14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum ne ajută tratamentele naturiste

Cum ne ajută tratamentele naturiste

Mediul tot mai agitat și poluat în care trăim face ca din ce în ce mai mulți oameni să se confrunte cu oboseală cronică, stres și multe alte afecțiuni de care înainte rar se pomenea. Alimentația marcată de industrializarea excesivă și tendința de a lua medicamente pentru cele mai ușoare afecțiuni ne înrăutățesc de multe ori starea de sănătate.

Tratamentele din ce în ce mai avansate ajută la vindecarea multor boli, dar, din păcate, nu există un elixir universal. Mulți se întorc către terapii naturiste, medicină alopată și fitoterapie. Medicina naturistă este folosită de când lumea, dar este o ramură studiată insuficient din punct de vedere ştiinţific.
Terapiile complementare sau terapiile alternative oferă posibilitatea ca o boală aflată în stadiu incipient să fie tratată cu preparate naturale, evitând astfel o parte din reacțiile adverse ale tratamentelor alopate. Indiferent de afecțiunea pe care o are pacientul, medicul este cel care stabilește și recomandă o terapie complementară. Chiar dacă tratamentele naturiste nu pot face rău, este bine să nu le luăm după ureche și să ne informăm înainte.
Apiterapia este una dintre ramurile medicinei alternative care oferă tratamente ieftine și la îndemâna oricui. Mierea, polenul, ceara, lăptişorul de matcă şi veninul albinelor sunt folosite în prevenirea şi tratarea diverselor afecţiuni. De altfel, România este considerată una dintre țările în care apicultura este foarte bine dezvoltată.

„O linguriță de miere consumată dimineața este foarte bună pentru organism“

Gabriela Comișel este un medic de familie specializat și în tratamente naturiste, care recomandă folosirea produselor stupului de albine de la cele mai mici vârste. „Se recomandă ca mierea de albine să fie administrată în jurul vârstei de un an și jumătate. În trecut, se recomanda chiar de când copilul avea șapte-opt luni. Beneficiile pe care le aduce mierea de albine organismului uman sunt inestimabile“, a spus medicul.
Produsele stupului de albine au o calitate biochimică deosebită, iar conținutul lor este bogat nu numai în vitamine și minerale, ci și în proteine. „Mierea de albine este un sedativ bun pentru psihoze și nevroze. O linguriță de miere consumată fie într-o cană de ceai, fie dimineața pe nemâncate este foarte bună pentru organism. Este recomandată pentru persoanele care au astenii și pentru cele care au diferite boli cronice. Alt beneficiu al mierii de albine este adus de proteinele de o calitate extraordinară pe care le conține și care sunt recomandate pentru copii în perioadele de creștere pentru întărirea sistemului imunitar“, a precizat Gabriela Comișel.

„Recomand ca fiecare plantă să fie folosită separat“

Propolisul mai este cunoscut și ca „antibioticul natural“. Acesta este folosit pentru distrugerea bacteriilor, dar este recomandat și ca antiseptic în tratatea ciupercilor sau a unor virusuri. „Poate fi folosit în constipație pentru că reglează flora intestinală a colonului, în creșterea imunității. Persoanele care au boli infecțioase cronice, faringite sau copiii care răcesc frecvent pot folosi propolisul. Este foarte ușor de administrat și nu are reacții adverse. La copiii mici se poate administra sub formă de tinctură, cinci picături pe zi, zece zile pe lună în sezonul rece, ajutând la prevenirea bolilor. Poate să fie folosit în diferite infecții cronice ca adjuvant alături de tratamentul cu antibiotice, în infecții urinare cronice, care nu pot să fie rezolvate într-un timp scurt cu antibioticele obișnuite, sau în tratarea sinuzitelor“, a spus dr. Gabriela Comișel, specialist în tratamente naturiste.
Altă ramură a medicinei alternative la îndemână este fitoterapia, care folosește tratamentele pe bază de plante. Aceasta este recomandată în tratarea bolilor acute, dar este bine să cereți părerea unei persoane care cunoaște beneficiile plantelor și să nu vă bazați numai pe vorbele vecinilor sau ale prietenilor.
Medicul Gabriela Comișel ne recomandă să asociem cu grijă plantele. „Nu orice persoană poate să facă asocieri de plante. Recomand ca fiecare plantă să fie folosită separat“, a atras atenția medicul.

„Produsele din plante se absorb atât cât are nevoie corpul“

Tratamentele naturiste sunt utile și complementare tratamentelor alopate, bazate pe substanțe chimice. În cazul tratamentelor alopate, efectele sunt mai rapide și din această cauză sunt preferate de mulți oameni. „Când răcesc, iau un paracetamol și îmi scade temperatura. Tratamentele naturiste își fac efectul mai greu pentru că produsele din plante se absorb atât cât are nevoie corpul în momentul respectiv. Spre deosebire de tratamentul alopat, care intră în organism exact în doza administrată, fie că vrea sau nu corpul. Dozele sunt individualizate în funcție de vârstă, de greutate, de patologia asociată. Efectul lor apare mai greu, dar durează mai mult, spre deosebire de tratamentul alopat“, a spus medicul specialist.
Femeile însărcinate nu pot folosi multe din medicamentele alopate pentru că acestea pot să provoace malformații bebelușului. Acestora li se recomandă de multe ori tratamente din plante. Medicul Gabriela Comișel spune că nu trebuie să ne fie frică să le folosim pentru că nu au reacții adverse.
La acest articol a contribui și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea
Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS