Taxa TV, scandal cu repetițieFirmele sunt somate de SRTV să achite mii de lei în contul acestei taxe, indiferent dacă dețin sau nu receptoare TV. Interpretarea SRTV încalcă legea, arată o decizie recentă a Curții Constituționale.

Taxa TV este pe cale să declanșeze un nou scandal. Firmele au primit în ultimele luni, din partea Societății Române de Televiziune (SRTV), somații pentru achitarea unor restanțe cuprinse între 600 și 1.800 de lei. Iată cum sună o astfel de notificare: „În conformitate cu prevederile art. 40 din Legea nr. 41/1994, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agențiile și reprezentanțele acestora, precum și reprezentanțele din România ale persoanelor juridice străine au obligația să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de televiziune (taxă TV). Legiuitorul instituie obligativitatea plății taxei TV în sarcina persoanelor juridice, fără a o condiționa de calitatea de deținător al unui receptor TV. În acest sens, vă înștiințăm că nerespectarea obligației de plată atrage răspunderea civilă delictuală“. Cuantumul taxelor radio și TV, precum și modalitatea de plată și colectare au fost reglementate de HG nr. 977/2003 (radio) și HG nr. 978/2003 (TV). Potrivit HG nr. 978/2003, nivelul lunar al taxei TV pentru persoanele juridice este de: 4 lei – pentru persoanele juridice fără salariați; 15 lei pentru persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor; 7,7 lei/cameră – societățile turistice; 50 lei – celelalte persoane juridice cu sediul în România. Taxa radio-TV este instituită prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTV). Potrivit art. 40 din legea menționată, persoanele fizice (alin. 2) și persoanele juridice (alin. 3) sunt obligate să plătească taxele „în calitate de beneficiari ai acestor servicii“.

Logica SRTV, în contradicție cu legea

Evident, între notificările SRTV și legea de funcționare a SRTV apare o contradicție: cum poate o firmă să beneficieze de serviciul public TV dacă nu deține un receptor TV? Conform logicii SRTV, în cazul firmelor care au sediul social în apartamentul patronului, taxa TV ar trebui plătită de două ori: o dată pe persoană fizică și o dată pe firmă! În ultimii zece ani, taxa TV a ajuns de mai multe ori în instanță. În două dintre cazuri, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat taxele radio și TV pentru firme (Decizia nr. 2012/9 aprilie 2009 și Decizia nr. 607/3 februarie 2011).

SRTV susține că deciziile ÎCCJ nu anulează obligația firmelor de a plăti taxa TV, deoarece aceasta este instituită printr-o lege organică.


„Legea nr. 41/1994 este o lege organică, iar prevederile ei nu pot fi abrogate printr-o decizie, fie ea și a ÎCCJ, decizie ce anulează un articol dintr-o hotărâre de guvern (act administrativ, inferior ca rang unei legi organice). Până în prezent, guvernul nu a reglementat prin hotărâre vreo altă modalitate de scutire, suplimentar art. 40 din Legea nr. 41/1994, astfel că simplele cereri în acest sens ale persoanelor juridice nu pot fi acceptate de SRTV sau de mandatarii săi“, se arată într-o precizare pe site-ul SRTV.

Ce spune Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a fost chemată recent să se pronunțe asupra constituționalității art. 40 invocat de SRTV. Printr-o decizie din 29 octombrie 2013, CCR a constatat că dispozițiile art. 40 alin (3) din Legea nr. 41/1994 „sunt constituționale în măsura în care taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune și televiziune se aplică numai persoanelor juridice care beneficiază de aceste servicii“. Cu alte cuvinte, taxa nu poate fi aplicată persoanelor care nu dețin receptoare radio și/sau TV. Decizia CCR este în vigoare din data de 7 ianuarie 2014.

În contextul enunțat mai sus, companiile pot să notifice SRTV dacă nu dețin receptoare TV. Ele trebuie să transmită o adresă de răspuns în care să precizeze explicit: „Societatea noastră nu deține și nu a deținut niciodată un aparat TV“. În motivarea adresei, se poate invoca art. 40 din Legea nr. 41/1994 și Decizia nr. 448/2013 a CCR, care spune clar că pretinderea taxei TV de la o firmă care nu beneficiază de serviciul public TV este neconstituțională.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 31 iulie 2014

Actualitate

» Baronul Duicu, amânat de Curtea Supremă pentru 1 august
» Românii, bolnavi de spionită?
» Dumitru Călugăru, argint la Olimpiada de Chimie din Vietnam
» Ajutor social pentru persoane cu conturi de 100.000 de lei
» Taxa TV, scandal cu repetiție
» Miere mai puțină și mai scumpă anul acesta
» Ioan Rus: Trebuie să ne depășim statutul de stat slab
» Lupte violente au reizbucnit în Libia
» Ponta: Taxa la podul Cernavodă, suspendată în week-end
» Guvernul alocă bani pentru salvamari
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Fotografia se învață
» Spitalul din Leamna , adăpost pentru câini
» Ședință cu scântei
» Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest
» Comandament pentru situaţii de urgenţă la Guvern

Local

» Un salariat din Oltenia duce în spate doi pensionari
» Șase localități din județele Olt și Vâlcea, parțial fără energie electrică
» Pe ce s-au cheltuit banii ?
» Proiecte pentru cladirile Primariei și Parc
» Biserica germanilor mai are 22 de enoriaşi
» Victor Ponta cere o lege pentru a fi iertaţi bătrânii cu pensii ilegale

Dolj

» Despre apă, muzeu și cule, la Consiliul Județean
» Înainte și după inundații în Dolj: Evaluarea clădirilor și bani pentru pârâul Teslui
» 3.000 de euro hectarul de teren arabil în Dolj
» Finanțări nerambursabile pentru 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt

Gorj

» Bilanţ sumbru după prăpăd
» Primarul din Novaci: Codul roşu de inundaţii pe Gilort, emis de autorităţi după producerea viiturii
» Autorităţile din Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman şi Prahova primesc 50 de milioane de lei pentru inundaţii
» Crucea Roşie a trimis ajutoare în judeţele Argeș, Gorj și Vâlcea

Sport

» Fotbal – Petrolul a remizat la Ploieşti cu Viktoria Plzen
» Fotbal – CFR Cluj a pierdut în Belarus
» Tibi Lung îndeamnă la luptă
» Fotbal – Astra Giurgiu a „măturat” cu Slovan Liberec
» Fotbal – Eugen Pârvulescu are drum liber spre CSU Craiova
» Hănescu nu mai servește la națională
» Tricolorele, în „careul de ași“
» Șahistele de la CSM, în topul național
» Nea Gică din Ostroveni, crainic în stil sud-american
» Românii luptă pentru grupele Ligii Europa
» Gane ar fi vrut cu spectatori
» Tibi Lung îndeamnă la atac

Bani & Afaceri

» UE sprijină 4 proiecte majore de infrastructură TEN-T din România
» La prima rectificare bugetară din acest an, Sănătatea va primi 489 milioane de lei

Sanatate

» Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge ”universal” care ar putea depista cancerul

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Lansarea lui Victor Ponta – nefericiții din Polivalentă
» Interviu imaginar cu premierul „Pictor Vonta“: „Și pe aer vă pun taxă!“
» Morţii preşedintelui Ponta

Top