17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudiu: Copiii născuţi toamna sunt mai buni la sport

Studiu: Copiii născuţi toamna sunt mai buni la sport

Copiii născuţi în lunile octombrie și noiembrie sunt într-o formă fizică mai bună, sunt mai puternici şi mai robuşti decât cei născuţi în celelalte zece luni ale anului, în special faţă de cei născuţi în lunile aprilie şi iunie, susţine un studiu recent, realizat de unul dintre principalele centre britanice specializate în activitatea fizică a preadolescenților şi adolescenţilor, relatează The Guardian.

Potrivit unui studiu realizat de Dr. Gavin Sandercock de la Centrul pentru Ştiinţa Sportului şi Mişcării de la Universitatea Essex şi de către colegii săi, copiii născuţi toamna se bucură de un „avantaj fizic clar“ în comparaţie cu colegii lor de clasă.
Cercetarea s-a făcut pe un eşantion de 8.550 de fete şi băieţi, cu vârste cuprinse între zece şi 16 ani de la 26 de şcoli publice din Essex.
Toţi copiii au fost testaţi între 2007 şi 2010, luând în calcul trei coordonate diferite ale condiţiei fizice: rezistenţă, putere de prindere şi puterea părţii inferioare a corpului. Rezultatele arată că luna de naştere a copilului poate să ducă la diferenţe „semnificative“ la nivelul condiţiei fizice cardiovasculare, a forţei musculare şi a capacităţii de accelerare, toate trei indicând cât de bună este o persoană la activităţi fizice.
Per total, copiii născuţi în noiembrie sunt în cea mai bună formă fizică, testele indicând că sunt cei mai rezistenţi şi cei mai puternici, iar în ceea ce priveşte robusteţea se clasează pe locul secund. Cei născuţi în octombrie sunt într-o stare fizică aproape la fel de bună, fiind pe primul loc la robusteţe şi pe locul trei la putere, copiii născuţi în luna decembrie plasându-se şi ei aproape.

Decalajele care fac diferenţa

Decalajul de capacitate fizică între copiii din aceeaşi clasă, însă născuţi în luni diferite, a fost în unele cazuri foarte mare. „Spre exemplu, am constatat că un băiat născut în noiembrie poate să alerge cu cel puţin 10% mai repede, să sară cu 12% mai sus şi să aibă cu 15% mai multă putere decât un copil de aceeaşi vârstă născut în aprilie. Acesta poate fi un avantaj fizic imens“, a arătat Sandercock.
Astfel de decalaje ar putea decide în cele din urmă cine devine un atlet de top pentru că, aşa cum arată studiul, „selecţia în sporturile de elită poate depinde adesea de marje sau diferenţe foarte mici în performanţele fizice ale unei persoane”.
Studiul, care a fost publicat în Jurnalul Internaţional de Medicină Sportivă (Internaţional Journal of Sports Medicine), a constatat că, atunci când sunt combinate rezultatele pentru cele trei coordonate ale condiţiei fizice, copiii născuţi în aprilie sunt cei mai puţin în formă, urmaţi de cei născuţi în iunie.
Rezultatele par să indice că elevii născuţi în primele luni ale anului şcolar se bucură de un dublu „avantaj autumnal“ – deja se ştie că au un avantaj academic, iar acum se pare că sunt mai bine dotaţi şi pentru sporturi, scrie The Guardian.

Factori multipli pentru formarea unui atlet de elită

Autorii studiului cred că cea mai probabilă explicaţie este expunerea mai mare la soare în timpul lunilor de vară, în ultimul trimestru de sarcină, şi implicit expunerea copiilor la un nivel mai mare de vitamina D – „vitamina soarelui“ asociată cu numeroase beneficii de sănătate.
„Diferenţele sezoniere în concentrarea intrauterină de vitamina D pare cea mai plauzibilă“ variantă, susţin specialiştii.
John Steele, directorul executiv al Youth Sport Trust, susţine că un factor important al dezvoltării sportive îl reprezintă şi felul în care copiii iau cunoştinţă de activităţile sportive.
„Copiii care au o primă experienţă de înaltă calitate, care le dezvoltă cunoştinţele fizice, sunt cei care vor fi mai agili, mai echilibraţi, vor avea o mai bună coordonare şi este probabil să se bucure de activităţile fizice şi să exceleze la sport pe măsură ce cresc“, a declarat John Steele.
UK Sport nu a putut să precizeze dacă un număr disproporționat de mare dintre cei 1.300 de atleţi din 47 de domenii sportive pe care îi finanţează sunt născuţi în noiembrie sau octombrie.
Un reprezentant al UK Sport, Natalie Dunman, arată că, deşi diferenţele evidenţiate de studiu apar în cazul adolescenţilor care concurează în competiţii de juniori, acestea dispar până în momentul în care sportivii participă la competiţii de adulţi.
„Dacă ne uităm la atleţii de elită, sunt mulţi factori care contribuie la formarea unui campion, iar muncă noastră nu a dat la iveală nimic care să sugereze că luna naşterii ar fi unul dintre ingredientele-cheie“, a declarat Natalie Dunman.
Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS