11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii vor să meargă cu autostopul

Craiovenii vor să meargă cu autostopul

Ministerul Transporturilor le pregătește șoferilor care iau în mașină persoane la ocazie, fără autorizație, amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. A fost lansat un proiect de ordonanță pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Inițiativa nu este pe placul cetăţenilor.

Șoferii care iau în mașină persoane și le transportă contra cost riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 5.000 de lei, după ce s-a pus în dezbatere publică, pentru a doua oară, proiectul de ordonanță pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere lansat de Ministerul Transporturilor. Același proiect a mai fost pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor și în decembrie 2013.
Legea nr. 38/2003 prevede la art. 7 că „transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se poate executa numai de transportatori autorizaţi“. În condițiile în care acești transportatori un sunt autorizați vor fi sancționați. Cu toate acestea, există oameni care transportă persoane la ocazie și, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanță, inițiativa Ministerului Transporturilor vine în contextul în care „în ultima perioadă se constată existența unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât și transportul județean de persoane. Aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere“.
Concret, șoferii care vor transporta autostopiști, dacă va intra în vigoare această lege, riscă să primească amenzi cuprinse între  1.000 și 5.000 de lei. Pe de altă parte, însă, proiectul nu prevede și modul concret prin care va fi controlată această activitate.

Reguli mult mai stricte pentru transportatorii auto

Obiectivul proiectului de ordonanță de urgență publicat pe site-ul Ministerului Transportului este acela de a interzice transportul neautorizat de persoane. „Autovehiculele destinate transportului rutier de persoane sau de mărfuri trebuie să îndeplinească niște cerințe mult mai stricte față de celelalte autovehicule. Trebuie să respecte niște norme de siguranță, inspecția tehnică periodică trebuie să se efectueze la un interval mai mic de timp, tocmai pentru a putea preîntâmpina accidentele rutiere produse pe fondul neremedierii defecțiunilor tehnice. De asemenea, conducătorii auto trebuie atestați, trebuie să cunoască legislația în domeniu, să efectueze fișa medicală și avizul psihologic pentru că aceștia au o mare responsabilitate atunci când desfășoară această activitate, atât pentru siguranța lor, dar, mai ales, pentru siguranța pasagerilor pe care îi transportă“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Alin Apostol.

În prezent, legea este la nivel de proiect

Dar cum în prezent această lege este încă la nivel de proiect, pe străzile de la ieşirile din oraş poți vedea cum oamenii așteaptă la ocazie, iar șoferii opresc să îi ia fără nici o ezitare.
Autostopul este convenabil și pentru călători, dar și pentru șoferi. „Decât să stau să aștept autobuzul și să depind de el, că vine la nu știu ce oră, mai bine ies aici, la Calul Mort, și aștept puțin că trebuie să oprească vreo mașină care să meargă în direcția unde merg și eu“, spune o femeie.
Șoferii știu că oamenii au nevoie de transport cât mai repede și la intervale cât mai mici de timp, motiv pentru care mereu găsești mașini oprite la Calul Mort care își așteaptă clienții. „E mult mai bine cu mașina decât cu autobuzul pentru că nu stăm așa înghesuiți și dăm și cu un leu mai puțin până acasă. Nu cred că e bine să îi desființeze pe șoferii ăștia pentru că așa ajungem și noi mai repede la destinație decât să stăm după microbuze“, se confesează o bătrână.

„Este ceva normal să iau la ocazie dacă sunt în trecere“

Șoferii știu că de obicei la Calul Mort găsesc clienți pe care să îi ia la ocazie.   
O mașină încetinește atunci când vede că mulți oameni așteaptă la ocazie și oprește numaidecât, moment în care o femeie sare pe bancheta din spate, se așază și spune unde vrea să meargă. Numai că, de data aceasta, văzându-se încolțit, șoferul îi spune să părăsească mașina pe motiv că nu ia la ocazie. „Coborâți din mașină că nu vă iau. Nu iau nici până la Cârcea, nu iau niciunde“, îi spune șoferul bătrânei care tocmai se urcase în mașină. Văzând că nu are șanse să plece cu acest autovehicul, femeia părăsește mașina, dar numai după câteva minute acesteia i se face rău și leșină.
 „Este ceva normal să iau la ocazie dacă sunt în trecere. Mereu am luat persoane în mașină dacă erau în drumul meu. Poate că iau bani, poate că nu, dar nu cer eu, iau cât lasă omul. Nu sunt de acord cu legea asta pentru că noi nu ne pricopsim“, ne spune Marius, un șofer care tocmai oprise să ia la ocazie.
„Nu ne îmbogăţim noi din asta, mai facem și noi un ban ca să nu ne ducem să furăm și ca să ne putem crește copiii. Alții fac miliarde și noi că facem zece lei… Acum vor să ne interzică să îi mai facem și pe ăștia. Nu facem nici un rău că îi luăm și îi ducem acasă pentru că și ei au nevoie să nu aștepte după microbuzele în care îi îngrămădesc șoferii. În loc de 18 locuri, cât are un microbuz normal, ei bagă dublu ca să câștige niște bani în plus. Pentru șoferii ăștia de autobuze nu se mai aplică nici o lege, dar nouă, care transportăm cu mașina oamenii, tot timpul se gândesc să ne ia pâinea de la gură“, spune pe un ton ridicat alt șofer.

„Ia-mă nene“ și pe internet

În timp ce Ministerul Transporturilor se pregătește să dea amenzi usturătoare celor care iau persoane la ocazie, pe internet sunt tot mai multe site-uri pe care șoferii se oferă să te ducă acasă, bineînțeles contra cost. Trebuie numai să îți creezi cont pe un asemenea site, iar după ce ai devenit membru îți poți căuta șofer care să te ducă la destinație. Și transportatorii auto își pot căuta partenerii de drum care să le ofere o sumă de bani în schimbul cursei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS