21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimari PNL şi PDL, îmbătaţi de mirosul trandafirilor PSD

Primari PNL şi PDL, îmbătaţi de mirosul trandafirilor PSD

Judeţul Dolj rămâne, în continuare, sub influenţa PSD. Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare arată că, în Dolj, USD (PSD-UNPR-PC) a obţinut aproape 56% din voturi, cu mult peste media naţională de 37,6%, PNL a obţinut 9,38%, faţă de 15% la nivel naţional,  PDL – aproape 15%, peste procentul naţional de 12,23, iar PMP – 4,67%, sub media naţională de 6,21%. Mircea Diaconu a obţinut în Dolj 5,09% din voturi.
La Craiova, rezultatele USD, PDL şi PNL au fost mai slabe decât la judeţ. USD a obţinut 45,12%, PDL – 11,65%, iar PNL – 8,58. O creştere substanţială au avut PMP – 8,34% şi Mircea Diaconu – 11,67%, acesta din urmă depăşind în Bănie atât PDL, cât şi PNL. Celelalte formaţiuni au avut procente nesemnificative. Rezultatele sub aşteptări ale PNL şi PDL se datorează faptului că, în multe din comunele conduse de primarii lor, PSD a câştigat detaşat. 30.209 persoane din 220.872, câte s-au prezentat la urne, adică aproximativ 15%, au votat pe liste suplimentare. Prezenţa la vot în Dolj a fost de 37,86%, peste cea la nivel naţional, de 32,29%.

Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din Dolj au scos în evidenţă faptul că, în multe din comunele conduse de primari PNL şi PDL, PSD a câştigat la diferenţe foarte mari. Dacă, în cazul PDL, numărul comunelor unde au pierdut voturi în favoarea PSD nu este foarte mare, în cazul PNL, situaţia este complet diferită.
Oraşul Calafat este una dintre localităţile conduse de primar PNL. Rezultatul la alegeri indică însă o victorie zdrobitoare a USD, cu 60,71%.
PNL a obţinut doar 8,36%, sub PDL – 10,29% şi cu puţin peste Mircea Diaconu – 6,27%. PNL a pierdut la scor şi în celelalte localităţi unde primarii au fost liberali. Este vorba despre Afumaţi, Bistreţ, Brădeşti, Caraula, Ciupercenii Noi, Desa, Fărcaş, Gighera, Giubega, Goicea, Măceşu de Jos, Pleniţa, Poiana Mare şi Radovan. De exemplu, la Bistreţ, USD a obţinut 76%, iar PNL – 3%. Chiar dacă procentele variază, diferenţe de acest fel au fost în majoritatea comunelor conduse de primari PNL. Brădeşti este altă comună unde USD a obţinut cu mult peste PNL, 77% faţă de 5%. La Ciupercenii Noi, USD a obţinut 83,17% din voturi, iar PNL – 3,36%, la Desa USD a primit 74,43% din voturi, iar PNL – 6,14%, la Fărcaş USD a câştigat 69,01% din voturi, iar PNL – 6,61%. Şi lista poate continua.  
Chiar dacă în proporţie mai mică, şi PDL a pierdut voturi în multe din comunele conduse de primarii săi. La Băileşti, USD a obţinut 40,72% din voturi, iar PDL 26,12%, în timp ce PNL a obţinut 15,02%. La Argetoaia, acolo unde primarul PDL Mircea Beznă a fost declarat irevocabil în conflict de interese, USD a obţinut aproape 65%, în timp ce PDL a obţinut puţin peste 8%. La Botoşeşti-Paia, USD a câştigat alegerile cu aproape 70%, iar PDL a obţinut circa 7% din voturi. Şi la Bulzeşti, USD s-a apropiat de procentul de 70%, iar PDL a fost votat de circa 15% din cei prezenţi la urne.

Primarul din Bulzeşti: „S-a votat natural. 100%“

O parte din primarii cu care GdS a discutat despre rezultatele votului nu au putut să explice ce s-a întâmplat. Primarul liberal din Radovan, Aurică Cârstianu, a dat vina pe ştirile de la televizor pentru rezultatele slabe ale PNL din comună. Aici, USD a obţinut 54,84% din voturi, iar PNL – 13,95%. „Nu ştiu cum să explic aceste rezultate. Aşa s-a întâmplat. Oamenii au văzut ştirile la TV şi au votat“, a declarat el. Primarul liberal din comuna Giubega, Gheorghe Gună, a spus că deciziile conducerii de la Bucureşti nu au fost pe placul votanţilor. Aici USD  a obţinut 40,4% din voturi, iar PNL – 17,52%. „Întrebaţi conducerea de la Bucureşti de ce sunt aceste rezultate. După decizia de a ieşi de la guvernare, au intrat în dizgraţia oamenilor. Eu nu pot pleca de la PNL, pentru că bunicul meu a murit pentru acest partid“, a spus primarul. De partea cealaltă, primarul PDL din Băileşti, Costel Pistriţu, a spus că nu se poate opune cetăţenilor. „S-a întâmplat acum ce s-a întâmplat şi în 2012. Eu nu mă pot opune cetăţenilor. Sunt toţi români, cum îmi place mie să spun. Eu spun să fie toţi sănătoşi şi să conducă cu brio“, a spus Pistriţu. Primarul PDL din comuna Bulzeşti, Gin Sorescu, a recunoscut că nu s-a implicat deloc în campanie, astfel că s-a votat natural 100%. „Aşa s-a votat. A fost multă presiune, a fost atmosfera încărcată. S-a votat natural, fără muncă de partid. Nici un partid nu şi-a făcut campanie aici, nici eu nu m-am implicat, nici pentru unii, nici pentru alţii. De ce nu m-am implicat? Am considerat că nu pierde PDL minunea de pe lume aici. Aşa că s-a votat natural. 100%“, a declarat primarul Sorescu.

Marinescu, PDL: „Ar fi putut fi mai rău“

Liderii PNL şi PDL din Dolj au precizat, pentru GdS, că, în cadrul partidelor, rezultatele vor fi analizate. Preşedintele PDL Dolj, Marian Jean Marinescu, proaspăt reales europarlamentar, a declarat că rezultatele sunt bune, date fiind condiţiile de la votare. „Rezultatele sunt bune, în condiţiile date. Ar fi putut fi mai rău. Sunt 30.000 de voturi pe liste suplimentare. A fost o mutare inimaginabilă de oameni dintr-o parte în alta. Este evident că s-a întâmplat ceva. Acest lucru a influenţat rezultatele finale. Prin votul dat lui Mircea Diaconu a fost şi un vot antisistem. Am auzit că unora le pare rău că am ieşit europarlamentar. Să le dea Dumnezeu tot ceea ce îmi doresc ei mie“, a spus Marinescu. El a precizat că în maximum două săptămâni se va face o analiză a rezultatelor şi le-a mulţumit primarilor care s-au opus presiunilor.
Proaspătul preşedintele al PNL Craiova, Ionuţ Stroe, a declarat că este dezamăgit de rezultat, dar că PNL Craiova va fi reconstruit pe o bază nouă. La Craiova, PNL a obţinut mai puţine voturi şi decât Mircea Diaconu. „Scorul PNL Craiova este mult sub ceea ce ne-am fi dorit. Există o mare diferenţă între potenţialul real, bazinul liberal (PNL +Mircea Diaconu) şi scorul efectiv. Le mulţumesc celor care ne-au susţinut, oameni cinstiţi, oneşti şi loiali. Am toată încrederea că proiectul reconstrucţiei PNL Craiova, pornit acum trei săptămâni, are o bază bună pe care vom ridica în viitor o puternică şi integră construcţie liberală. Acum cred că toţi au înţeles perfect de ce era nevoie de o decizie rapidă şi tranşantă. Cei care  gândesc şi acţionează liberal în acest oraş, cei care au rezistat au demonstrat onoare şi conştiinţă. În plan personal îmi asum doar voinţa de a însănătoşi PNL Craiova“, a spus Stroe.

Coşoveni are consiliu local nou

În paralel cu alegerile europarlamentare, în comuna doljeană Coşoveni s-a votat şi noua componenţă a consiliului local. Consiliul fusese dizolvat după ce consilierii nu se întruniseră în şedinţă de mai multe ori la rând. În urma votului, USD are la Coşoveni şapte consilieri, PDL – trei, iar PPDD, PMP şi PNL câte unul. Din cei 13 consilieri, şapte au fost aleşi şi în precedentul mandat.

Antonescu şi Iohannis au demisionat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohanis şi întregul Birou Politic Central au demisionat ieri din fruntea partidului. Antonescu ar urma să asigure interimatul la conducere până la organizarea unui congres extraordinar al partidului. El anunţase înainte de alegeri că va demisiona dacă partidul nu obţine 20% din voturi. Tot ieri Biroul Permanent Naţional a exclus orice colaborare cu PSD, iar Radu Stroe a fost exclus din PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS