12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de studenți iau pulsul economiei reale

Sute de studenți iau pulsul economiei reale

http://www.youtube.com/watch?v=ak4r3qzyRZg

\n

Un amplu proiect cu finanțare din fonduri europene a fost lansat, ieri, la Craiova. Proiectul, în valoare de două milioane de lei, își propune ca studenții economiști de la „Spiru Haret” să fie pregătiți pentru piața muncii, iar unii dintre ei vor face practică la 12 firme private din zonă.  

Proiectul finanțat prin POSDRU, numit „Sprijin pentru tranziția cu succes de la studiu la piața muncii a studenților cu specializări economice“ a fost lansat, ieri, în sala de conferințe a clădirii Malmo Tower din Craiova, și se va desfășura în următoarele 18 luni. Beneficiara proiectului în valoare de două milioane de lei este firma Invest Trust din Craiova, iar proiectul vizează consilierea a 400 de studenți ai Facultății de Management Financiar Contabilitate, din cadrul Universității „Spiru Haret“, care vor fi pregătiți pentru piața muncii. Circa 200 dintre acești studenți vor face stagii de practică la 12 companii din regiune.
Conferențiar universitar doctor George Ciobanu, responsabil cu centrele de practică și relația cu mediul de afaceri în cadrul proiectului și angajat al firmei beneficiare a povestit auditoriului cum a făcut stagiul de practică la Invest Trust în timpul studenției sale și cum a rămas să lucreze la aceeași companie până în ziua de azi. „Economia internațională ține cont de viteza cu care ne deplasăm. Angajatorii nu mai au timp să producă și să antreneze personalul. Ei ar dori ca angajații să fie deja antrenați când ajung la firmă, iar acest lucru se poate face printr-un astfel de proiect. Noi venim în întâmpinarea mediului de afaceri și pregătim studenți pentru piața muncii“, a mai spus George Ciobanu.
Unii dintre studenții care vor face practică vor simula crearea unei firme, cu toate activitățile din lumea reală cu care se confruntă o astfel de entitate și vor tranzacționa on-line la Bursă acțiunile companiei. „Proiectul presupune orientarea și consilierea a 400 de studenți din cadrul facultății partenere – Facultatea de Management Financiar Contabil din Craiova – (…), iar 30 dintre ei vor participa la lucru în echipă în cadrul unei întreprinderi simulate, care se va desfășura pe o platformă on-line în cadrul proiectului. Întreprinderea va fi «în oglinda» uneia reale, adică nu va tranzacționa doar on-line, ci va avea și un departament de contabilitate, și departament de relații internaționale etc.“, a declarat și Andreea Ciobanu, manager de proiect. Studenții care vor face practică în acest proiect vor primi subvenții și vor merge la firmele agreate timp de un semestru, în afara practicii care se face obligatoriu în timpul facultății.

Studenții și angajatorii salută proiectul

Alina Toarnă are 31 de ani. Din cauza crizei, spune ea, a trebuit să se reorienteze pe plan profesional și a ales să facă a doua facultate, cu ajutorul căreia să se reprofileze pe domeniul economic, după ce a studiat inițial în cadrul Facultății de Științe Sociale din Craiova și a făcut și un masterat la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. „Este util un astfel de proiect pentru toată lumea, mai ales acum, pe fondul crizei care nu ne mai lasă de șase ani. Este extrem de util ca mediul privat să afle capacitățile tinerilor care se dezvoltă acum, cât și pentru studenți să ia contact cu ceea ce înseamnă lucrul într-o firmă și să-și îmbogățească CV-ul cu o activitate reală, care pe viitor să îi ajute în obținerea unui loc de muncă“, a spus Alina Toarnă, studentă în anul II.
„După absolvirea facultății este absolută nevoie de practică pentru a putea evolua în profesiile economice. Sunt încântată de idee și sper să le ofer studenților serviciile mele. Sigur că voi angaja după acest proiect – mai ales că pe perioada practicii vom avea ocazia să ne cunoaștem -, mai ales dacă studenții vor fi formați conform cerințelor noastre“, a declarat Viorica Popa, de la firma Audit Fond Expert Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS