14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCursă pentru viaţă în scaunul cu rotile

Cursă pentru viaţă în scaunul cu rotile

Interpretul de muzică populară Neluţu Trandafir, din Târgu Jiu, imobilizat în scaunul cu rotile, va efectua o cursă maraton pe o lungime de 50 de kilometri. Artistul doreşte să tragă în acest fel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte modul în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Cursa va avea loc pe 1 iunie, pe traseul Târgu Jiu – Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. „Şi eu exist. Ieri am fost ca tine, astăzi sunt într-un cărucior. Mâine poate să fie oricine în locul meu şi nu este normal ca persoanele cu dizabilităţi să fie marginalizate. Duminică, 1 iunie, voi pleca într-o cursă maraton, în scaunul cu rotile, pe traseul Târgu Jiu – Baia de Aramă, pe o distanţă de 50 de kilometri. Prin acest gest vreau să atrag atenţia tuturor că şi noi, persoanele cu dizabilităţi, existăm şi dorim să fim acceptate în societate şi să ne bucurăm de drepturile noastre legale. Plecarea va avea loc la ora 5.00, din faţa porţii Stadionului Municipal din Târgu Jiu. Cei care vor să ia parte la start sunt rugaţi să fie prezenţi la ora 4.45“, a declarat Neluţu Trandafir.

Are două fete care îi moştenesc talentul muzical

Neluţu Trandafir este originar din Mehedinţi, dar în urmă cu un deceniu s-a mutat la Târgu Jiu, pentru ca fetele sale să poată studia muzica la Liceul de Artă din oraş. În urma unui accident rutier produs în 1989, interpretul a rămas paralizat de la brâu în jos şi a fost nevoit să se deplaseze numai în scaun cu rotile. „Sunt o persoană dependentă permanent de scaunul cu rotile; ca mine sunt mulți în oraș. De obicei, orice problemă am în oraș, mă deplasez cu căruciorul. Deși am 24 de ani de când trăiesc în cărucior, mă descurc destul de greu din cauza accesibilităților care lipsesc – mă refer la rampele de traversare a trotuarelor, a trecerilor de pietoni, rampele care lipsesc de la magazine și instituții. În unele cazuri, ele există, dar sunt nefuncționale pentru că nu sunt făcute la parametrii legali, unele trotuare sunt blocate la câte un capăt de o mașină de la firmele din apropiere. O mare problemă în oraș este cea cu parcările destinate persoanelor cu dizabilități; dacă am nevoie să îmi parchez mașina pe un astfel de loc, nu e posibil, în permanență aceste locuri sunt ocupate de oameni cu diferite funcții: avocați, directori, procurori, doctori etc. Am adus la cunoștința autorităților aceste probleme, nu o dată, ci în nenumărate rânduri, autorităților locale, Direcției de Protecție a Persoanelor cu Handicap. Toți m-au ascultat, nimeni nu s-a implicat. Ba mai mult, când mi s-a întâmplat să parchez mașina într-un loc nepermis, imediat și foarte operativ am fost luat la întrebări de cei de la Poliția Locală. I-am invitat să ia măsuri cu cei parcați pe locurile rezervate persoanelor cu handicap, iar ei se uitau neputincioși spre mașini și dădeau din umeri“, a spus Neluțu Trandafir.
Acesta are o fiică de 19 ani şi alta de nouă ani. Ambele au moştenit talentul muzical al tatălui lor şi au câştigat numeroase premii la concursurile de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS