8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScăpaţi-ne de ţânţari!

Scăpaţi-ne de ţânţari!

http://www.youtube.com/watch?v=OD38PH6ieUQ

Ca şi când nu le-ar fi fost de ajuns că, atunci când merg în parcuri, în grădinile publice şi chiar în faţa blocului, stau cu teamă să nu fie muşcaţi de căpuşe, craiovenii se „luptă“ acum şi cu invazia ţânţarilor. Administraţia locală este hotărâtă să stârpească aceste insecte tot cu ajutorul SC Salubritate Craiova SRL.

Ploile abundente din ultima vreme, urmate de încălzirea bruscă, au dus la apariţia ţânţarilor în număr foarte mare în Craiova. Aceştia s-au înmulţit peste măsură, iar o banală înţepătură a lor se poate transforma într-o problemă gravă de sănătate, mai ales pentru copii. Oricine se încumetă să iasă la plimbare în parc la orele după-amiezii este agasat de roiurile de ţânţari. „Eu vin foarte des cu nepoţeii, seara nu poţi să stai în parc. Sunt foarte mulţi, şi nu numai în zona apei, peste tot sunt. Ar trebui să se ia măsuri, că este păcat, nu mai poţi intra în parc. Aici este aer curat, dar deranjează ţânţarii. Probleme sunt şi cu căpuşele, cel mic a fost muşcat de două ori de căpuşe. El mai merge şi se joacă în iarbă. Am observat acasă, le-am scos cu grijă şi nu am ajuns la spital“, a spus Ioana Fumurescu, o craioveancă aflată ieri la plimbare cu nepoţii în Parcul „Romanescu“.
Nu doar cel mai mare spaţiu de agrement în aer liber din Craiova este invadat de ţânţari, situaţia este identică în Grădina Botanică, în Parcul Tineretului, Parcul „Puşkin“. Ca să facă faţă unei ieşiri în aer liber, cetăţenii ar trebui să poarte după ei sprayuri împotriva ţânţarilor. Nici locuinţele craiovenilor nu sunt cruţate de invazia supărătoare a acestor insecte, atât ţânţari, cât şi căpuşe. „Craiova este invadată de căpușe. Locuiesc într-un bloc, la etajul patru, și geamurile de la apartament sunt pline de căpuşe în diferite stadii de dezvoltare. Mă întreb ce face administrația Băniei?“, spune Elena Buțu din Craiovița Nouă, într-o sesizare trimisă pe [email protected].

Ţânţarii atacă

Cele mai mari probleme par să le aibă părinţii sau bunicii ai căror micuţi nu pot să le spună că au fost muşcaţi de insecte în timpul plimbărilor. Ulterior, părinţii observă muşcăturile pe corpul micuţilor şi nu ştiu dacă au fost muşcaţi de ţânţari, căpuşe, purici sau păianjeni şi ce măsuri să ia în timp util. „Eu vin cu nepoţica în parc zilnic. De dimineaţă am observat că are două muşcături pe picior. Nu ştiu de la ce sunt, de la ţânţari, de la căpuşe, purici? Dar, cu siguranţă, sunt din parc sau de la locul de joacă. Acum au apărut şi ţânţarii şi deranjează. Când se face răcoare nu mai poţi să stai afară. Trebuie să se facă dezinsecţie“, a explicat Ana Mora, altă craioveancă ieşită în parc cu nepoţica.
Toţi cei care se încumetă să iasă la plimbare seara trebuie să înfrunte pişcăturile ţânţarilor. „Seara sunt ţânţari în parc. Nepoata a fost muşcată pe mâini, şi este şi alergică… Evităm să venim seara şi venim de dimineaţă. Dezinsecţia este necesară“, s-a plâns Joiţa Hau, altă bunică a cărei nepoată a fost muşcată de ţânţari.

Tot SC Salubritate va face dezinsecţia în Craiova

La această dată, municipiul Craiova este „descoperit“ în privinţa activităţii de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie. Acest serviciu nu a fost delegat vreunei societăţi, după ce a fost retras avizul operatorului local, SC Salubritate Craiova SRL. Încercarea administraţiei locale de a concesiona aceste servicii nu a avut sorţi de izbândă. Licitaţia anunţată la începutul lunii aprilie a fost contestată, iar la acest moment este suspendată. Pentru a ieşi din impas, reprezentanţii primăriei au găsit altă variantă, să delege aceste activităţi tot Salubrităţii. „După retragerea avizului SC Salubritate Craiova SRL, am crezut că procedura de licitaţie deschisă, organizată în vederea concesionării serviciului, se va derula în timp util, dar nu s-a întâmplat aşa. Într-o atare situaţie am decis să prelungim avizul Salubrităţii pentru o perioadă de şase luni sau până la delegarea serviciului către altă firmă. Prin urmare, există un proiect de hotărâre care va intra pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de consiliu local“, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

107 craioveni, muşcaţi de căpuşe

În Craiova, de la începutul anului până în prezent, căpuşele au muşcat 107 persoane, dintre care 67 de adulţi şi 40 de copii. Doar şase dintre ei au necesitat spitalizare. Incidenţa cazurilor a crescut începând cu a doua jumătate a lunii aprilie, informează reprezentanţii Spitalului „Victor Babeş“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS