16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVor fi schimbate fântânile arteziene din Craiova?

Vor fi schimbate fântânile arteziene din Craiova?

http://www.youtube.com/watch?v=FX-bhUe8j2Q

\n

Fântâna muzicală din Piața „Mihai Viteazul“ din Craiova ar putea să-și schimbe aspectul arhitectural în următorii ani. Mai sunt vizate de schimbare fântâna de la Ciupercă și cea din zona fostului restaurant Doljeana.

Anunțul administrației locale că va schimba radical aspectul unora dintre fântânile arteziene din Bănie, cum ar fi fântâna muzicală din Piața „Mihai Viteazul“, cea de la Ciupercă și cea din zona Doljeana, îi surprinde pe craioveni. Părerile locuitorilor urbei sunt împărțite când vine vorba de aspectul peisagistic din centrul orașului, fiindcă oamenii s-au obișnuit cu această arhitectură. Fântânile reprezintă pentru mulți dintre craioveni un punct de reper. Aici, tinerii se întâlnesc în serile călduroase de vară, copiii se joacă, iar vârstnicii se relaxează. Cetățenii orașului au păreri pro și contra schimbării fântânilor. Unii susțin că transformarea acestor construcții din inima orașului este bine să se facă, deoarece nu mai au aspectul dorit. Alții sunt de părere că Piața „Mihai Viteazul“ și Calea Unirii îi încântă atât pe localnici, cât și pe vizitatori așa cum sunt în acest moment. Cu toții însă cred că alte investiții sunt prioritare în Craiova. „Ar fi păcat să dispară această fântână (fântâna muzicală – n.r.) după ce s-au făcut atâtea cheltuieli. Este frumos, are lumea unde să se plimbe, copiii să se joace. Nu cred că mai poate orașul să suporte alte cheltuieli. Este o sărăcie cumplită, de ce să se arunce bani? Mai bine să se asfalteze străzile, să se rezolve cu canalizarea în tot orașul“, este de părere craioveanca Florina Nică.
În preajma fântânilor din centrul orașului, unii dintre craioveni spun că vin să se relaxeze zilnic. „Aerul este mai curat aici, lângă fântânile arteziene. Este foarte bine cum arată acum și centrul orașului arată bine așa. Venim zilnic aici. Este frumos, este util. Vin și copii, și bătrâni, ne relaxăm, mai uităm de probleme. În altă parte să facă astfel de investiții în fântâni, dar aici să rămână așa cu este acum. Să lase fântânile așa“, spune craioveanul Gheorghe Freci.
Un alt localnic consideră că orașul are alte priorități: „Atâta timp cât se fac investiții pentru modernizarea centrului vechi, de ce să schimbăm aici? De ce să demolăm? Să păstrăm și de la vechiul primar, fiecare edil cu investițiile lui. Dacă schimbăm primarii, să schimbăm și fântânile? Pasajul subteran a rămas neterminat, trebuie să-l continue spre Carol, să traverseze pe sub Calea București. Să facă fântâni arteziene, de exemplu, în Craiovița, în 1 Mai, unde nu sunt. Astea sunt ambiții, bani aruncați în vânt“.

„Dacă arată mai bine, să le modifice“

Totuși, schimbările bune nu sunt respinse. Primăria „are mână liberă“, spun unii dintre craioveni, ca să transforme actualul aspect al fântânilor arteziene.
„Eu știu că tot ce a întreprins doamna primar în Craiova sunt lucruri benefice. În legătură cu ceea ce se va modifica la fântânile arteziene, nu cunosc, dar dacă sunt modificări bune, în favoarea aspectului plăcut al arhitecturii, al zonei, să se facă. Să aleagă varianta cea mai bună“, afirmă Dumitru Rizan.
Surprinzător sau nu, aspectul fântânilor actuale nu mai este pe placul unora dintre locuitorii urbei. Schimbarea artezienelor, susțin unii craioveni, chiar se impune.
„Depinde cum vor arăta celelalte, dacă arată mai bine, să le modifice. Și astea am înțeles că înghit mulți bani ca să fie întreținute. Dar să facă altele, pentru că aici fântâna muzicală merge doar câteva ore. Arată urât cu țevile alea cu rugină. Să facă altele cu altă arhitectură, cu țevile mascate. Dar să lase totuși aceste investiții mai la urmă, acum să investească în ce este prioritar“, afirmă Alexandru Urziceanu.

O „Fontana di Trevi“ la Craiova

Primarul orașului, Lia Olguța Vasilescu, dă garanții că va alege doar cel mai bun proiect, făcând referire la concursul de proiecte care a fost inițiat și care vizează modificarea fântânilor arteziene din centrul orașului Craiova.
„Este o investiție care este uzată moral și fizic (fântâna muzicală – n.r.). De șapte ani se ascultă aceleași melodii în centrul orașului. Nu vreau să fiu în pielea celor care locuiesc aici și care ascultă de fiecare dată aceeași melodie. Dar nu aceasta este problema, nu mai găsim piese de schimb pentru această fântână. La ora actuală, facem improvizații pentru că piese de schimb nu mai există. A fost o fântână cumpărată din China la un preț mult prea mare, nejustificat de mare față de cât merita această investiție. Nu vom demola fântâna dacă nu vom găsi o soluție mult mai bună. Poate fi o soluție gen Fontana di Trevi, adică și iarna poate avea un aspect estetic plăcut. Sau ceva cu holograme. Nu putem spune acest lucru până nu este definitivat concursul de soluții. Dacă nu este o soluție mai bună decât această fântână, va rămâne așa, însă cu aceleași probleme pe care le avem acum, pentru că, am spus, nu avem piese de schimb. În centrul orașului Craiova trebuie să fie o zonă frumoasă, o zonă protejată. Am făcut patru concursuri de soluții, este vorba despre fântâna de la Ciupercă. Ea arată frumos așa cum este, dar iarna nu pot fi folosite jeturile de apă. Se văd doar niște fiare acolo, încercăm să găsim alte soluții, să vedem cu ce vin arhitecții, sculptorii. Apoi avem columna olteană, la fântânile de la Doljana, unde ne-am dori să fie o fântână cu o coloană de 25 de metri în mijloc și cu scene din istoria Olteniei, pornind de la femeia mâncată de urs acum 30.000 de ani, și ajungând până la perioada Revoluției. Investiția, fântâna din Piața «Mihai Viteazul», este depășită. Banii vor veni de la bugetul local sau fonduri europene, depinde de proiectul ales“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Prima fântână muzicală din țară

Fântâna Muzicală din centrul municipiului Craiova a fost inaugurată în anul 2007 și a fost prima fântână muzicală din România. Peste 2.000 de craioveni au participat la inaugurarea fântânii și a centrului orașului. Doar fântâna arteziană a costat 1,5 milioane de lei. Apa din aceasta fântână țâșnește la peste 20 de metri înălțime și este luminată de 360 de proiectoare subacvatice, în zeci de culori. Fântâna din Craiova este una dintre principalele atracții ale orașului, datorită jeturilor de apă în numeroase culori, care țâșnesc pe fragmente de muzică clasică.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi este cea mai cunoscută și, probabil, cea mai frumoasă fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța Piață Trevi, situată în cartierul Quirinale. Fontana di Trevi se află la capătul unui apeduct construit în anul 19 î.Hr. ce se numește Aqua Virgo. Acest apeduct aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km depărtare de Roma) și aprovizionează fântânile din centrul istoric al Romei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS