17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce vrea Hidroelectrica să scape de microhidrocentrale?

De ce vrea Hidroelectrica să scape de microhidrocentrale?

Dintre cele 124 de microhidrocentrale pe care le-a preluat în 2002, compania mai deţine în jur de 100 de unităţi pe care intenţionează să le vândă. În septembrie, Hidroelectrica va scoate la licitaţie 27 de centrale hidroelectrice de mică putere. Remus Borza este de părere că acestea sunt o piatră de moară, iar costul de producţie al megawattului este de zeci de ori mai scump decât cel produs la Porţile de Fier.

Hidroelectrica mai deţine în jur de 100 de microhidrocentrale pe care intenţionează să le vândă, organizând în acest sens, în septembrie, o licitaţie deschisă cu strigare pentru 27 de centrale hidroelectrice de mică putere.
Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administrator judiciar al Hidroelectrica, a explicat că în total compania a avut 124 de astfel de unităţi, iar în prezent mai deţine în jur de 100 de microhidrocentrale pe care intenţionează să le vândă.
„Puterea instalată la aceste microhidrocentrale este de sub 1% din puterea totală instalată a Hidroelectrica“, a spus acesta, adăugând că aceste unităţi produc în jur de 200 de megawaţi. „Sunt o piatră de moară“, a continuat Borza.
Astfel, costurile cu aceste microhidrocentrale sunt foarte mari, atât cele de întreţinere, cât şi cele de producţie.
„Preţul de producţie ajunge la 6.000 de lei pe megawatt. La Porţile de Fier costul este de 73 de lei, iar preţul mediu din piaţă ajunge la 1.700 de lei“, a mai spus administratorul judiciar al Hidroelectrica, adăugând că nu pot fi păstrate acele unităţi care au costuri de producţie mai mari cu 20% decât preţul mediu din piaţă.
Reprezentantul EuroInsol a mai spus că Hidroelectrica nu o să vândă niciodată energie „la miligram“ şi că, prin urmare, compania trebuie să se concentreze pe marile unităţi de producţie a energiei.
„Erau o ţintă directă de investiţii pentru mentenanţă“, a mai spus Remus Borza, explicând că fondurile alocate pentru mentenanţă au fost prioritizate către microhidrocentrale în loc să se ducă la marile hidrocentrale care au nevoie de investiţii.
Totuşi, potrivit acestuia, microhidrocentralele sunt interesante pentru privaţi din punctul de vedere al schemei de ajutor cu certificate verzi. „Privaţii pot să le cumpere, să mai investească puţin în ele şi să beneficieze de certificate verzi“, a continuat administratorul judiciar.
O microhidrocentrală poate primi în jur de două-trei certificate verzi, adică în jur de 100 de euro pentru fiecare megawatt produs, timp de 15 ani. De asemenea, potrivit lui Remus Borza, centralele hidroelectrice de mică putere ar putea prezenta interes şi pentru autorităţile locale.
Activele sunt structurate în 17 pachete şi sunt situate în nouă judeţe

Hidroelectrica a anunţat vineri că scoate la licitaţie deschisă cu strigare 27 de centrale hidroelectrice de mică putere din nouă judeţe, cu o putere totală instalată de 20,3 MW, procedurile de vânzare fiind programate pentru luna septembrie, potrivit unui anunţ postat pe site-ul companiei.
Centralele scoase la vânzare sunt CHEMP Neagra Şarului 1, CHEMP Neagra Şarului 2, CHEMP Şaru Dornei 1, CHEMP Şaru Dornei 2, CHEMP Fălticeni, CHEMP Gura Haitii 1, CHEMP Gura Haitii 2, CHEMP Lucaciu, CHEMP Panaci – Suceava, CHEMP Târlung 1, CHEMP Târlung 2, CHEMP Târlung 3, CHEMP Târlung 4, CHEMP Hălchiu Moară – Braşov, CHEMP Valea Cracului 1, CHEMP Valea Cracului 2, CHEMP Valea Cracului 3, CHEMP Zeicani, Neamţ – CHEMP Neagra, CHEMP Bolovăni, CHEMP Cracău 1 – Hunedoara, CHEMP Tălmaciu, CHEMP Răşinari, Bacău – CHEMP Caraliţa -Sibiu, CHEMP Chiuzbaia – Maramureş, CHEMP Sebiş – Arad, CHEMP Limpedea – Argeş.
În etapele precedente, începând cu iulie 2013, au fost vândute 21 de centrale hidroelectrice de mică putere, la preţul total de 69,3 milioane de lei (15,7 milioane de euro).
Andreea Stoica
Curierul National

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS