16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine câștigă din afacerea grâului?

Cine câștigă din afacerea grâului?

Estimările de pe piață indică o producție record de 8,3 milioane de tone, cea mai mare din ultimii 27 de ani. În Oltenia, producția din 2013 a fost de 570.000 de tone. În iunie-august, prețul mediu în Oltenia a scăzut cu 30%. Dacă se respectă trendul, prețurile din 2014 ar putea ajunge la 132 euro/tonă. Supraproducția din acest an este subiect de controversă între producători și traderi, acuzați că umflă estimările pentru a scădea prețul grâului. Recoltarea începe în Dolj în circa trei săptămâni.
Pentru al doilea an consecutiv, analiștii estimează o producție record la grâu în 2014. Într-o analiză făcută de Hotnews, fermierii români ar urma să recolteze în iulie 2014 circa 8,3 milioane de tone de grâu, cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani. Analizele citate indicau o producție medie la cereale de 3,9 tone/hectar, în creștere cu 13% față de sezonul trecut. În timp ce traderii de cereale sunt optimiști, producătorii susțin că analizele sunt false, menite să scadă prețul grâului.
„Atâta timp cât sunt făcute de traderi, estimările nu pot decât să fie false. Nu sunt făcute de Academia Agricolă, de direcțiile agricole sau de specialiștii din cadrul unei federații a agricultorilor, ci de niște traderi, adică niște șmecheri, care vor prin aceste anunțuri să inducă în eroare producătorii, pentru a putea manevra prețurile. Producția va fi cu 15-20% mai mică decât anul trecut, pentru că tot ce este în exces dăunează. Chiar dacă vom avea masă vegetală, nu vom avea producție, pentru că grâul de calitate se obține pe secetă“, a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor din România (LAPAR), citat de Hotnews.
Traderii au fost reclamați de către LAPAR la Comisia Europeană (CE), pentru presupuse înțelegeri pe piață pentru reducerea prețurilor. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a cerut celor implicați să nu mai facă estimări, pentru a nu influența prețurile. „Fac apel la toate asociațiile de producători și la toți traderii să nu mai avansăm cifre sau producții acum, pentru că ar putea influența prețurile. Eu nu vreau să influențez prețurile și am să vă spun exact despre producție în luna august, când se va încheia prima campanie de recoltat“, a declarat ministrul, conform sursei citate.

Doljul face exporturi în Egipt

În Dolj, suprafața însămânțată cu grâu, secară și triticale a crescut față de anul trecut de la 184.000 de hectare la 191.000 de hectare, conform datelor furnizate de Direcția pentru Agricultură (DA) Dolj. Cu toate că estimează o producție peste așteptări, reprezentanții DA Dolj se feresc să facă încă estimări. „Recoltatul grâului ar trebui să înceapă cel mai devreme în trei săptămâni. Am putea avea o producție peste așteptări, însă depinde ce se întâmplă până în momentul recoltării, dacă plouă mult nu este bine. Poți să estimezi producția nerecoltată la 4.500 kilograme/hectar, iar în final să ajungi la 2.500 kilograme/hectar. În 2013, am avut o producție medie de 3.100 kilograme/hectar“, a precizat Delia Filimon, directorul DA Dolj. La cifrele oficiale, producția de anul trecut a fost de peste 570.000 de tone, cantitate suficientă și pentru exporturi, una dintre destinațiile preferate de producătorii locali fiind Egiptul. Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pe 4 iunie, prețurile medii ale grâului ajungeau la 175 euro/tonă în Banat, 200,6 euro/tonă în Muntenia și 188,8 euro/tonă în Oltenia. La aceeași dată din 2013, prețurile medii erau de 204,5 euro/tonă în Banat, 226,4 euro/tonă în Muntenia și 270,8 euro/tonă în Oltenia. Practic, în Oltenia prețul mediu a scăzut cu 30% față de anul trecut. Dacă urmărim evoluția prețurilor din Oltenia, atunci când prețurile au pornit din 270,8 euro/tonă în iunie, ele au ajuns la 148,12 euro/tonă în iulie și la 158,6 euro/tonă la sfârșitul lui august. În cazul în care se respectă trendul din 2013, prețurile în Oltenia ar putea ajunge în august 2014 la 132,16 euro/tonă. Chiar acest lucru îl acuză producătorii. „Băieţii deștepți au venit cu 130 de euro/tonă acum“, spunea Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, citat de Hotnews.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS