13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAntidot pentru haosul urbanistic din Craiova

Antidot pentru haosul urbanistic din Craiova

\n

Construirea imobilelor supraetajate în imediata vecinătate a clădirilor de locuinţe nu mai este posibilă fără respectarea distanţelor minime între imobile. Primăria eliberează autorizaţii de construire doar firmelor de construcţii sau viitorilor proprietari care dovedesc că noul imobil nu împiedică iluminatul natural al construcţiei învecinate. Acest lucru este reglementat de un nou ordin al Ministrului Sănătăţii, care se aplică însă doar clădirilor ce se vor construi de acum înainte. Noul cadru legal ar trebui să pună ordine în haosul urbanistic din Craiova.

Nu puţine sunt exemplele în Craiova când proprietarii dintr-un bloc s-au trezit că le „răsare“ la fereastră alt imobil. Locuinţele lor sunt lipsite de lumina naturală, iar ei sunt privaţi de intimitate în propria casă. În astfel de situaţii, dezvoltatorii imobiliari nu au mai ţinut seama de proiectul iniţial şi au construit pe o palmă de teren, fără să respecte distanţa legală dintre clădirea veche şi cea nouă. Ei au profitat de faptul că legislaţia în domeniu (Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 536/1997) lasă loc de interpretare, dar şi de uşurinţa cu care s-au dat autorizaţiile de construire. Intrarea în vigoare a unui nou ordin al ministrului sănătăţii la începutul acestui an, în februarie 2014, aduce modificări, în sensul că „amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum o oră şi jumătate la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate. În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre imobilele învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire“, se arată în Ordinul nr. 119/2014
Prin urmare, numărul autorizaţiilor de construire, eliberate de administraţia locală s-a redus.
„Primăria Craiova nu mai eliberează autorizaţii de construire dacă nu se respectă normele legale, în special cele privind însorirea şi distanţa dintre cele două imobile, şi aici facem referire la clădirile supraetajate. Nu putem stopa însă lucrările deja în derulare, cum este cea de pe strada Maria Tănase şi cea de la Rotonda. Nu se poate retrage o autorizaţie aprobată, trecută prin consiliul local. În schimb, nu se eliberează o autorizaţie pentru o construcţie care ar urma să fie demarată în acest moment, dacă nu are documentaţia legal întocmită. Un exemplu ar fi solicitarea unei autorizaţii pentru ridicarea unui imobil în apropierea cvartalului de blocuri M9A-M14B, Calea Bucureşti, care nu respectă normele în vigoare“, a declarat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
De asemenea, în cazul în care firma de construcţii sau proprietarul au primit autorizaţie de construire înainte de intrarea în vigoare a noului ordin, dar nu au început lucrările în termen de doi ani de la eliberarea acesteia, autorizaţia nu va fi prelungită decât dacă documentaţia este adaptată noilor cerinţe legale.

Atenţie la aviz

Nerespectarea normelor Ministerului Sănătăţii a făcut ca unii angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi chiar arhitecţi să dea explicaţii în faţa procurorilor. „Au fost angajaţi care, în urma unor sesizări, au fost chemaţi la Parchet pentru declaraţii. Angajaţii noştri nu urmăresc proiectul pe teren, ei dau un aviz de conformitate proiectului pe care îl prezintă constructorul. Proiectul poate fi perfect, dar în teren lucrările este posibil să nu mai respecte aceste schiţe“, a afirmat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Instituţiile care trebuie să verifice respectarea noilor norme sunt DSP-urile şi administraţiile locale. „Nerespectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârşite. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi administraţia publică locală duc la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin“, se arată în Ordinul nr. 119/2014.

Parcări la minimum cinci metri de bloc

Ordinul impune şi alte reguli pentru proprietarii de la bloc. Platformele pentru gunoi trebuie să se găsească la o distanţă de minimum zece metri de ferestrele locuinţelor. Este interzisă parcarea autoturismelor sub ferestrele blocului, distanţa impusă de ordin fiind de minimum cinci metri. În plus, deţinătorilor de maşini le este interzis să facă reparaţii, sau să-şi spele maşinile în parcarea blocului.
La parterul blocurilor pot funcţiona magazine, ateliere, cabinete medicale cu condiţia să nu-i deranjeze pe proprietari şi să aibă acceptul acestora. Birourile pot fi amplasate şi la etajele superioare tot cu acordul vecinilor care sunt direct afectaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS