10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul finanţelor anunţă menţinerea cotei unice în 2015

Ministrul finanţelor anunţă menţinerea cotei unice în 2015

Cota unică va fi menţinută în 2015, întrucât trecerea la impozitarea progresivă a venitului presupune aspecte tehnice, de declarare şi plată, care nu pot fi implementate până atunci, a declarat ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, evitând să spună pentru ce formulă de taxare optează.
„Sigur menţinem cota unică de impozitare pentru companii. Sincer, nu cred că se poate realiza din 2015. Există mai multe aspecte tehnice (…) În viitorul foarte apropiat nu văd să se poată face. Presupune schimbări majore, cum se declară şi se plăteşte“, a arătat Petrescu.
Ministrul finanţelor a recunoscut că trecerea la impozitarea progresivă este trecută atât în programul de guvernare, cât şi în strategia fiscal-bugetară, ca o formă de relaxarea a fiscalităţii pentru persoanele cu venituri reduse, dar a refuzat să răspundă la întrebarea directă dacă este de părere că ar trebui să se renunţe la cota unică.
„Cred că, în momentul în care se va lua decizia, dacă se va lua, trebuie să se facă o analiză în ce mod această impozitare este văzută ca o relaxare fiscală pentru cei cu venituri mici. Primul pas este să decizi dacă doreşti“, a spus Petrescu.
Ea a precizat că în nici un caz nu se va renunţa la cota unică de impozitare a profitului, de 16%.
În Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor în primăvara anului trecut şi aprobată tot în 2013 de guvern şi parlament, se afirmă, la capitolul privind „Tendinţe ale principalelor taxe şi impozite pe orizontul 2014-2017“, că se intenţionează „introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit, precum şi reducerea semnificativă a CAS cu cinci puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru“.

Scăderea CAS de la 1 iulie, minus de venituri de 1,5 miliarde de lei

Finanţele nu vor negocia cu FMI lărgirea bazei de impozitare, ca măsură compensatorie pentru scăderea cotei cu cinci puncte procentuale la CAS, aşa cum prevede scrisoarea de intenţie, susţine ministrul Petrescu, precizând că reducerea va fi aplicată de la 1 iulie şi va afecta veniturile cu 1,5 miliarde de lei.
„La CAS am luat în calcul mai multe scenarii. Vrem date finale pe colectare şi în această lună. În linii mari, este vorba să ne bazăm şi pe veniturile de la buget, şi pe taxa de construcţii speciale. Vom vedea dacă este vorba şi de tăierea de alte cheltuieli. Există mai multe scenarii cu FMI. Să vedem ce acord va fi convenit“, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul finanţelor, Ioana Petrescu.
Ea a precizat că estimează pentru acest an o creştere economică mai mare decât anul trecut, când s-a înregistrat un avans de 3,5%, deci implicit mai mare decât cea înscrisă în Legea bugetului, de 2,2%. Cifrele macroeconomice vor fi renegociate cu delegaţia FMI.
Întrebată dacă va aplica angajamentul din cea mai recentă scrisoare de intenţie convenită cu FMI, de a lărgi baza de colectare a contribuţiilor sociale pentru a compensa scăderea de venituri provenite din reducerea cu cinci puncte procentuale a cotei CAS, Petrescu a spus că nu intenţionează să negocieze sau să aplice o astfel de măsură.
Ministrul Finanţelor a arătat că pentru a doua jumătate a anului scăderea contabilă a veniturilor din reducerea CAS cu cinci puncte este evaluată la 2,6 miliarde de lei, dar influenţele pozitive, plus impozitul pe profit, scăderea cheltuielilor cu personalul bugetar, alte venituri, reduc această sumă la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde de lei.
Ioana Petrescu a evitat să răspundă cum se va putea aplica reducerea CAS de la 1 iulie atâta timp cât ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat în urmă cu o zi că rectificarea bugetară va fi operată abia în luna august.
De altfel, Petrescu a refuzat să răspundă la mai multe întrebări pe care le-a calificat ca fiind de competenţa ministrului Liviu Voinea, care nu a fost prezent la conferinţa organizată de Ministerul Finanţelor Publice.
Ministrul finanţelor a mai spus că acordul cu FMI este necesar, ţinând cont de contextul internaţional, dar speră ca la expirare să nu mai fie nevoie de o nouă înţelegere. Acordul României cu FMI se încheie în toamna anului viitor.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS