9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFoarte puține dintre casele distruse de ape erau asigurate

Foarte puține dintre casele distruse de ape erau asigurate

Există zone din Oltenia grav afectate de inundații, unde nici măcar pentru una dintre casele avariate nu există asigurare obligatorie a locuințelor. Autoritățile locale încearcă să-i ajute pe sinistrați și stau cu mâna întinsă la guvern, solicitând bani pentru a plăti ceva despăgubiri celor rămași fără case.

Din păcate, numai la inundații sau alte catastrofe își aduc aminte oamenii de asigurarea obligatorie a locuințelor. Doar 6,7% dintre locuințele din Oltenia au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor, potrivit datelor publicate de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), care gestionează toate asigurările obligatorii din țară. Din 1.350.000 de polițe de asigurare încheiate în țară, în județele Olteniei, doar 90.909 persoane și-au încheiat asigurări obligatorii ale locuințelor, iar situația pe județe, prezentată de PAID la 30.06.2014 arată că în Dolj au fost asigurate împotriva dezastrelor naturale doar 11,92% din case și apartamente, dintre care cele mai puține sunt în mediul rural. În Dolj, au fost plătite daune infime până la începutul lunii iulie 2014, în sumă de 736 de lei, semn că la o singură locuință asigurată s-au produs parțial unul din riscurile asigurate (cutremure, alunecări de teren, inundații). Cele mai mari despăgubiri plătite în Oltenia au fost pentru locuințe din județul Olt, unde pe primele șase luni ale anului se achitaseră 45.300 de lei din partea asigurătorilor autorizați care pot emite polițe de asigurare împotriva dezastrelor (PAD). Cel mai mic grad de cuprindere în asigurare se găsește în județele Gorj și Olt, unde doar 7,74% dintre locuințele din fiecare județ sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale.

În Novaci, nici o locuință afectată de inundații nu are asigurare obligatorie

În zonele afectate de inundațiile din ultimele zile sunt foarte puțini cei care au asigurare obligatorie a locuințelor și care pot fi despăgubiți de firmele de asigurări cu care au încheiat polițele.
În Vâlcea au fost afectate 400 de case, dintre care 120 au fost complet distruse, potrivit ultimelor centralizări date ieri publicității.
În comuna doljeană Mischii, în jur de 150 de case și gospodării au fost afectate de inundații. Unii dintre localnici au început să ceară daune pentru pagubele produse de ape, dar cei mai mulți nu au asigurare obligatorie. „Doar o parte dintre cei cu casele afectate au asigurare obligatorie. Apa le-a intrat mai mult în gospodării. Avem două solicitări de la doi proprietari cărora le-am eliberat adeverință de la primărie, pentru a obține daunele de la asigurări, dar urmează să mai vină și alți oameni“, a precizat primarul din Mischii, Gheorghe Popa. El a mai spus că „toate locuințele pot fi asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor dacă au autorizație de construire și sunt locuite. Casele construite înainte de Revoluție nu au nevoie de autorizație de construire, pentru că pe atunci nu era obligatorie, dar este suficient să locuiască acolo cineva și noi le dăm o hârtie de la primărie și pot să își asigure locuința împotriva dezastrelor“.
Într-o altă zonă serios afectată de inundații, nici măcar una dintre locuințele inundate nu are asigurare obligatorie. Primarul din Novaci, Dumitru Leuștean, a declarat, ieri, pentru GdS, că „din 43 de locuințe afectate de inundații, nici una nu are asigurare obligatorie. Era normal să aibă această asigurare obligatorie, dar oamenii sunt mai săraci în zona asta și nu cred că s-au gândit la asigurări, din moment ce ei abia au ce mânca, unii dintre ei. Dar trebuie să îi ajutăm cumva pe acești oameni care au casele afectate de inundații“. „Noi am făcut listele cu cei afectați și le-am transmis mai departe și așteptăm să vedem ce bani vor primi de la guvern. Eu sunt acum chiar în mijlocul lor și este bine că apele s-au mai retras și nu mai plouă, dar să știți că au nămol în case, în gospodării…“, a mai declarat ieri primarul orașului Novaci.

Fără asigurare, sinistrații nu pot primi alte despăgubiri de la stat

Rămâne de văzut dacă statul va da vreun ban sinistraților sau sub ce formă se vor plăti eventuale despăgubiri, din moment ce Legea nr. 260/2008 de asigurare obligatorie a locuințelor prevede la articolul 22 următoarele: „Art. 22(1) Persoanele fizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate în proprietate, în condițiile prezentei legi, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi, de nici un fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor“. Doar dacă se modifică Legea nr. 260 se pot acorda despăgubiri de la stat pentru locuințele distruse de ape în aceste zile.

Cum procedează asigurații

Locuințele se asigură obligatoriu pentru dezastre naturale, în care sunt incluse cutremurele, inundațiile și alunecările de teren. Pentru locuințele de tip A (construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) se plătește o poliță de 20 de euro pe an, echivalent în lei, iar prima de asigurare este de 20.000 de euro, în caz de producere a riscului, iar pentru locuințele de tip B, construite din materiale mai ieftine, chiar și din chirpici, obligația legală este de a plăti zece euro pe an pe polița de asigurare, iar în caz de dezastru, ar primi până la 10.000 de euro.
Cum procedați dacă aveți casa asigurată și a fost distrusă parțial sau total de inundații, alunecări de tern sau cutremur? Inițial, anunțați autoritățile locale (primăria, poliția) că aveți locuința inundată. Apoi contactați firma de asigurări cu care ați încheiat polița obligatorie și le transmiteți telefonic numărul poliței și data la care a fost încheiată. Normele de aplicare prevăd că în termen de cinci zile de la data la care ați anunțat firma de asigurări, un reprezentant al societății să vină să constate pagubele și să deschidă dosar de daună. Acel dosar trebuie să conțină copie după polița de asigurare, copie a actului de identitate, dovada proprietății, o adeverință de la primărie care să ateste că a fost o calamitate naturală și mai e nevoie de un proces-verbal de intervenție.
Dosarul ajunge la firma de asigurări, iar după ce se stabilesc despăgubirile, este informată și PAID. De la anunțarea firmei de asigurări care a încheiat polița și până la plata daunei ar trebui să treacă 30 de zile. Plata se face de către PAID. Sunt acordate despăgubiri inclusiv pe anexele gospodărești sau pe alte corpuri de clădire, dar se iau în calcul materialele de construcție și structura de rezistență a celei mai mari dintre clădirile de locuit.
Normele de aplicare a Legii nr. 260/2006 aprobate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) printr-un ordin din 2009 prevăd, la articolul 21, că „PAID va face plata despăgubirilor către asiguratul/beneficiarul PAD, pe baza centralizatorului primit de la asiguratorul care a eliberat PAD, în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea acestuia“.
Reprezentanții PAID au precizat că persoanele ale căror locuințe au fost distruse total sau parțial de ape abia zilele acestea au început să anunțe pagubele: „Datele încă se centralizează la nivelul PAID, pentru că oamenii nici nu s-au dezmeticit din dezastru. Vă dați seama că mulți încearcă să mai salveze ceva de prin gospodării, să mai scoată nămolul din case și după aceea anunță autoritățile și se gândesc și la asigurarea locuinței“.

Dacă firma de asigurări nu vă plătește daunele la timp, atunci vă datorează penalități

Legea de asigurare obligatorie a locuințelor prevede următoarele:
4) Plata despăgubirilor se va face direct de către PAID în baza unui centralizator transmis de asiguratorul care a efectuat constatarea și evaluarea prejudiciilor.
(5) În cazul în care o persoană are atât contract de asigurare obligatorie, cât și unul de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit, plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferența dintre valoarea totală a locuinței asigurate și valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.
(6) Pentru neplata la termen a despăgubirilor se calculează penalități care se plătesc persoanei asigurate, în condițiile și în cuantumul stabilite de ASF.

Locuințe asigurate obligatoriu în Oltenia și cât reprezintă acestea din totalul locuințelor*

Județul                     Locuințe                        Grad de cuprindere
                                 asigurate                        în asigurare

Dolj                            33.303                          11,92%
Gorj                            12.064                          7,74%
Mehedinți                  10.607                          8,05%
Olt                               14.767                          7,74%
Vâlcea                        20.168                        11,38%

*Date preluate de la PAID, valabile la 30.06.2014

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS