22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePăpușile cuceresc strada

Păpușile cuceresc strada

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri“ din Craiova închide sâmbătă, 14 iunie, a 65-a stagiune alături de Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploiești și Compania MAG din București. De la ora 18.00, Secția de păpuși „Ciufulici“ a Teatrului din Ploiești le oferă celor mari și mici spectacolul „Dragonul“ de și în regia Lilianei Gavrilescu, „unul dintre cei mai importanți păpușari români, profesor universitar și regizor“, după cum o caracteriza managerul Teatrului „Colibri“, Adriana Teodorescu. Tot în închiderea stagiunii, de la ora 20.00, va intra în scenă „Cenușăreasa“, un spectacol al Companiei MAG din București, pentru ca, la sfârșitul reprezentației, de la ora 21.00, actorii bucureșteni să coboare pe esplanada Teatrului „Colibri“ pentru un spectacol de animație stradală.
„Oficial, închidem stagiunea 65, 2013 – 2014, cu un eveniment colorat așa cum a fost și cel de deschidere. Avem invitate două spectacole, unele dintre cele mai frumoase pe care eu le-am văzut: «Dragonul», cu adevărat foarte spectaculos, în care păpușarii dau dovadă de o mare măiestrie, și «Cenușăreasa», care sper că va aduce foarte mulți prichindei în sala Teatrului «Colibri».  Sper să fie unul dintre evenimentele care vor produce amintiri plăcute, așa cum a fost și spectacolul
inaugural al teatrului în noua sa clădire“, a precizat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri“.

O vară de poveste

Pe timpul verii, păpușile nu intră în vacanță, ci vor deschide, sub titulatura „Maratonul păpușilor“, stagiunea estivală, care va avea loc între 1 iulie și 31 august. În perioada 1 – 5 iulie, „ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta“, Mam’ mare, Mamiţa, Tanti Miţa s-au hotărât să-l mai plimbe cu „Autobuzul cu păpuși“ pe D-l Goe, dar și pe Bubico. Cei mari și mici vor putea face, din nou, o scurtă plimbare prin Craiova și prin lumea lui Caragiale, în fiecare seară, de la ora 19.00, din fața Teatrului „Colibri“.
Stagiunea estivală va continua în perioada 5 – 10 iulie, cu „Puppet Therapy“, o terapie cu ajutorul jocului marionetelor, un proiect al actriței Alice Ianoș. Păpușile vor părăsi scena pentru a poposi în centrele de plasament și în spitale, la secțiile de pediatrie, pentru a le face micuților care au nevoie de îngrijiri medicale șederea mai plăcută și mai colorată.
Odată această misiune îndeplinită, actorii păpușari, sub coordonarea Rodicăi Prisăcaru, vor aduce în stradă un nou spectacol special conceput pentru o reprezentație în aer liber, „Pe urmele lui Harap-Alb“. În fiecare seară, în perioada 8-12 iulie, copiii vor asista succesiv în Piața „William Shakespeare“, Piața „Mihai Viteazul“, Parcul „Romanescu“, Piața „Ierusalim“ (piațeta mică din fața cinematografului Modern) și în Parcul „Sf. Dumitru“, la Casa Băniei la peripețiile lui Harap-Alb.
În premieră, în perioada 15 iulie – 5 august, „Păpușile ocupă ecranul“, în cadrul unui atelier de inițiere în arta cinematografică. Acesta urmărește să-i învețe pe cursanți ce înseamnă un decupaj cinematografic, montajul, un sinopsis, producția, preproducția, postproducția unui film, totul la nivel de atelier de vacanță. Cursul costă 50 de lei și se adresează celor cu vârsta peste zece ani. Numărul locurilor este limitat, zece, iar înscrierile vor avea loc între 15 iunie și 10 iulie. Atelierul se va finaliza cu un film realizat de cursanți.
Punctul culminant al stagiunii estivale constă în organizarea primului festival de teatru de păpuși de stradă, „Puppets occupy street“- „Păpușile ocupă strada“, care se va desfășura în perioada 25 august – 1 septembrie.
„Evenimentele vor fi condensate în aceste zile și se vor desfășura în toată Craiova, pe diverse stiluri de arta animației. Veți vedea în acest festival ceea ce rar sau deloc nu s-a văzut în Bănie, în materie de teatru de păpuși și de teatru de animație“, a mai precizat Adriana Teodorescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS