15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdăpostul carnivorelor de la Zoo Craiova, aproape gata

Adăpostul carnivorelor de la Zoo Craiova, aproape gata

\n

Lucrările la Grădina Zoologică din Parcul „Romanescu“, începute în urmă cu o lună, schimbă încet-încet locul în care, timp de mulți ani, animalele au stat chinuite în spații mici și închise. Adăpostul carnivorelor este 90% gata, iar în perioada următoare va începe amenajarea canalelor care vor aduce apa în bazinele de scăldat ale animalelor. În paralel, se lucrează și la clădirea administrativă.

Grădina Zoologică din Craiova, cea mai mică din România, are o suprafață care sare puțin de un hectar. De o lună, aici se lucrează pentru reamenajarea spațiilor unde vor trăi animalele conform normelor europene aprobate.
Constructorul aproape că a terminat clădirea unde se vor adăposti carnivorele, încercând să o amenajeze astfel încât să pară că face parte din habitat. „Am terminat în proporție de 90% clădirea unde vor sta leii, jaguarii, tigrii și lupii. În funcție și de vreme, urmează să începem și construirea unor canale de apă pentru bazinele care vor avea o adâncime de trei metri. Ne e teamă să ne apucăm din cauza vremii. Dacă plouă, ni se surpă pământul și e periculos. În principiu, cel mai târziu săptămâna viitoare începem și la canale. În zona aceasta, a carnivorelor, vor fi niște garduri separatoare, iar când terminăm cel puțin două sectoare vom muta tigrii și leii. Apoi dărâmăm adăpostul vechi și continuăm să facem gardul separator pentru lupi și restul animalelor“, a explicat inginer Daniel Ionașcu, șef de șantier din partea MAG CONSTRUCT, lider de asociere.  

Spații de peste zece ori mai mari pentru feline

Pentru a evita accidente precum cele din Galați, când s-a construit tot cu animalele pe șantier, iar o leoaică a înghițit o bucată de cărămidă și a fost, într-un final, salvată de medici, constructorul de la Craiova a împrejmuit zona cu plasă și încearcă să țină animalele cât mai liniștite. Ele vor fi mutate pe măsură ce lucrările avansează.
„Animalele sunt OK. Noi am încercat să le facem o barieră fonică, să nu le deranjăm prea mult. Doar vulpile sunt mutate în spate, iar restul vor sta pe poziții până terminăm anumite porțiuni. În funcție de cum avansăm și le facem adăposturile, automat le mutăm“, a explicat șeful de șantier.
Spațiile pentru animalele mari vor fi de peste zece ori mai mari decât cele actuale, oferindu-le astfel libertate de mișcare, conform normelor europene. „Gândiți-vă că o să avem un spațiu de 700 mp pentru lei, față de ce aveau acolo, 50 mp. Vor fi acele bazine de apă pentru scăldat, iar în mijlocul curții vor avea o dună de pământ, pentru a reproduce habitatul. De aceea, am încercat să realizăm și clădirea unde se vor adăposti în culori cât mai asemănătoare habitatului lor“, a precizat Daniel Ionașcu.
Constructorul are opt luni la dispoziție pentru a finaliza lucrările, al căror ordin de începere s-a dat pe 16 iunie. În prezent, muncitorii lucrează și la fundația pentru clădirea administrativă, unde vor fi carantina, birourile, vestiarele și cabinetul veterinar.
În acest proiect este implicat liderul de asociere MAG CONSTRUCT SRL împreună cu CARGO TRANS INTERNATIONAL SRL, MND PROIECT SRL și AMPER SRL. Contractul are o valoare de 2.789.497,58 lei, dintre care 55.676 de lei reprezintă proiectul tehnic. Banii provin de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS