10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCod portocaliu de inundaţii pe Dunăre până pe 26 mai

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre până pe 26 mai

Comandamentul pentru situaţii de urgenţă se reuneşte astăzi, de la ora 14.00, la Guvern. Codul portocaliu de inundaţii este valabil până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier – Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Totodată, o avertizare de Cod portocaliu de inundaţii va intra în vigoare începând de 19 mai, ora 6.00, pe Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman). Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat zile trecute că o creştere a debitului Dunării şi o eventuală rupere a digului de apărare a bălţii Ialomiţa, care a început să se surpe în ultimele zile, poate genera inundarea segmentului de autostradă Piteşti-Cernavodă, a conductelor Conpet, două linii de înaltă tensiune CNE şi linia CFR Bucureşti-Constanţa.
Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că dacă Dunărea va creşte se aşteaptă o viitură puternică. „Avem o situaţie extrem de serioasă, unde cer tuturor instituţiilor şi celorlalte structuri o implicare rapidă, şi anume la digul de apărare a bălţii Ialomiţa. Începând de marţi, din dig s-au surpat aproape 8 metri, au mai rămas 10 metri din dig. Dacă Dunărea va creşte – se aşteaptă o viitură puternică – şi dacă acest dig se rupe, există riscul serios să se inunde Autostrada A2, pe segmentul Piteşti-Cernavodă, conductele de transport ale societăţii Conpet, două linii de înaltă tensiune care merg la centrala nucleară Cernavodă, precum şi calea ferată Bucureşti-Constanţa”, a spus Dragnea, care a arătat că este nevoie urgent de 3-4 barje cu câte 1.000-1.500 tone de piatră mare care să fie pusă la dig şi de planşee pe o lungime de cel puţin 150 metri, explicând că acesta este punctul cel mai vulnerabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS