12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePonta: Andronescu nu va fi europarlamentar

Ponta: Andronescu nu va fi europarlamentar

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ieri că Ecaterina Andronescu (foto) nu își va prelua mandatul de europarlamentar, pe care l-a câștigat la alegerile din 25 mai, întrucât partidul nu se poate dispensa de ea având în vedere perioada rămasă până la scrutinul prezidențial.
„Mai degrabă o să rămână în Senatul României. Am avut o discuție și încă nu ne putem dispensa de doamna Andronescu, mai ales în ceea ce avem de făcut până în toamnă, așa încât azi am căzut amândoi de acord că va rămâne în Senatul României“, a precizat Victor Ponta, după ședința Comitetului Executiv al PSD.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a câștigat un mandat la alegerile europarlamentare din 25 mai, fiind a doua pe lista PSD, după eurodeputata Corina Crețu. Andronescu este vicepreședinte PSD și conduce organizația social-democraților din București. De asemenea, este președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat.

Andronescu: Rămân unde sunt mai utilă

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat ieri că este mai utilă dacă rămâne alături de partid și în legislativul de la București, renunțând astfel la mandatul de europarlamentar în favoarea unui tânăr, politologul Victor Negrescu.
„Eu cred că trebuie să fac ceea ce pot mai bine și acolo unde sunt mai utilă, să optez. Nu este vorba de interesul personal, că, dacă aș pune pe primul plan interesul personal, probabil că ar fi potrivit să merg în PE, dar cred că aici avem de făcut o lege a învățământului, este un lucru foarte important și cred că avem expertiza necesară să facem acest lucru. Pe de altă parte, intră în locul meu un tânăr și asta mă încântă, și, ca urmare, am luat o decizie care nu este nepotrivită. Pun în balanță ce pot să fac mai bine și unde sunt mai utilă“, a declarat Ecaterina Andronescu la Palatul Parlamentului, la finalul Comitetului Executiv al PSD.
Ea a spus că nu știa cum va decurge campania electorală atunci când a acceptat propunerea de a candida.
„Când am acceptat propunerea să fiu pe listă, nu știam foarte exact ce vom face în această campanie și dacă vom putea duce la îndeplinire proiectul cu legea învățământului. Eu cred că aceste lucruri s-au adăugat acum și sunt obligată să țin seama de ele“, a explicat Andronescu.
Senatorul PSD a spus că tânărul care îi va lua locul poate să crească.
„Eu cred că și un tânăr poate să crească și peste un mandat să fie un om care să aibă expertiză foarte importantă pentru țară. Oricum, și de aici, lucrurile pe care le-am spus în campanie nu le retractez. Cred că avem obligația din orice poziție am fi să promovăm valorile pe care le are România. România are despre ce să vorbească Europei și cred că lucrurile acestea trebuie să le facă orice persoană sau personalitate care deține o funcție publică. Este una dintre obligațiile majore de care trebuie să ne achităm“, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Rezultate finale, europarlamentare 2014

Alianța PSD-UNPR-PC a obținut 16 mandate la alegerile europarlamentare, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.
Partidul Național Liberal a obținut şase mandate, Partidul Democrat Liberal – cinci mandate, UDMR – două mandate, Partidul Mișcarea Populară – două mandate și Mircea Diaconu – un mandat.
Europarlamentarii Ali-anței PSD-UNPR-PC sunt: Corina Crețu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Drăghici, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, Ionel Sorin Moisă, Victor Boștinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Doru Claudian Frunzulică, Constantin Laurențiu Rebega, Claudia Țapardel, Andi Lucian Cristea.
Din partea liberalilor în Parlamentul European vor merge Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig.
Democrat-liberalii care vor reprezenta România în PE sunt Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda.
PMP și UDMR vor avea doi reprezentanți la Bruxelles – Cristian Preda și Siegfried Mureșan, respectiv Iuliu Winkler și Csaba Sogor.
De asemenea, independentul Mircea Diaconu a obținut un mandat în Parlamentul European.
„Numărul voturilor valabil exprimate obținut de fiecare listă de candidați care a întrunit pragul electoral de 5% și de fiecare candidat independent care a întrunit coeficientul electoral este următorul: alianța electorală PSD-UNPR-PC – 2.093.234 de voturi valabil exprimate obținute, PNL – 835.531 de voturi valabil exprimate obținute, PDL – 680.853, Mircea Diaconu – 379.582, UDMR – 350.689 de voturi valabil exprimate obținute și PMP – 345.973. Restul candidaților independenți și partidele politice s-au clasat sub pragul electoral de 5%“, a declarat Muhuleț.
Potrivit acestuia, numărul total al alegătorilor înscriși în copiile de pe listele electorale permanente și în copiile de pe listele electorale se ridică la 18.221.061.
„Numărul total al alegătorilor înscriși în copii de pe listele electorale permanente este 18.220.469. Numărul total al alegătorilor înscriși în copiile de pe listele electorale speciale – 592. Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale care s-au prezentat la urne este de 5.911.794. Numărul total al alegătorilor înscriși în copiile de pe listele electorale permanente care s-au prezentat la urne – 5.222.345. Numărul total al alegătorilor înscriși în copiile de pe listele electorale speciale care s-au prezentat la urne este de 278. Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale suplimentare care s-au prezentat la urne este de 689.371“, a spus Marian Muhuleț.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS