10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNesie - campioană mondială și salvatoare de oameni

Nesie – campioană mondială și salvatoare de oameni

\n

Nesie Liguard e o femelă de labrador negru, în vârstă de cinci ani, pe care viața i-a adus-o în cale Corinei Diaconu. Cu o poveste care-ți face pielea de găină, cele două au reușit să ajungă de la simple prietene la campioane mondiale în anul 2012. Acum, ele își doresc să plece din nou la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare, fiind selecționate să reprezinte România. Ce le-a adus împreună pe Corina și Nesie, citiți în cele ce urmează.

Povestea Corinei Diaconu și a lui Nesie Liguard este una care impresionează pe oricine ar auzi-o. Este una despre loialitate, despre terapie, despre ajutor și despre dorința lor de a ajuta comunitatea în care trăiesc. Nu este, însă, atât de simplă pe cum pare.
Corina are 29 de ani și este o tânără cu un suflet enorm. În urmă cu mai mult timp, ea a trecut printr-o experiență la care mulți s-ar gândi cu groază. „În 2005, mie mi-a murit fratele. A fost un eveniment nefericit și neașteptat pentru toți cunoscuții și pentru familie. Încet, am reușit să trecem peste. De atunci, mi-a rămas în cap că voiam să fac ceva. Nu știu dacă voiam să fac ceva pentru mine ca om sau ca să ajut pe altcineva. Ideea este că, la sfârșitul anului 2007, o prietenă care era la Centrul Național de Educare Canină mi-a spus despre ce se întâmplă acolo“, își amintește Corina.

„O mare parte din mine a vrut să facă ceva pentru oamenii
în dificultate“

În 2008, ea a început să meargă la Centru, prima dată ca voluntar. Voia să afle ce se întâmplă și nu s-a pripit să-și ia un câine imediat. „Nu aveam cățel atunci, mi-am zis că nu este momentul. Erau foarte mulți căței și oameni care îi antrenau pentru diferite situații. Atunci, în momentul venirii mele, am zis că e bine să văd despre ce e vorba. Am început de la a fi victimă, de la a căra cățeii, de la a căra echipamente, până la a merge la diferite demonstrații. Am vrut să văd întâi ce pași trebuie să urmez ca să pot să fac un lucru frumos“. După ce s-a acomodat cu atmosfera, Corina a adus-o pe Nesie în familia ei. „În iunie 2009, am luat-o pe Nesie. Viața mea s-a schimbat total. E un câine de familie, un labrador, foarte iubitor, ascultător. Atâta vreme cât îi dedici timp, îi arăți afecțiune și îl educi, acel câine va fi pentru totdeauna un prieten sincer și necondiționat. Ai prietenia lui pe tot restul vieții. Dacă nu se întâmpla ce s-a întâmplat, nu știu dacă ajungeam aici. Cert este că o mare parte din mine a vrut, la momentul acela, să facă ceva ca să ajute oameni în dificultate. Chiar și dacă merg cu ea pe stradă și vine un copil să o mângâie, sunt în culmea fericirii pentru că văd fericirea pe chipul copilului respectiv“, explică tânăra pentru care Nesie a fost și este un câine salvator.

Campion mondial și specialistă în căutarea sub dărâmături
și pe suprafață

Dincolo de ajutorul pe care femela labrador i l-a oferit Corinei și familiei sale, Nesie a obținut rezultate impresionante și în competiții. „Ea are și examene de frumusețe pe lângă cele de lucru. Are două niveluri maxime pentru zona de căutare sub dărâmături și pentru zona de pădure – căutare pe suprafață. Acum doi ani am participat la Campionatul Mondial al Câinilor de Salvare, făcând parte din echipa națională a României, unde am participat la proba de căutare pe suprafață și am ocupat locul nouă, iar anul acesta sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, că vom ajunge în Italia. Lucrăm din greu, dar o facem cu drag, o facem de plăcere“. Corina își dorește să meargă cu Nesie în fața întregii lumi și să demonstreze ceea ce poate să facă împreună cu prietena ei – pentru că nu o mai numește câine, ci prieten.

„E satisfacția că prietena mea, Nesie, știe ce are de făcut“

Între ele există o conexiune care se vede cu ochiul liber, care chiar se citește în gesturile amândurora. E greu să o dezlipești pe una de cealaltă, mai ales că la mijloc este un grad de încredere care se întâlnește rar chiar și la oameni. „E un câine matur și știe ce are de făcut. Ca să putem să participăm la un astfel de concurs, la Campionatul Mondial, unde vin câini de top, trebuie și noi să avem câini de top. Sunt mai multe satisfacții în participarea la acest eveniment. E satisfacția că am ajuns la un campionat mondial în 2012 și am reușit să facem o figură frumoasă, fiind prima echipă care a reprezentat România la o astfel de competiție de mult timp. E satisfacția că pot să ajut, satisfacția că, poate, la un moment dat, noi vom fi chemați cu cățeii într-un caz. E satisfacția că PRIETENA MEA, Nesie, știe ce are de făcut și satisfacția că, atunci când mi se va cere ajutorul, știu că ea poate să îl ofere“, spune Corina, zâmbind.
Nesie va participa – pentru a doua oară consecutiv -, alături de frații ei Next și Neky, și alături de Dias, Yaro și Goldi, la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare. Văzând cum ea și toți ceilalți câini de ajutor chiar au schimbat viața persoanelor lângă care trăiesc, nu poți sta cu mâinile în sân. Ajută-i să meargă la Mondiale și poți fi sigur că, atunci când va fi nevoie, și ei vor fi acolo pentru tine.

Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină

Cei care doresc să ajute echipa Centrului Național de Educare Canină să plece la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia pot face donații în conturile:
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS