14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea Educației va trece prin noi schimbări

Legea Educației va trece prin noi schimbări

http://www.youtube.com/watch?v=HLd-lBKQ1ac

Președintele filialei Dolj a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Constantin Rada, a anunțat vineri într-o conferință de presă că guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care va modifica anumite articole din Legea Educației. Schimbările vizează noi reguli de funcționare a consiliilor de administrație a unităților de învățământ, dar și posibilitatea de pensionare anticipată a cadrelor didactice.
„Ordonanța a fost aprobată în ședința de guvern de miercuri și urmează să fie publicată. Au fost aprobate câteva chestiuni benefice. De exemplu, în funcționarea consiliilor de administrație, dacă reprezentanții consiliilor locale sau ai părinților lipsesc de trei ori, aceștia vor fi eliminați. Altfel, intrăm în colaps, pentru că nu se întrunea cvorumul pentru a lua decizii importante pentru școli, fie pentru că nu veneau reprezentanții primarului sau ai consiliilor locale sau ai părinților. Tot pentru dascăli, pentru că, de multe ori, după câteva zeci de ani de muncă intervine uzura, poate fi pericol pentru elevi, am reintrodus pensionarea anticipată. Cadrele didactice pot ieși la pensie cu trei ani mai devreme, fără a li se diminua drepturile bănești. Condiția este ca femeile să aibă vechime de minimum 30 de ani în sistemul educațional, iar bărbații – 35 de ani“, a spus Rada. Ordonanța de urgență mai reglementează și organizarea concursurilor pentru manageri. Acestea vor fi organizate la nivelul inspectoratelor școlare.
„Coborâserăm concursul la nivelul unităților de învățământ. Se ajunsese ca Școala de la Gogoșu să organizeze concurs pentru director, ceea ce era un nonsens. Și atunci am revenit la o formă mai veche. Concursul se va ține la nivelul Inspectoratului Școlar, în sensul că inspectoratul stabilește comisia, iar școala, dacă are posibilitatea, trimite oameni în comisie, dacă nu, ISJ Dolj face comisii formate din inspectori școlari, reprezentanți ai consiliilor locale și ai sindicatelor. În perioada următoare se va lucra la metodologiile de concurs, iar din toamnă se vor face evaluările. Probabil în primă fază, adică în toamnă, se vor organiza concursurile pentru inspectorii școlari, iar din primăvară probabil și pentru manageri“, a spus președintele FSLI Dolj.
Noutăți sunt și în ceea ce privește personalul auxiliar, în sensul că acesta va primi din nou gradație de merit. Altă modificare prevede reintroducerea gradației de merit pentru personalul didactic auxiliar din unitățile de învățământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS