21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, fruntaş la furtul de energie electrică

Doljul, fruntaş la furtul de energie electrică

Doina Vornicu, actualul director operaţional al CEZ România, a declarat într-o discuţie despre furtul de energie electrică, faptul că, în Dolj, este vorba de o cantitate mare de energie pe care compania CEZ nu o găseşte facturată, transmite zf.ro.
„În Dolj de exemplu, când închidem balanţa, circa 30% din energia care intră nu o mai găsim facturată. Circa 7-10% reprezintă ceea ce se pierde prin reţele care urmare a procesului de distribuţie, dar diferenţa este o pierdere comercială, un consum ilegal de energie electrică. În Gorj de exemplu, pierderile sunt de 6%. Craiova este unul dintre punctele fierbinţi ale noastre“, explică Doina Vornicu, actualul director operaţional (COO) al CEZ România, fostul director al CEZ Distribuţie.
Vornicu a spus că o parte din aceste furturi se reflectă însă în facturile plătite de ceilalţi clienţi, în timp ce o parte sunt suportate de companie. El a mai adăugat că organizează inspecţii în mod periodic.

CEZ nu mai vinde proiectul eolian Fântânele-Cogealac

Martin Zmelik, noul director general al CEZ România, spune că grupul de utilităţi îşi menţine poziţia pe piaţa locală, pe care o consideră ca având potenţial, dar precizează că cel puţin pentru moment dezvoltările majore s-au oprit.
Deşi la începutul acestui an cehii au anunţat că dacă vor găsi un cumpărător vor renunţa la proiectul eolian Fântânele-Cogealac, Zmelik spune că acum parcul nu mai este de vânzare.
„Am decis să oprim căutarea unui investitor pentru parcul eolian. Considerăm că mai poate exista o echilibrare pe schema de sprijin. Suntem în dialog cu autorităţile“, a mai spus noul director general al CEZ România.

Din punct de vedere operaţional, CEZ ali­mentează cu energie regiunea Olteniei, respectiv 1,4 milioane de consumatori, împărţiţi în 7 judeţe. Una dintre cele mai mari probleme cu care compania se confruntă este furtul de energie, pierderile în reţea ajungând anual la circa 12% din toată energia care tranzitează „firele“ firmei.
Potrivit datelor furnizate de CEZ România, din cei 9 TWh care au tranzitat regiunea anul trecut, din care 6,5 TWh au fost distribuiţi efectiv către un consumator final, 1,15 TWh au reprezentat pierderi. Potrivit datelor publicate pe bursa de energie OPCOM, anul trecut preţul mediu spot al energiei, fără nicio taxă inclusă, a fost de 35,3 euro pe MWh. Practic, prin furturi în principal, din reţeua CEZ România s-a evaporat energie de 40,5 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS