10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrejudiciu de peste 900.000 de euro identificat de către DGAF

Prejudiciu de peste 900.000 de euro identificat de către DGAF

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat şi stabilit un prejudiciu total de peste 900.000 euro (4.043.252 lei), reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată aferentă unor operaţiuni economice fictive derulate în perioada 2012-2013.

Inspectorii antifraudă fiscală au analizat şi monitorizat activitatea comercială a unei firme cu sediul în Oradea (jud. Bihor), care simula existenţa unui circuit de furnizare a unor produse sau servicii pentru societăţi comerciale de pe întreg teritoriul ţării, în scopul facilitării evitării plăţii obligaţiilor fiscale. Firma, care funcţiona fără puncte de lucru sau persoane angajate, a înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de diverse produse (materiale de construcţii, utilaje, piese de schimb, combustibili, zahăr, animale vii, cereale, material lemnos, etc) de la entităţi din România, Ungaria şi Slovacia. Ulterior a emis facturi pentru furnizare fictivă de mărfuri sau prestare de servicii inexistente (construcţii, închirieri utilaje, creare pagini web etc) către 26 societăţi cu activitate comercială reală, ale căror reprezentanţi le-au utilizat pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale prin compensarea debitelor. Sumele aferente facturilor emise de către firma incriminată erau ridicate în numerar de la bancă şi returnate administratorilor firmelor beneficiare în schimbul unui procent. Ridicările de numerar se efectuau în baza unor borderouri contrafăcute de achiziţii de diverse mărfuri de la persoane fizice.

Într-unul din cazuri lucrări reale de construcţii, realizate pentru primării din localităţi precum Avram Iancu (judeţul Bihor), Bulz (judeţul Bihor) sau Dobromir (jud. Constanţa), se regăseau scriptic şi pe facturi emise de către firma incriminată, pentru a justifica sustragerea de la plata TVA şi impozitului pe profit a firmei beneficiare.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au dispus instituirea de măsuri asigurătorii în valoare totală de 3.214.605 lei asupra bunurilor (utilaje industriale, echipamente electronice etc) şi conturilor bancare identificate şi asupra sumelor datorate de către terţi. Având în vedere aspectele identificate, inspectorii au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi au asigurat constant suportul de specialitate. În cauză, procurorii au dispus efectuarea de percheziţii la mai multe adrese din Oradea şi Haieu şi arestarea a două persoane.

Demersurile de cooperare interinstituţională între Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS