12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMii de olteni la Noaptea Muzeelor

Mii de olteni la Noaptea Muzeelor

http://www.youtube.com/watch?v=QUKBSoVV52s

\n

Manifestarea Noaptea Muzeelor, proiect coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, ajunsă la a X-a ediţie, a adunat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mii de craioveni în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Olteniei.
Încă de la ora 19.00, în faţa Secţiei de istorie-arheologie vizitatorii aşteptau să descopere şi să afle istoria pieselor expuse în cele cinci expoziţii organizate într-un circuit muzeal.
Alături de „Rarităţile din colecţia Muzeului Olteniei“, „Istoria în imagini de epocă“, „Comorile pierdute, Comorile regăsite…“, „Veşmintele, podoabele săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii“ au fost şi exponatele din cadrul expoziţiei „Oltenia Boierilor Craioveşti“, vernisate în cadrul Nopţii Muzeelor. Atmosfera legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti, „ţesute“ despre boierii din Oltenia a fost reconstituită graţie obiectelor de patrimoniu cu valoare istoriografică deosebită precum: crucea relicvar a lui Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Viteazul, inelul sigilar al banului Manta, documente din vremea lui Mihai Viteazul, o gravură ce îl reprezintă pe Mihai Viteazul, realizată de Dominicus Custos la Augsburg în anul 1601. De asemenea, vizitatorii au putut admira portretele fraţilor Buzeşti, costumele boiereşti, folosite ca recuzită în filmul „Mihai Viteazul“ a lui Sergiu Nicolaescu şi armele de epocă, dar şi o parte din Tezaurul monetar de la Bulzeşti. Aproximativ 3.500 de craioveni au stat la coadă să intre la Secţia de Istorie-Arheologie şi să descopere dovezi ale existenţei noastre pe aceste meleaguri.
„Prefer să vin să vizitez secţiile muzeului în Noaptea Muzeelor pentru că pot vedea şi altfel de colecţii, care sunt temporare sau care sunt făcute special pentru această seară. Colecţia de monede vechi, bucăţi din istoria noastră, mi-a atras atenţia în mod deosebit. Îmi place să văd aceste lucruri. Nu mă descurc foarte bine cu istoria, dar este interesant să afli lucruri despre trecut tău, al poporului şi al ţării din care faci parte“, a mărturisit o tânără vizitatoare.

Secţia de Ştiinţele Naturii, preferata publicului vizitator

Secţia de Etnografie (Casa Băniei) a înregistrat, conform datelor provizorii oferite de Muzeul Olteniei, aproximativ 3.500 de vizitatori. Cele trei expoziţii permanente – „Ritmurile vieţii“, „Facerea Pâinii“ şi „Expoziţia de păpuşi“ – au trezit în rândul publicului nostalgiile copilăriei. „Satul oltenesc este transpus la scară mică aici. Mi-am adus aminte de copilărie. Şi acum mama mai face pomană cu colăcei, tot astfel cum în gospodăria de la ţară mai păstrăm şi noi câte un ulcior, o măsuţă cu trei picioare din lemn sau plita… toate îmi aduc aminte de copilărie“, a mărturisit una dintre vizitatoare.
Cei mai mici au fost încântaţi de costumele populare, la fel cum au fost uimiţi să vadă uneltele cu care îşi lucrau ţăranii pământul.
Şi în acest an, punctul de atracţie al Nopţii Muzeelor a fost Secţia de Ştiinţele Naturii. 5.000 de craioveni i-au trecut pragul, „un număr mai mic decât cel înregistrat anul trecut, egal cu cel din 2012“, după cum a precizat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Şi gorjenii au vizitat muzeele

Peste 2.500 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Judeţean de Istorie din Târgu Jiu. Alte câteva sute de persoane au vizitat Muzeul de Artă din Târgu Jiu şi Muzeul Literaturii „Tudor Arghezi“ din Cărbuneşti. Spre deosebire de alţi ani, vizitatorii au beneficiat de un program amplu de muzică şi teatru, în afara expoziţiilor obişnuite: „Anul acesta am pregătit ceva cu totul special, datorită faptului că s-au asociat mai multe instituţii de cultură şi învăţământ din oraşul Târgu Jiu. Este vorba de Biblioteca Judeţeană «Christian Tell», Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» şi Liceul de Arte «Constantin Brăiloiu». Faţă de anul trecut, am avut recitări de poezii, mimi, muzică ambientală, precum şi un concert susținut de elevii de la Liceul de Arte. Am avut peste 2.500 de vizitatori“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS