Miere mai puțină și mai scumpă anul acesta

Autori


Din cauza ploilor abundente de anul acesta, recolta apicultorilor a fost compromisă. Numeroase familii de albine au murit de foame pentru că nu au găsit destul nectar să se hrănească, iar mulți dintre crescătorii de albine nu și-au scos nici măcar investiția făcută. Producția de miere este mult mai mică față de anii precedenți, iar prețul acesteia a crescut considerabil.

Vremea capricioasă din acest an a afectat vizibil producția de miere, motiv pentru care producătorii au majorat prețurile. Pentru că țin la sănătatea lor, craiovenii nu se uită la bani și cumpără indiferent cât ar costa. „Cumpărăm miere indiferent de preț. Este sănătoasă și în fiecare dimineață consumăm câte o linguriță pe stomacul gol. Dacă este producție puțină anul ăsta, era și normal să se scumpească“, a declarat o femeie, care susține că de șase ani mănâncă miere în fiecare dimineață.

„Prețul a crescut automat din cauza producției mici de miere de anul acesta. Dacă nu prea găsești pe piață, este și normal să crească prețurile. Prețul de vânzare al unui kilogram de miere de salcâm este în jur de 35 de lei, iar kilogramul de miere polifloră este în jur de 20 de lei. Înainte, salcâmul era 25 de lei și mierea polifloră 17 lei. Și, probabil, va mai crește prețul la cea de salcâm pentru că nu este miere, iar dacă cererea este în creștere, automat va crește și prețul“, a explicat Ilie Cașotă, vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Albine din Craiova.

La magazinul apicol al Asociației am găsit oameni care cumpărau miere, în special de salcâm, indiferent de preț. „Mereu venim și luăm de aici în cantități mari. Acum, de exemplu, am venit să luăm nouă kilograme. Cred că multă lume cumpără miere pentru că au fost dăți când am venit să ne aprovizionăm și nu am mai găsit“, ne-a spus o cumpărătoare, în timp ce vânzătoarea îi umplea sticlele cu miere. Afirmațiile clienților au fost întărite și de vânzătoarea de la magazinul apicol, care a spus că: „Tot timpul avem clienți și prețul niciodată nu a fost o problemă pentru ei atâta timp cât și-au făcut un stil de viață sănătos, consumând miere zilnic”.

Ilie Cașotă, vicepreședin-tele Asociației Crescătorilor de Albine din Craiova, ne-a spus că, în prezent, producătorii nu mai pot vorbi de profit în această afacere: „Anul acesta, apicultorii nu și-au scos nici măcar ce au investit. Cel mult au reușit să-și acopere cât de cât cheltuielile, dar în nici un caz nu putem vorbi despre profit. Numai cei care se plimbă cu stupii dintr-un loc în altul au mai găsit nectar la culturile de rapiță ori de salcâm. Astfel au reușit să găsească hrană pentru albine, nu neapărat să facă producție. Cele mai mari probleme le au apicultorii care nu au deplasat stupii“.

Unor apicultori le-au murit albinele de foame


Unii apicultori se confruntă cu o problemă și mai gravă decât producția scăzută de miere: le-au murit familiile de albine de foame. De vină au fost ploile din primăvară și vară, care au împiedicat hrănirea cu nectar și polen. „Faptul că a scăzut producția nu este neapărat o problemă. O adevărată problemă cu care se confruntă unii apicultori este aceea că, anul acesta, multora le-au murit albinele de foame. Oameni care se ocupă de 50-60 de ani cu apicultura au spus că nu s-au întâlnit cu un asemenea fenomen precum cel de anul acesta. Precipitațiile abundente au spălat nectarul, mai ales în zona județului Gorj, unde a plouat aproape zilnic. De la cultura de salcâm nu s-a produs miere deloc, nu a dat nectar din care albinele să se hrănească. În lunile mai și iunie, luni în care noi extrăgeam miere în alți ani, anul acesta au ajuns să le moară albinele“, a explicat vicepreședintele Ilie Cașotă.

Mai norocoși au fost cei care și-au plimbat stupii în căutarea nectarului și care au reușit să obțină producție de pe urma lanurilor de floarea-soarelui. „Cei care și-au amplasat stupii în sudul județului au avut noroc acum cu floarea soarelui, care este cultivată pe suprafețe mari. Aici au scos producție și și-au făcut și rezervă de miere pentru iarnă pentru hrana stupilor. Nu putem spune același lucru despre cei din nordul județului, care se află la limită cu producția de miere“, a declarat Ilie Cașotă.

La Asociația Crescătorilor de Albine din România – filiala Dolj sunt înscriși în jur de 600 de apicultori, iar apicultura a devenit o afacere rentabilă pentru cei care au peste 100 de stupi. Însă, pentru profit, cel mai important nu este numărul stupilor, ci producția de miere, care este influențată de condițiile meteorologice.

Altora le-au inundat ploile stupii

Producție mică de miere s-a obținut și în comuna Dobrețu din județul Olt. Vasile Ceapă, care se ocupă de apicultură de șase ani, își îngrijește stupii cu multă atenție, însă ploile din ultima vreme i-au făcut multă pagubă. Pe lângă faptul că nu a mai obținut aceeași producție de miere ca în anii anteriori, bărbatul se plânge că, după ultima ploaie torențială, i-au fost inundați stupii. „Am stupii în curtea unei foste ferme din Dobrețu și chiar astăzi (marți – n.r.) am fost anunțat că mi i-a inundat ploaia. O să merg să îi mut de acolo și sper ca ploaia să nu fi făcut ravagii prea mari. Vremea de anul acesta ne-a jucat feste și nu le-a permis albinelor nici măcar să se hrănească, darmite să mai și producă. De când mă ocup eu cu creșterea albinelor, anul ăsta este cel mai prost când vine vorba despre producția de miere“, ne-a spus apicultorul. El e mulțumit că, totuși, a obținut ceva producție, fapt care l-a ajutat să-și acopere investiția făcută. „Eu mi-am scos cel puțin investiția, dar asta numai datorită faptului că m-am plimbat mereu cu stupii în căutarea polenului. Ceilalți oameni pe care îi știu eu că se ocupă cu creșterea albinelor și nu s-au mutat cu stupii au ajuns să nu producă mai nimic anul acesta. O problemă gravă a apărut la mierea de salcâm, unde producția este foarte mică pentru că, din cauza precipitațiilor, florile au căzut, iar albinele nu au mai putut să își ia polen“, ne-a explicat Vasile Ceapă. Acesta are clienții lui și-și vinde producția direct de acasă, nemaifiind nevoit să piardă timpul ca să meargă cu ea la piață.Comenteaza acum

Alte stiri

18 martie 2019

Doar jumătate dintre rovinăreni şi-au achitat impozitele

Mai puţin de jumătate dintre contribuabilii din Rovinari şi-au achitat impozitele pe anul în curs. Cetăţenii mai pot beneficia de bonificaţia de 10% până la finalul acestei luni. Aşadar, dacă îşi vor plăti impozitele pe terenuri, clădiri şi ...

Sumarul ediției de joi, 31 iulie 2014

Actualitate

» Baronul Duicu, amânat de Curtea Supremă pentru 1 august
» Românii, bolnavi de spionită?
» Dumitru Călugăru, argint la Olimpiada de Chimie din Vietnam
» Ajutor social pentru persoane cu conturi de 100.000 de lei
» Taxa TV, scandal cu repetiție
» Miere mai puțină și mai scumpă anul acesta
» Ioan Rus: Trebuie să ne depășim statutul de stat slab
» Lupte violente au reizbucnit în Libia
» Ponta: Taxa la podul Cernavodă, suspendată în week-end
» Guvernul alocă bani pentru salvamari
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Fotografia se învață
» Spitalul din Leamna , adăpost pentru câini
» Ședință cu scântei
» Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest
» Comandament pentru situaţii de urgenţă la Guvern

Local

» Un salariat din Oltenia duce în spate doi pensionari
» Șase localități din județele Olt și Vâlcea, parțial fără energie electrică
» Pe ce s-au cheltuit banii ?
» Proiecte pentru cladirile Primariei și Parc
» Biserica germanilor mai are 22 de enoriaşi
» Victor Ponta cere o lege pentru a fi iertaţi bătrânii cu pensii ilegale

Dolj

» Despre apă, muzeu și cule, la Consiliul Județean
» Înainte și după inundații în Dolj: Evaluarea clădirilor și bani pentru pârâul Teslui
» 3.000 de euro hectarul de teren arabil în Dolj
» Finanțări nerambursabile pentru 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt

Gorj

» Bilanţ sumbru după prăpăd
» Primarul din Novaci: Codul roşu de inundaţii pe Gilort, emis de autorităţi după producerea viiturii
» Autorităţile din Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman şi Prahova primesc 50 de milioane de lei pentru inundaţii
» Crucea Roşie a trimis ajutoare în judeţele Argeș, Gorj și Vâlcea

Sport

» Fotbal – Petrolul a remizat la Ploieşti cu Viktoria Plzen
» Fotbal – CFR Cluj a pierdut în Belarus
» Tibi Lung îndeamnă la luptă
» Fotbal – Astra Giurgiu a „măturat” cu Slovan Liberec
» Fotbal – Eugen Pârvulescu are drum liber spre CSU Craiova
» Hănescu nu mai servește la națională
» Tricolorele, în „careul de ași“
» Șahistele de la CSM, în topul național
» Nea Gică din Ostroveni, crainic în stil sud-american
» Românii luptă pentru grupele Ligii Europa
» Gane ar fi vrut cu spectatori
» Tibi Lung îndeamnă la atac

Bani & Afaceri

» UE sprijină 4 proiecte majore de infrastructură TEN-T din România
» La prima rectificare bugetară din acest an, Sănătatea va primi 489 milioane de lei

Sanatate

» Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge ”universal” care ar putea depista cancerul

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Lansarea lui Victor Ponta – nefericiții din Polivalentă
» Interviu imaginar cu premierul „Pictor Vonta“: „Și pe aer vă pun taxă!“
» Morţii preşedintelui Ponta

Top