicarea legislației în domeniu. Persoanele fizice pot fi exceptate de la plata taxei dacă „declară pe propria răspundere că nu dețin receptoare radio“ (art. 1). În schimb, „obligația de plată a taxei radio pentru toate persoanele juridice nu este condiționată de deținerea receptoarelor radio“ (art. 13). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS