5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai mulţi pensionari pot pleca la tratament în staţiuni

Mai mulţi pensionari pot pleca la tratament în staţiuni

Durata unui bilet de tratament, prin intermediul caselor judeţene de pensii, a scăzut de la 18 zile, cât era până acum, la 16. Datorită acestui fapt, vor beneficia de tratament mai multe persoane.

Din această primăvară, durata unui bilet de tratament, prin intermediul caselor judeţene de pensii, a scăzut de la 18 zile, cât era până acum, la 16, ceea ce face ca mai mulţi pensionari să beneficieze de bilete de tratament în staţiunile balneo-climaterice cu care are încheiate contracte Casa Naţională de Pensii.
„Datorită reducerii numărului de zile ale fiecărui bilet de tratament, mai apar două seri în plus, la Dolj, faţă de anul trecut. Dacă anul trecut erau până în 7.600 de bilete alocate, acum vor fi peste 8.000 de bilete. Numărul exact de persoane care vor pleca în staţiuni îl vom vedea pe parcurs, pentru că mai există refuzuri, iar acele bilete refuzate se redistribuie altor pensionari“, a precizat Daniela Licu, directoarea Casei Judeţene de Pensii Dolj, care a adăugat că ieri a avut loc o nouă sesiune de redistribuire a biletelor pentru care nu s-au prezentat pensionarii să le ridice, pentru seria care începe pe 23 mai.

Reducerea duratei sejurului nu implică şi diminuarea preţului

Pensionarii şi asiguraţii craioveni preferă să plece în staţiuni, în special, pe perioada verii, deşi au posibilitatea să facă şedinţele de tratament în aproape orice perioadă a anului, în funcţie de afecţiunile de care suferă. Prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj se distribuie bilete de tratament în staţiunile Olăneşti, Căciulata, Herculane, Vatra Dornei, dar şi în staţiuni de pe litoralul românesc (Saturn, Neptun şi altele).
Chiar dacă s-a redus durata unui bilet de tratament de la 18 la 16 zile, costul unui sejur de acest gen nu s-a modificat, a precizat Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. Ea a precizat că pensionarii trebuie să plătească tot jumătate din pensia brută pentru un bilet de tratament. De asemenea, persoanele care lucrează, dar doresc bilete în calitate de asiguraţi, trebuie să achite valoarea integrală a biletului (circa 1.500 de lei), dacă au un venit peste salariul mediu brut pe ţară (adică peste 2.228 de lei). În cazul în care salariaţii (asiguraţii) au venituri sub salariul mediu brut pe economie vor achita jumătate din valoarea biletului, dacă vor să meargă în staţiuni prin intermediul CJP.
Anual, numai de la Dolj se depun la CJP în jur de 10.000 de cereri pentru bilete de tratament. Condiţiile de acordare a biletelor de tratament au rămas aceleaşi. Au prioritate cei care nu au fost în staţiune în ultimii doi ani. De asemenea, primesc un punctaj mai mare pensionarii care au pensia mai mică.
La nivelul întregii ţări, reducerea duratei biletului de tratament de la 18 la 16 zile a făcut posibil ca în loc de 60.000 de pensionari care se tratau în staţiuni să ajungă la tratament 80.000 de persoane, a spus ministrul muncii, Rovana Plumb, citat de Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS