Fostul director de la Termoficare câştiga 18.000 de lei pe lună

Autori


Salariu lunar de 18.000 de lei la fosta Regie de Termoficare Craiova, plăți nelegale de milioane de lei pentru lucrări de investiții, salarii mărite contrar legii. Acestea sunt principalele constatări ale controalelor Camerei de Conturi din 2013 la primăriile și instituțiile din Dolj. Unii aleși locali vizați au explicat pentru GdS că neregulile descoperite au fost remediate sau au fost contestate în instanță. Poate cea mai spectaculoasă descoperire făcută de inspectorii de conturi a fost indemnizația pe care o primea Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova din perioada 2010-2011, când pensiile și salariile de la stat fuseseră tăiate semnificativ: 18.000 de lei pe lună (circa 4.000 de euro). Directorul de atunci al Regiei a negat că a încasat acești bani și a spus că pe statul de plată a avut 4.300 de lei.

Raportul Camerei de Conturi Dolj privind finanțele publice locale pe anul 2012 scoate la iveală o realitate dură: primăriile din județ și celelalte instituții ale administrației publice locale calcă deseori strâmb când vine vorba de cheltuirea banilor publici. Chiar dacă  sumele plătite nejustificat de fiecare instituție nu sunt mari, așa cum arată raportul, adunate ele ajung la milioane de lei.  

Cheltuielile cu salariile sunt unul dintre capitolele unde controlorii financiari au descoperit multiple abateri. Un exemplu este fosta Regie Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, actuala SC Termo SRL, furnizorul de energie termică al orașului. În primul rând, controlorii au constatat depășirea nivelului cheltuielilor de personal în 2012, în condițiile în care Regia înregistrase pierderi anul anterior. În 2011, pierderea netă a RATf a fost de circa opt milioane de lei (1,8 milioane de euro). Legal, cheltuielile cu salariile în 2012 nu trebuia să le depășească pe cele din 2011. Totuși, raportul concluzionează că bugetul de salarii a fost depășit cu 1,8 milioane de lei. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că „prin contractul de muncă încheiat între entitate și angajați au fost majorați coeficienții minimi de ierarhizare pentru mai multe categorii de salariați față de nivelul din 2011, iar numărul de personal al regiei a crescut de la 753 de persoane la 765 de persoane“. Conducerea actualei SC Termo SRL nu a putut fi contactată pentru a comenta acest aspect. Alt lucru consemnat de control a fost „plata unei remunerații lunare pentru funcția de director general în cuantum ce a depășit nivelul stabilit pentru indemnizația funcției de viceprimar“. Concret, „în perioada 2010-2011, directorul general al RA Termoficare Craiova a beneficiat, în mod necuvenit, de o indemnizație lunară în sumă netă de 18.000 de lei (4.000 de euro)“. Directorul din acea perioadă, Tatian Tudorache, a declarat pentru GdS că suma nu este reală. „Eu ridicam 4.300 de lei (1.000 de euro) lunar. Nu știu ce afirmă cei de la Curtea de Conturi, eu nu am nimic de ascuns. Am arătat statele de plată și fluturașii“, a susținut Tudorache.

Fostul director al RAT, obligat să dea banii înapoi

Altă Regie din Craiova cu probleme la salarizare este RAT Craiova. Ea a intrat în atenția controlorilor prin „drepturi necuvenite de personal acordate directorului general, semnalate și de auditul intern al unității administrativ-teritoriale, în sumă de 54.000 de lei, pentru care unitatea nu a luat măsuri de implementare a recomandărilor formulate“. Este vorba de fostul director al RAT Craiova, Marinel Florescu, cu care regia s-a judecat recent. Prin hotărârea definitivă din 10 iunie 2014 a Curții de Apel Craiova, instanța l-a obligat pe fostul director să plătească Regiei suma de 39.400 de lei, reprezentând „drepturi salariale încasate necuvenit în perioada mai 2010 – ianuarie 2012“. „Eu sunt plecat din localitate de mai bine de zece zile și nu știam că s-a dat verdictul. Aștept să văd hotărârea instanței și după aceea putem vorbi“, a spus Marinel Florescu pentru GdS.  

Funcționarii reintegrați, fostul primar bun de plată

Probleme cu salariile au fost descoperite și în comuna Bucovăț. Controlorii au reținut că „începând cu luna februarie 2011, personalul din cadrul instituției a fost reîncadrat greșit“. În consecință, ar fi fost efectuate plăți nelegale în valoare de 189.000 de lei. Aceasta a avut și altă consecință: stabilirea salariului de încadrare fără respectarea prevederilor legale în luna februarie 2011 a condus la stabilirea greșită a cuantumului brut al salariilor de bază, atunci când au fost majorate cu 8%, începând cu data de 1 iunie 2012, și cu 7,4% începând cu data de 1 decembrie 2012. Primarul Vasile Constantin a declarat că raportul controlorilor a fost contestat în instanță. „A fost o chestie de acest gen, dar s-a făcut o acțiune în instanță, iar procesul nu este încheiat. Eu nu sunt contabil, salariile au fost calculate de cei de la contabilitate și de la Resurse umane. Dacă instanța va da dreptate Curții de Conturi, se vor recupera banii de la cei care i-au încasat nelegal. Eu nu am avut nici un câștig din aceste măriri pentru că nu mi s-au aplicat“, a spus primarul comunei Bucovăț.

Controlorii financiari au mai constatat plăți nejustificate la salarii sau indemnizații în comunele: Piscu Vechi – 72.000 de lei, Argetoaia – 57.000 de lei, Poiana Mare – 35.000 de lei, Breasta – 30.000 de lei, Terpezița – 54.000 de lei și Catane – 10.000 de lei. La Piscu Vechi, raportul spune că „s-au efectuat plăți nejustificate în sumă de 72.000 de lei ca urmare a eliberării din funcție a doi funcționari publici care, ulterior, au fost reintegrați în serviciu“. „Cei doi au obținut hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Fostul primar i-a dat afară în 2009, ei au câștigat, apoi iar i-a dat afară și iar au câștigat în instanță. În 2012 au câștigat defintiv și a trebuit să le plătim cele 72.000 de lei. Pe fostul primar l-am dat în judecată să recuperăm banii de la el și i-am făcut și plângere penală“, a declarat pentru GdS primarul din Piscu Vechi, Ștefan Decă.

La Poiana Mare, raporul Camerei de Conturi vorbește despre un prejudiciu estimat de 35.000 de lei provenind din acordarea nejustificată de indemnizații pentru consilierii locali pentru ședințele din comisiile de specialitate din perioada ianuarie – decembrie 2012 la care aceștia nu ar fi participat. „Consilierii au câștigat definitiv și irevocabil procesul pe care l-au intentat Camerei de Conturi. Controlorii au spus că nu au existat documente justificative, dar consilierii le-au adus în instanță“, a precizat primarul comunei, Marin Vintilă.


Tot la proces a ajuns și directorul Societății Lucrări Drumuri și Poduri SRL din subordinea Consiliului Județean Dolj, Ion Mâciu. Potrivit raportului, Mâciu ar fi beneficiat, începând cu iulie 2010, de o remunerație lunară mai mare decât cea a vicepreședintelui consiliului județean, „fapt ce a condus la efectuarea de plăți nelegale în sumă de 14.000 de lei“. Directorul LDP a precizat pentru GdS că, din punctul său de vedere, legislația nu face referire la cazul său, motiv pentru care a contestat în instanță concluziile raportului.  

LDP a plătit și naveta firmei de transport

Pe lângă neregulile stabilite la plata salariilor sau indemnizațiilor, Camera de Conturi a scos în evidență plăți nejustificate de milioane de lei la achiziția de bunuri și servicii. În cazul LDP, Camera spune că s-au acceptat la plată tarife de închiriere a utilajelor mai mari decât cele legale. Suma plătită nelegal: 457.000 de lei. „În contractul de delegare a activității de la Consiliul Județean Dolj nu sunt trecute tarifele către terți, ci doar tarifele noastre, care sunt mult mai mici. Când am închiriat utilajele de la firme, am făcut licitație, dar au venit cu prețuri mai mari. Oricum, CJ Dolj ne-a luat acești bani înapoi“, au explicat surse apropiate LDP. La fel s-a întâmplat și în cazul plăților considerate nelegale de 37.000 de lei pentru transportul materialelor de construcții din Craiova către locurile unde a lucrau angajații LDP. „Firma care realiza transportul ne-a tarifat și deplasarea din Filiași, unde avea sediul, la Craiova“, au explicat sursele.

51.000 de lei plătiţi

pe apă chioară

În comuna Bârca, raportul spune că bugetul local a fost prejudiciat cu 350.000 de lei prin consumul excesiv de combustibil GPL, benzină și motorină pentru care primăria nu a avut documente justificative. „Ei nu au luat în calcul  tractorul, cele două ambulanțe și faptul că autoturismul Cielo este vechi de zece ani, consumă 12 litri la suta de kilometri și face patru drumuri pe săptămână. Greșeala mea a fost că nu am întocmit documentele. I-am dat în judecată și am câștigat 180.000 de lei“, a spus primarul din Bârca, Marin Popa.  

La Scaești, prejudiciul constatat este de 41.000 de lei din cauza neplății la timp a lucrărilor pentru extinderea alimentării cu apă, deși primăria avea bani în cont. „Contul primăriei a fost executat de două ori. Fostul primar nu a efectuat plata la timp, i-am făcut și plângere penală, dar procurorii au întors-o pentru că nu era bine redactată. Am angajat un avocat care să o redacteze cum trebuie pentru că explicațiile fostului primar nu ne încălzesc cu nimic“, a spus primarul Barbu Calotă.

Cloramina de la Sopot i-a dat mari bătăi de cap primarului din comună. Raportul Camerei spune că primăria a cheltuit nelegal 71.000 de lei pentru achiziționarea acesteia. Primăria a plătit un preț dublu pe kilogram comparativ cu prețul de pe piață, pe factură firma a trecut din greșeală un zero în plus, astfel încât în loc de 2.100 de lei, primăria a plătit 21.000 de lei. Controlorii au descoperit și că, în 2008, primăria a achitat aproximativ 50.000 de lei pentru apă chioară. Din cele 550 de kilograme de cloramină lichidă cumpărate cu 51.000 de lei, doar 11 kilograme erau soluție de cloramină. Prețul ei: 393 de lei. „Am înștiințat furnizorul și ne-a dat banii înapoi. Eu nu am un specialist în cloramină. Numai cine nu muncește, nu greșește“, a declarat primarul Ion Trăistaru.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 20 iunie 2014

Actualitate

» Fostul director de la Termoficare câştiga 18.000 de lei pe lună
» MApN, MAI, SPP şi SRI au rămas fără carburant
» Programul care te scoate din casă
» O văcuţă s-a urcat pe acoperişul unei case
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Sute de studenți iau pulsul economiei reale
» Reacţia procurorului şef al DNA şi a preşedintelui ÎCCJ în urma declaraţiilor făcute de Bercea Mondial
» Un gorjean se înscrie în cursa pentru funcția de președinte al PNL
» Ordonanţa de reţinere emisă pe numele lui Mircea Băsescu a expirat
» CAB decide pe 24 iunie dacă îi acordă un spor de pedeapsă lui Adrian Năstase
» CAB a decis ca Laszlo Tokes să rămână fără Ordinul “Steaua României”
» Șase state europene au ieșit de sub procedura de deficit excesiv
» Gorj: Transport agabaritic spre Rovinari
» Gorj: Tudor Vladimirescu, omagiat la Padeş
» MAI are de astăzi două elicoptere noi pentru intervenţii medicale de urgenţă
» Gorj: Afaceristul Ion Rădulescu, reţinut de poliţişti
» Județul Dolj, sub avertizare Cod Galben de furtună
» Aderarea Lituaniei la Zona Euro a primit aprobarea miniștrilor de Finanțe

Local

» Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru 30 de zile
» Ce bani au mai făcut primarul și viceprimarii Craiovei
» A ales să se omoare pentru a nu ajunge la închisoare
» „Lotul“ Samir Sprînceană, mai puţini ani de pușcărie
» Farmaciile Jiul garantează cele mai mici preţuri printr-o campanie inedită
» De ce nu pot lua primăriile banii de la guvern
» Craiova: Bărbat accidentat pe trecerea de pietoni
» Olt: Un bătrân din Caracal a fost găsit mort în casă la trei ani de când a fost văzut ultima dată
» Craiova: Confruntare poetică, luni la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”

Dolj

» Investiţiile în cultură, o prioritate pentru Consiliul Judeţean Dolj
» MAGGI răsplătește mamele care îl fac pe Mihai viteaz

Gorj

» Primarul din Padeş, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare
» Extrădată din Italia, arestată preventiv pentru fraude la AJOFM
» Gorj: Elevă plecată de acasă, căutată de poliţişti
» Gorj: Greva foamei în faţa sediului CEO

Sport

» Volei (m) – România a învins Muntenegru la Craiova, scor 3-1
» Fotbal – Costa Rica a trecut de Italia şi s-a calificat în optimi
» Grupă de foc pentru handbalistele tricolore
» Tilihoi: Spania nu a rezistat presiunii atmosferice
» Lică a renunțat la vacanță pentru a ajuta naționala
» Fotbal – LPF a propus ca înaintea meciurilor din Liga I şi din Cupa Ligii să se cânte imnul României
» Se reunesc campionii din 1974
» Juniorii olteni luptă pentru trofee
» Jean Vlădoiu: La Craiova va fi spectacol în Liga I
» Fotbal – Ianis Zicu a plecat de la Petrolul Ploieşti

Bani & Afaceri

» Olt: Romvag Caracal şi-a relansat activitatea

Educatie

» În curtea Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ se cultivă legume
» Și cu nota 10 se poate rata admiterea la școala profesională
» Gorj: 3.500 de elevi încep luni Evaluarea Naţională

Magazin

» Horoscop
» Olt: Serviciul Paşapoarte a introdus opţiunea de livrare a documentului la domiciliu

Top