11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul director general al RATB, reținut pentru abuz în serviciu

Fostul director general al RATB, reținut pentru abuz în serviciu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a corupției au dispus astăzi punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Viorel Popescu, la data faptelor director general Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave. Potrivit unui comunicat al DNA, există date că, în perioada 10 noiembrie 2011 – 9 octombrie 2012, inculpatul, în calitate de director general RATB, nu a îndeplinit unele acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu și a efectuat în mod defectuos activități specifice funcției, cauzând un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodată, foloase materiale necuvenite pentru o firmă privată. În aceeași cauză au fost puse în aplicare, la această dată, mandate de percheziție domiciliară pentru 8 adrese din București.

Concret, la data de 13 martie 2012, între RATB și o societate comercială, care nu avea drept asistență juridică și reprezentare în instanță, a fost încheiat un contract de prestări servicii juridice. Din conținutul contractului rezultă că RATB, prin inculpatul Viorel Popescu, a împuternicit firma respectivă în vederea recuperării tuturor creanțelor de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), în baza unor simple solicitări ale firmei private către debitoare, îndrituită cu rolul de intermediar în relația RATB cu CASMB.

„Din actele existente la dosar reiese că în contract se specifică faptul că firma privată avea obligația de asistare la controlul efectuat de CASMB față de RATB, în vederea rambursării sumelor cuvenite regiei, deși, în realitate, nu a existat și nu se prefigura un astfel de control. De altfel, conducerea RATB cunoștea clar, la momentul semnării actelor întocmite de funcționarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unități lunare de timp, astfel încât aceste verificări nu se impuneau a fi încredințate firmei private prin contractul indicat. În baza contractului de consultanță juridică, RATB a efectuat plăți nelegale și nefundamentate de prestații concrete ale beneficiarului, în sumă totală de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezintă prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport București”, se arată în comunicatul citat.

În dosar, cercetările au fost demarate ca urmare a sesizării formulate de Corpul de Control al Primului Ministru.

Inculpatului i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile articolul 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS