22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrei sindicalişti din minerit au intrat în greva foamei

Trei sindicalişti din minerit au intrat în greva foamei

Trei lideri de sindicat au intrat miercuri în greva foamei, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de: Marin Golea, Petre Bejinaru şi Toma Tatomir. Cei trei conduc sindicate din Bazinul minier Rovinari care sunt afiliate la Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Protestatarii au declarat că vor rămâne pe termen nelimitat în greva foamei în faţa sediului administraţiei Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliştii au şi o listă de revendicări. Acestea se referă în principal la începerea negocierilor pentru actul adiţional la Contractul colectiv de muncă, acordarea unor drepturi şi a primei de vacanţă, nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, dotarea cu mijloace de transport. „Am apelat la această formă de protest pentru că este singura care mai poate fi pusă în aplicare. Am apelat la toate formele legale de protest până în momentul de faţă. Administraţia rămâne în continuare surdă la revendicările noastre. Încearcă să impună unilateral hotărârile pe care le iau în Directorat. Sunt lucruri care defavorizează salariaţii şi, în condiţiile acestea, pentru că am fost aleşi de oameni să le apărăm drepturile, am hotărât să manifestăm în acest mod: greva foamei. S-a ajuns în subunităţi într-o stare de disperare. O mare parte din ei sunt deprofesionalizaţi prin trecerea la serviciul de pază“, a declarat Marius Golea, liderul Sindicatului din Rovinari.

Susţin că nu se respectă Contractul colectiv de muncă

Greviştii susţin că administraţia nu respectă în totalitate contractul colectiv de muncă, încheiat între federaţiile sindicale şi Complexul Energetic Oltenia. „Am ales să facem greva foamei, întrucât nu se respectă în totalitate Contractul colectiv de muncă, dar şi din cauza presiunilor care se fac de către conducerile administraţiilor din minerit să se treacă la acel sindicat SMEO. Eu nu am o părere bună despre cei care vor să facă alt sindicat“, a menţionat Petre Bejinaru.
Conducerea Complexului Energetic Oltenia a anunţat de mai multe ori că nu va mai sta de vorbă cu liderii de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, întrucât aceştia nu mai reprezintă un număr de salariaţi reprezentativ la nivel de unităţi şi subunităţi. De asemenea, este de aşteptat ca vechii lideri susţinuţi de Marin Condescu să nu mai fie primiţi la negocierea actului adiţional la Contractul colectiv de muncă. Discuţiile între sindicate şi administraţie ar trebui să înceapă la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie.

Şefii CEO dezmint presiunile asupra salariaţilor

Complexul Energetic Oltenia a dat publicităţii miercuri un comunicat de presă în care dezminte informaţiile potrivit cărora asupra unor angajaţi s-ar fi exercitat presiuni pentru a trece la anumite sindicate. Afirmaţiile au fost făcute de sindicaliştii intraţi miercuri dimineaţă în greva foamei, în faţa sediului CEO: „Nu există presiuni ale conducătorilor locurilor de muncă asupra salariaţilor privind înscrierea acestora la anumite sindicate, fiind exclusă orice implicare a administraţiei în organizarea activităţii sindicale. Redistribuirea personalului corespunzător actualelor cerinţe ale societăţii, având în vedere dezvoltarea sectoarelor de producţie şi de mentenanţă, este în curs de desfăşurare şi se realizează cu acceptul acestora, doveditoare fiind actele adiţionale semnate de către salariaţi. Pentru anul 2014, CCM al CE Oltenia este negociat, având valabilitate până în februarie 2015. Conform Legii nr. 329/2009, art. 30: ‘Contractele colective de muncă se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugete’.  Până la această dată, BVC (bugetul de venituri şi cheltuieli – n.r.) al CE Oltenia pentru anul în curs nu a fost aprobat. Transportul persoanelor la locurile de muncă este asigurat de companie, acordându-se o importanţă deosebită posibilităţilor de adaptare a mijloacelor de transport persoane la condiţiile din cariere. Procesele tehnologice din cariere sunt conduse de specialişti, tehnologiile de lucru se respectă în totalitate, deci nu se poate pune problema nerespectării unghiurilor de taluz“, se menţionează în comunicatul de presă.

Drepturi numai după performanţe

Potrivit aceluiaşi document, anumite drepturi ale salariaţilor se acordă în funcţie de realizarea indicatorilor de performanţă prevăzuţi în Contractul colectiv de muncă semnat între sindicate şi administraţie. „Pentru acordarea primei de vacanţă există Hotărâre de Directorat în aplicarea prevederilor CCM, cu respectarea OG nr. 26/2013 care limitează cheltuielile lunare ale operatorilor economici la 1/12 din cheltuielile aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli ale anului precedent, până la aprobarea BVC al anului în curs. Hotărârea a venit în avantajul majorităţii salariaţilor care au avut posibilitatea de a încasa prima tranşă din prima de vacanţă, în prima jumătate a anului. Indexarea salariilor se poate realiza numai dacă apar reglementări legale cu caracter imperativ şi se pune în aplicare de la data prevăzută în actele normative respective. Toate hotărârile judecătoreşti au fost puse în aplicare, inclusiv cele privind acţiuni individuale formulate de anumiţi lideri de sindicat (ex: Pârvulescu Dumitru – preşedinte Sindicat Peşteana şi vicepreşedinte FNME, Ureche Constantin –  vicepreşedinte USMO, Răducu Ion – lider sindical UMC Rovinari, Ursu Marius – preşedinte Sindicatul Energia Rovinari, inclusiv pentru unul dintre protestatari – Bejenaru Petre – lider sindical USM Rovinari ). Menţionăm că CE Oltenia va asigura sprijinul necesar acordării asistenţei medicale pentru persoanele protestatare“, se mai afirmă în comunicatul CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS