11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine primeşte bani de la UE pentru reabilitare termică

Cine primeşte bani de la UE pentru reabilitare termică

Fondurile alocate pe Oltenia au fost reduse de la 22,8 milioane de euro la 12,3 milioane de euro.

La sfârşitul anului 2012, autorităţile au lansat o schemă de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, derulată prin intermediul Programului Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, cu un buget total de 304 milioane de euro. 150 de milioane de euro proveneau din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), restul de 154 de milioane de euro fiind contribuţia naţională (bugetul de stat, contribuţia autorităţilor locale şi cea a asociaţiilor de proprietari). Alocarea financiară (FEDR + Bugetul de stat, reprezentând 60% din valoarea eligibilă) pentru domeniul major de intervenţie (DMI) 1.2 „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe“ era de 182,4 milioane de euro, fiind repartizată pe cele opt regiuni de dezvoltare în mod egal. În consecinţă, valoarea financiară care revenea fiecărei regiuni era de 22,8 milioane de euro. În medie, cele cinci municipii reşedinţă de judeţ din Oltenia (Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea) urma să aibă o medie de finanţare nerambursabilă în valoare de 4,56 milioane de euro. Autorităţile apreciau la acea dată că fondurile pot asigura reabilitarea termică a 46.000 de apartamente în municipiile reşedinţă de judeţ şi cele şase sectoare din Bucureşti. Statistic, însemna o medie de circa 1.000 de apartamente pe municipiu, adică 50 de scări de bloc cu patru etaje.

17 cereri de finanţare în Oltenia

În Craiova, există circa 3.600 de blocuri care puteau intra în program. 300 dintre acestea au fost înscrise în programul de reabilitare termică. Municipalitatea suportă şi partea de cofinanţare a asociaţiilor de proprietari. În 2014, suma orientativă alocată pentru acest domeniu de intervenţie a fost revizuită. Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR), alocarea financiară orientativă disponibilă pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este de 12,27 milioane de euro.
„La nivelul regiunii, au fost depuse 17 cereri de finanţare în valoare solicitată de 86 de milioane de lei (19,2 milioane de euro). Selectarea şi contractarea cererilor de finanţare pentru acest DMI din cadrul POR este o activitate de durată, depinzând de modul în care asociaţiile de proprietari, proprietarii (persoane şi firme) furnizează documentele solicitate (acorduri şi liste de semnături, angajamente de intrare în legalitate în cazul teraselor şi şarpantelor pe care s-au făcut lucrări neautorizate etc.)“, se arată în informarea primită din partea ADR SV Oltenia. Slatina are deja contractat un proiect de reabilitare termică, la care cererea de finanţare este în valoare de 2,26 milioane de lei (500.000 de euro) şi unul în procedură de contractare în valoare de 2,25 milioane de lei (500.000 de euro). De asemenea, la Târgu Jiu există un proiect în proceduri de contractare de 2,6 milioane de lei (580.000 de euro). Municipiul Craiova are în contractare patru proiecte în valoare totală de cinci milioane de euro şi în evaluare un proiect de 700.000 de euro. În fine, Râmnicu Vâlcea are în evaluare proiecte de 5,65 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS