27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul care te scoate din casă

Programul care te scoate din casă

„Rinocerii“, „Magia Paganini“, „Autobuzul cu păpuși“ și „Politicile corpului feminin în cinema“ sunt evenimentele care au loc în Bănie la acest sfârșit de săptămână.
Piesa „Rinocerii“ după un text de Eugene Ionesco în regia lui Robert Wilson închide stagiunea 2013-2014 a Teatrului Național „Marin Sorescu“, vineri, 4 iulie, de la ora 19.00. Spectacolul „magnific, care creează imagini ce te șochează…“, după cum mărturisea actorul Ilie Gheorghe, a încântat publicul de la primele reprezentații. „Este o experiență extraordinară și pentru actori, și pentru spectatori. E o piesă care va pune probleme, pentru că acesta este, de fapt, felul lui Bob Wilson de a face spectacole cu care poți să spui că ești sau nu de acord. Și, cu toate acestea, trebuie să recunoști că este un fenomen, că este cu totul aparte: felul în care el abordează textul, cum construiește, totul este la milimetru, totul este matematic făcut. E perfect din punctul meu de vedere“, a precizat, după seara premierei din 2 iulie, Tudor Gheorghe. Prețul unui bilet la spectacolul „ușor zdruncinat“, cum îl numea Robert Wilson, este de 80 de lei – categoria I, 60 lei – categoria II, 50 lei – categoria III și 40 lei pentru pensionari, elevi și studenţi.
De la Teatrul Național „Marin Sorescu“ vă invităm să vă lăsați furați la ceas de seară, vineri, 4 iulie de „Magia Paganini“ adusă în cartierul Valea Roșie, în cadrul „Turneului în oraș“ al Filarmonicii „Oltenia“ de Orchestra de Cameră a instituției de cultură, avându-l ca solist și dirijor pe Răzvan Stoica. Periplul muzical va continua și sâmbătă, 5 iulie, în cartierul 1 Mai, și duminică, 6 iulie, în Craiovița Nouă.
Cei mici și mari sunt așteptați și ei sâmbătă, 5 iulie, la ultima cursă din această stagiune estivală a Teatrului „Colibri“ a „Autobuzului cu păpuși“. La ora 19.00, călătorii sunt așteptați să se îmbarce pentru a descoperi Craiova alături de Mam’ mare, Mamiţa, Tanti Miţa care s-au hotărât să-l mai plimbe pe D-l Goe „ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta“. În „Autobuzul cu păpuși”, copii îl vor întâlni și pe Bubico, personaj ce completează lumea lui Caragiale transpusă în piesa „La Bulivar, birjar! La bulivar!” de actorul Daniel Mirea.
Stagiunea estivală a Teatrului Colibri va continua în perioada 5-10 iulie, cu „Puppet Therapy“, o terapie cu ajutorul jocului marionetelor, un proiect al actriței Alice Ianoș. Păpușile vor părăsi scena pentru a poposi în centrele de plasament și în spitale, la secțiile de pediatrie, pentru a le face micuților care au nevoie de îngrijiri medicale șederea mai plăcută și mai colorată.
 
Politicile corpului feminin în cinema

La Club Electroputere din Craiova vor avea loc sâmbătă, 5 iulie, și duminică, 6 iulie, patru proiecții de filme de ficțiune de scurt și lung metraj, curatoriate de Larisa Oancea, doctorand în istoria şi teoria artei la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, care fac parte dintr-un studiu iniţiat în 2012, având ca subiect „Politicile corpului feminin în cinematograful românesc“.
În ultimii ani, studiile despre film tind să pună un accent mai mare pe partea estetică şi teoretică a filmului, neglijând abordarea empirică. Seria de proiecţii propusă mută accentul înspre potenţialul antropologic al cinemaului, lăsând să respire dimensiunea socială a filmelor. Sâmbătă, 5 iulie, de la ora 19.00, vor fi supuse atenției publicului „Visual Pleasure and Narrative Cinema“ (Laura Mulvey) și „Felicia, înainte de toate“ (Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu), iar duminică, 6 iulie, de la aceeași oră, „Marilena de la P7“ (Cristian Nemescu) și „Francesca“ (Bobby Păunescu).
Intrarea publicului este liberă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS