11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDreptate post-mortem pentru Valentin Câmpeanu

Dreptate post-mortem pentru Valentin Câmpeanu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat câştig de cauză ieri Centrului de Resurse Juridice care l-a reprezentat pe Valentin Câmpeanu împotriva statului român.
Este o premieră când o organizaţie nonguvernamentală pentru drepturile omului a reprezentat un tânăr cu dizabilităţi mintale instituţionalizat, care din nefericire a murit, și este, totodată, primul caz în care se ridică problema accesului la justiție a persoanelor cu dizabilităţi mintale, închise în instituţii și lipsite de reprezentant legal.
În februarie 2004, Valentin Câmpeanu, de 19 ani, infectat cu HIV și suferind de retard mintal, murea în condiții suspecte la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Sguranţă Maximă Poiana Mare, judeţul Dolj.
Georgiana Pascu, manager de program la Centrul de Resurse Juridice, a declarat că în urma articolelor apărute în Gazeta de Sud au demarat verificări şi au depus dosarul spre judecare la CEDO. „Mai multe instituţii ale statului nu au ţinut cont de nevoile lui Valentin Câmpeanu, tânărul instituţionalizat. Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Dolj (în prezent Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), Centrul Medico Social Cetate, dar şi Spitalul de la Poiana Mare sunt vinovate de situaţia în acare a ajuns Valentin Câmpeanu“, a pus Georgiana Pascu.
Pe 4 septembrie 2013, dosarul privind cazul lui Valentin Câmpeanu a ajuns în fața Marii Camere a CEDO, iar ieri s-a dat verdictul.
CEDO a constatat că: „Domnul Câmpeanu a fost internat în instituţii medicale care nu au fost echipate pentru a asigura o îngrijire adecvată pentru boala sa. El a fost transferat de la o unitate la alta, fără un diagnostic corect; și, autoritățile nu au reușit să-i asigure un tratament adecvat cu medicamente antiretrovirale. Autoritățile, deşi conștiente de situația dificilă – lipsa de personal, hrană insuficientă și lipsa de încălzire din Spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare unde a fost dus, i-au pus în mod nejustificat viața în pericol. Nu a existat nici o anchetă eficientă privind circumstanțele morții sale.
Curtea a recomandat României să ia măsurile generale necesare pentru a se asigura că persoanele cu handicap mintal, aflate într-o situație comparabilă cu a lui Valentin Câmpeanu, sunt reprezentate de persoane independente, care pot face plângeri referitoare la modul în care sunt tratate, iar starea lor de sănătate este verificată înainte de un independent“.
Citiţi în Gazeta de Sud de mâine povestea tragică a lui Valentin Câmpeanu, care a fost dus pentru un control de rutină la Poiana Mare şi a murit patru zile mai tîrziu, de foame şi frig, în camera de izolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS