11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum fac tinerii banii de buzunar

Cum fac tinerii banii de buzunar

http://www.youtube.com/watch?v=KeKUfh6e814

\n

Fie că sunt elevi, fie că sunt studenți, unii tineri craioveni aleg să-și petreacă lucrând vacanța de vară. Micile satisfacții sunt aduse de experiența câștigată, care poate fi trecută și în CV, dar, mai ales, de banii de buzunar.

Dacă pentru majoritatea tinerilor vacanța înseamnă relaxare, distracție, nopți pierdute cu prietenii și timp pentru lenevit, pentru alții înseamnă momentul potrivit pentru a face bani și a căpăta experiență. Potrivit zicalei „Bate fierul cât e cald“, tinerii învață cum să se descurce singuri încă din liceu, lucrând în diferite domenii. Fie că sunt promoteri, ospătari, barmani sau vânzători, aceștia preferă să-și petreacă vacanța muncind.
De pildă, Bogdan Rădulescu este elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ și lucrează ca promoter. Băiatul promovează diferite produse și astfel își dezvoltă capacitatea de a convinge oamenii să cumpere lucrurile pe care le prezintă. L-am găsit în centrul orașului, într-un loc aglomerat, încercând să atragă atenția mai multor oameni asupra igienei orale corecte.
„M-am gândit că este bine să am un ban în plus, să am un ban al meu și să nu cer foarte des părinților. Vreau să îmi cumpăr anumite lucruri, iar prețul lor nu este foarte mic, de aceea aș vrea să strâng bani. Sunt plătit pe oră, la sfârșitul zilei, în funcție de cât lucrez“, a spus Bogdan. Tânărul lucrează în medie cinci ore pe zi. Băiatul ne-a mai povestit că este rentabil să lucreze în această perioadă, mai ales că părinții l-au încurajat și l-au făcut să înțeleagă cât de greu se câștigă banii.

„Jobul de vacanță poate fi avantajos, dar și delicios“

„Jobul de vacanță poate fi avantajos, dar și delicios“, este părerea Luminiței Pavel, vânzătoare la înghețată. Tânăra ne-a spus că preferă să lucreze în timpul vacanței pentru că nu vrea să depindă de banii părinților. Pentru Luminița acesta nu este primul job de vacanță. Vara trecută a lucrat ca promoter.
„Am vrut să lucrez în timpul vacanțelor pentru că nu îmi place să depind de părinți și vreau să am propriii bani. Așa o să pot să fiu independentă, poate plec și într-o vacanță și pot să-mi cumpăr lucruri din banii pe care îi câștig eu. Lucrez în două ture și îmi rămâne și timp liber. Salariul este de 800 de lei. Mie îmi ajunge“, a declarat  tânăra. Despre tinerii care nu vor să lucreze, aceasta crede că au posibilități, că sunt susținuți financiar de părinți și „nu le place să muncească, ci să lenevească“.
Luminița face și o paralelă între cele două joburi de până acum și crede că fiecare are avantaje și dezavantaje. De exemplu, atunci când a fost promoter nu i-a plăcut faptul că stătea foarte mult în picioare și era mereu supravegheată. Principala motivație a noului loc de muncă este salariul, care e mult mai mare în comparație cu celălalt.

AIESEC oferă joburi pentru vacanță

În sprijinul tinerilor care vor să muncească în perioada vacanțelor, și nu numai, asociația studențească AIESEC le oferă acestora programul Global Internship. Cu acest prilej, tinerii au oportunitatea de a câștiga mai multă experiență în domeniul în care studiază într-o companie sau școală din altă țară, unde se află și AIESEC.
„Pentru a accesa un astfel de program, doritorii trebuie să îndeplinească unele criterii: să fie în ani terminali la licență sau master sau proaspăt absolvenți, trebuie să aibă vârsta până în 29 de ani, să cunoască limba engleză la nivel experimentat și să aibă și o experiență de minimum șase luni în domeniul în care ar vrea să își desfășoare internshipul. Domeniile pentru care ar putea opta sunt marketing, management, IT și educație“, a declarat pentru GdS Alexandra Pițigoi, vicepreședinte AIESEC.

Ce cred tinerii despre jobul de vacanță

Chiar dacă nu toți tinerii lucrează pe timpul vacanțelor, cei care nu au un job îi încurajează pe cei care aleg să muncească și îi admiră pentru acest lucru. „Cred că este o bună oportunitate de a câștiga bani, așa te poți întreține și capeți și independență. Eu am terminat liceul și urmează să mă duc la facultate. În următoarea vacanță îmi voi căuta și eu un job“, a spus Roxana Stamatoiu. Ștefăniță Buzatu este alt tânăr care crede că e avantajos să lucrezi pe timpul verii: „Apreciez tinerii care lucrează. Un avantaj major pe care îl au sunt banii de buzunar. În plus, în aceste trei luni de vacanță capătă și experiență“. „Dacă găsești un job care să-ți și placă, atunci, să lucrezi pe timul vacanței este o plăcere“, a spus și Rebeca Matei.
La acest material a contribuit și Claudia Cocoș, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS